PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=648250}

Czarnobyl. Reaktor strachu

Chernobyl Diaries
2012
4,7 55 tys. ocen
4,7 10 1 55319
4,8 10 krytyków
Czarnobyl. Reaktor strachu
powrót do forum filmu Czarnobyl. Reaktor strachu

trailer ok, film może być ciekawy, ale żenujące wydaje mi się poruszanie tematyki Czarnobyla w takim kontekście.

dona.marie

Rozumiem film dokumentalny jeszcze. Jednak to była tragedia i należy się hołd dla tych co ponieśli śmierć. Mówię to jako fan horrorów. Straszenie tym co tam zostało nie robi dobrze jest to żenujące. To dla mnie była olbrzymia tragedia,. Rozumiem film dokumentalny opisujący wszystko, ale nie horror. Z pewnych rzeczy nie należy robić sobie żartów. To jest cmentarzysko dla tysiąca ludzi.

loko_3

Czy horror o Czarnobylu czy o WTC czy o jeszcze innej katastrofie - dlaczego nie? Przeraża mnie myślenie, że jak katastrofa, to już pod żadnym pozorem zażartować z tego nie można. Stało się to się stało, śmiertelna powaga ofiarom życia nie przywróci, hołdy rodzinom nie pomogą. Co zmieniłoby się, gdyby to był horror o nieistniejącym reaktorze i nieistniejącej katastrofie? Moim zdaniem nic.

ocenił(a) film na 2
Nevya

Dokładnie ! Równie dobrze mogliby nakręcić film o żywych trupach z Tytanika . A to że amerykanie mają odwagę robić takie filmy , tylko plus . Polacy by się nie odważyli nie wspomnę o innych krajach

dona.marie

Zgadzam się z autorką i loko_3
...a może zrobić horror jak zombie powstają z World Trade Center i wpier...ją swoich mieszkańców ?
Chodzi o to i nie tylko że USA może kpić ku...wa ze wszystkiego i na wszystkim kasę robić ale z nich nie wolno żartować...kiedyś to państwo upadnie jak Wielkie cesarstwo rzymskie...z przekłamania i zepsucia.

ernest2510

Jak można być takim kretynem i porównywać 9/11 do Wybuchu reaktora w Czarnobylu i śmierci 3000 tys osób i 31 -_-

użytkownik usunięty
XXXD

Jakich 31? Na dzien dziejszy zginelo juz wtedy okolo 150 osob, do dzis zmarlo co najmniej 200-400 tys na rozne nowotwory, realne dane to kilka milionow osob. Sa to dane szacunkowe, bo oficjalnie mowi sie o okolo 40 zgonach, co byloby zabawne w innych okolicznoscach, biorac pod uwage fakt, ze sam Gorbaczow nieopatrznie (albo i nie) w jednym z wywiadow stwierdzil, iz Czarnobyl to byla najwieksza katastrofa spoleczna i gospodarcza od czasow powstania ZSRR. Trudno wiec zrozumiec, dlaczego by owe 40 zgonow mialo awansowac do "najwiekszej katastrofy" jakkolwiek ofiary te liczyc.

"Zdaniem raportu Forum Czarnobyla (w skład którego wchodziło WHO i ONZ), bezpośrednio w wyniku katastrofy zmarło 30 osób, ponad 200 zachorowało na chorobę popromienną, a z otaczających elektrownię terenów w promieniu 30 km ewakuowano ponad 350 tys" - Choroba popromienna nie powoduje śmierci lecz powikłania, polecam obejrzeć "Bitwa o Czarnobyl" gdzie jeden pan tłumaczy że nie może się przez to że na nią zachorował zbliżać np. do Benzyn.

" 200-400 tys na rozne nowotwory, realne dane to kilka milionow osob" - Ty chyba nie wiesz ile to jest 10 tys. ludzi skoro mówisz że w wyniku katastrofy Czarnobyla zginął cały Wrocław (chodzi mi o liczbę mieszkańców). Po pierwsze to po rozerwaniu reaktora w chmury wbił się radioaktywny pył, który 2 dni później został spłukany razem z deszczem i wchłonęła go ziemia przez co zwierzęta jakie żyją na terenie Czarnobyla są napromieniowane, a dzięki temu że spadł deszcz akurat na tamtym terenie, pył nie rozprzestrzenił się w takiej ilości która mogła by wywołać Raka. Pozatym w WTC był rakotwórcza substancja zwana "Azbestem" która po zawaleniu się całego kompleksu, została wchłonięta przez chmury przez co Miliony Nowojorczyków mogło zachorować na Raka.

"Sam Gorbaczow nieopatrznie (albo i nie) w jednym z wywiadow stwierdzil, iz Czarnobyl to byla najwieksza katastrofa spoleczna i gospodarcza od czasow powstania ZSRR" - Dobrze wiedz znajdź mi inną katastrofę w ZSRR przed Czarnobylem która spowodowała śmierć więcej niż 30 ludzi i przy okazji zatruła ponad 200 ludzi, oraz wysiedliła 350 tys. i spowodowała straty w Miliona Rubli (moneta w ZSRR). Zastanów się czasem co piszesz bo ja widzę tutaj stek bzdur i głupot. Według oficjalnych raportów sporządzonych przez ludzi którzy mają dostęp do wszystkich najważniejszych dokumentów śmierć poniosło 30 osób, natomiast ty twierdzisz że zginęło 150 na miejscu i 400. tys ludzi kilka dni później, po czym mówisz że tak naprawdę to miliony istnień już nie chodzi po tym świecie.

użytkownik usunięty
XXXD

"Choroba popromienna nie powoduje śmierci lecz powikłania" - i ktos wypisujacy takie megaidiotyzmy wypowiada sie na temat. Bo faktycznie dla umierajacego ma to znaczenie czy umiera na ogolna niewydolnosc orgaznimu, zakazenie, poparzenia 3ciego stopnia czy od "promieniowania". Radze sie zainteresowac powiklaniami i smiertelnoscia dzieci na np. Slasku. Radze przestac belkotac oficjalna propagane i poczytac o smiertelnosci posrod Likwidatorów. Radze zaczac samodzielnie szukac danych i zainteresowac sie statystykami smiertelnosci w np. Kijowie i co sie tam dzialo. A przedewszystkim radze, i to szczerze, przestac zabierac glos w sprawach o jakich nie ma sie pojecia. Ach, zapomnialem: Ty jestes ekspert, przeciez ogladasz TV.

Nie mam słów do ciebie i twojej głupoty. Powikłania nie oznaczają śmierci :/ Oznaczają to co masz przedstawione o tutaj - "" gdzie jeden pan tłumaczy że nie może się przez to że na nią zachorował zbliżać np. do Benzyn" - Ludzie którzy na nią zachorowali, czyli jak mniemamy wedle ciebie wszyscy robotnicy (A wiedz że niemal 3/4 z listy 30 ludzi którzy umarli to właśnie oni), nie umarli, ani odrazu, anie potem, zostali przewiezieni do Szpitala gdzie wkrótce zostali z niego wypisani zdrowi lecz z powikłaniami skóry która przyjeła zbyt dużą ilość promieniowania. Najbardziej mnie rozbawił fragment "Radze przestac belkotac oficjalna propagane i poczytac o smiertelnosci posrod Likwidatorów" - Ty chyba nie wiesz co to znaczy propaganda, skoro myślisz że USA i Europa które było odpowiedzialne za tworzenie tej listy szerzyły ją :) Czasem zastanów się co piszesz, niby po co USA i Europa miałby kłamać w oficjalnym raporcie dotyczącej umarłych tamtego dnia ? Po to żebyś ty mógł im za kilka lat wyciągnąć brudy ? Pozatym zwalanie wszystkiego na Czarnobyl i mówienie że przez wybuch reaktora który nic nie zrobił mieszkańcom Prypeci, a zabił tysiące ludzi na Śląsku to marne dowody, ale nie skoro mi każesz czytać to proszę podaj źródła chętnie przeczytam to i owo.

A przedewszystkim radze, i to szczerze, przestac zabierac glos w sprawach o jakich nie ma sie pojecia. Ach, zapomnialem: Ty jestes ekspert, przeciez ogladasz TV - Polecam raz w życiu pojechać do Pyrpeci czy postać pod Reaktorami Czarnobylskimi i dopiero wtedy wypowiadać się na temat tego czy mam prawo głosu czy nie. Ty jesteś ekspertem w Internecie bo według ciebie to co tutaj napiszą o śmiertelności ludzi itd. to jedyna prawda. Dobrze czytaj nadal swoje artykuły od ekspertów którzy ani razu nie byli w zonie.

użytkownik usunięty
XXXD

Tak, tak, tak. Oczywiscie: wszyscy inni sobie wymyslaja, konfabuluja - jedynym wartosciowy zrodlem informacji jest telewizja - nie tylko podaje informacje ale takze mowi jak ja interpretowac coby sie widz nie przemeczyl. Ten poziom intelektualny jest mi doskonale znany i w wyskoim stopniu reprezentuje go leninowska grupa "pozytecznych idiotow" tak wiec glowa do gory, nie jestes sam ze swoimi problemami.

BTW: az boje sie pisac o dowodach, bo moglbys jeszcze dostac udaru na umysle z przeciazenia, ale poczytaj wnioski o smiertelnosci przedstawione przez Stowarzyszenie Inwalidów i Weteranów Czarnobyla - no, ale oni tez pewnie klamia, bo przeciez zalezy im na odszkdowaniach. Nie klamie WHO, rosyjski rzad oraz oczywiscie TV (z definicji).

Trzym sie cieplo i sie nie przemeczaj mysleniem bo to niektorym szkodzi.

Nie wiem czemu ty uparcie powtarzasz coś o jakieś telewizji ? Masz jakiś problemy z nią że tak ciągle powtarzasz. Chciałem od ciebie źródła tych twoich kłamstw Leninowski (wogóle co ma Lenin który zmarł 1924 do katastrofy Czarnobylskiej która wydarzyła się 60 lat później ?). Po pierwsze, wyzywasz wszystkich od tego że są nieintelektualni (pomijam już fakt że wyzywasz wszystkich dokoła praktycznie ich nie znając), sam w co drugim zdaniu robisz błąd ortograficzny (tak takie coś też istnieje poza twoimi Leninowskimi grupami "Pożytecznych Idiotów"), mówisz coś o jakiś problemach podczas gdy ja swoje zdania formułuje do tej pory na oficjalnych danych podanych przez Forum Czarnobyla. Prosiłem cię od 3 komentarzy co najmniej o jakieś źródła, dostawałem tylko 3 razy porcje tego samego jakieś bełkotu, powiązanego z wyzwiskami. Dopiero w 3 komentarzu otrzymałem słowo Stowarzyszenie Inwalidów i Weteranów Czarnobyla (chociaż zaraz potem dostałem kolejną porcję wyzwisk, pokazuje na jakim poziomie intelektualnym jesteś).

Może zacznijmy od początku - Ja powiedziałem że jak można porównywać śmierć 3000 tys. osób odrazu, ze śmiercią 31 osób. Dobrze jak już mówiłem (oczywiście ty o tym nie wiesz bo potrafiłeś tylko powtarzać to samo i wyzywać) w World Trade Center był azbest, co to oznacza że po zawaleniu się obu wież Azbest został pochłonięty przez tlen. A to nie koniec, przez WTC codziennie przechodziło ponad 50.000 tys. ludzi. Każdy z nich mógł zachorować na raka (bo jak już pisałem Azbest jest to substancja która jest Rakotwórcza). Już po zawaleniu się wież cały Nowy Jork stanął przed zagrożeniem choroby Rakotwórczej, nie mówiąc nic o milionach ludzi którzy musieli usuwać gruz z WTC.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
SoundwaveX

Dziękuje że jako jedyny potrafiłeś podać jakieś konkretne dane, mógł prosić jeszcze o jakieś źródła skąd masz te liczby ?

ocenił(a) film na 7
ernest2510

proponowany pomysł na film by był ujmując dosadnie debilny, a tutaj mamy bardzo fajne wykorzystanie zdarzenia, o którym chyba każdy człowiek słyszał - mam nadzieję, że sam pomysł będzie kontynuowany i będzie sytuacja pokazana ze strony służby bezpieczenstwa, a nie przypadkowych cywili

ernest2510

no co jak co ale Amerykanie śmieją się chyba najgłośniej sami z siebie! choć Sascha Baron Cohen jest angielskim komikiem, raczej nie udałoby mu się nakręcić Borata ani Dyktatora bez zaangażowania amerykańskich wytwórni z amerykańskimi aktorami i amerykańską gotówką! ale mniejsza o aktorów, reżyserów czy producentów. do dnia dzisiejszego pamiętam jak w Nowym Jorku na samym środku ulicy na Manhattanie był stragan z koszulkami na których widniała podobizna dwóch Bushów i podpis głupi i głupszy! wskaż mi inne państwa gdzie to by przeszło, no może w Skandynawii tak ale inne państwa z Polską na czele, byłby wrzask, lament i płakanie

ocenił(a) film na 6
dona.marie

W wybuchu reaktora zginęło 31 osób. Nie widzę nic żenującego w zrobieniu horroru w kontekście tych wydarzeń. Zalecam się czepiać horrorów osadzonych np. w realiach II wojny światowej. Jakoś nigdy nie słyszałem żeby ktoś miał jakieś "ale". Robicie sztuczną aferę i tyle.

chapi88

31??!! Skąd masz takie informacje jeśli mogę wiedzieć? Z wikipedii? Zachęcam do obejrzenia filmu/dokumentu Bitwa o Czarnobyl (2006) (np. na youtubie), może zrozumiesz....

pacyna92

Warto dodać jeszcze słowo o grze Stalker, nie wiem jakim prawem twórcy naśmiewają się z ofiar tej tragedii robiąc jakieś GRY KOMPUTEROWE dla plebsu boże kochany

ocenił(a) film na 7
Moondog

mam nadzieję, że trollujesz :)

tearofmankind

Zgadzam się. To straszliwości są nieziemskie.

pacyna92

raport UNSCEAR z 2001 roku podaje że zgineło 31 osób, a rzekome 125000 to tylko wymysł władz ówcześnie rządzących.

maIa_mi

Chciałeś powiedzieć OFICJALNIE, bezpośrednio po wybuchu zginęło 31 osób(strażacy i pracownicy siłowni), a Ci co poumierali przed 40-stka to się nie liczą? Ilu ludzi zmarło na raka spowodowanym właśnie przez ten wybuch? Nie wiem skąd wziałeś tą liczbę "125000" przecież ja o tym nic nie mówiłem. Mnóstwo górników i tzw. "likwidatorów" stracilo życie z powodu promieniowania i wiele z nich zostało inwalidami. Zastanów się nad tym, to są ludzie których nie odnajdziesz w żadnych śmiesznych statystykach, są zapomniani a to dzięki nim nie doszło do 2-giej eksplozji i możemy spokojnie oddychać swieżym powietrzem...

pacyna92

Dokładnej liczby zgonów spowodowanych tym wybuchem prawdopodobnie nigdy się nie dowiemy, można jedynie szacować że było ich kilka tysięcy ale na pewno nie 31....

a wracając do tematu to uważam, że dona.marie przesadza, nie widzę nic złego w zrobieniu filmu o takiej tematyce

pacyna92

Wiele nowotworów nie było spowodowanych promieniowaniem, ale to były nowotwory układu nerwowego i pokarmowego, czyli niewiele wspólnego z promieniowaniem. Ludzie się bali tego że zachorują a i tak chorowali. Śmiertelna dawka promieniowania wynosi 10 000 mSv a po wybuchu promieniowanie wynosiło 100mSv. Więc nie wmawiaj, że ludzie zginęli z powodu napromieniowania. A rozprzestrzenienie się radioaktywnej pary po Europie i Azji to wynik niewłaściwego gaszenia reaktora (helikoptery wylewały wodę na reaktor, który był gorący a co za tym idzie woda zamieniała się w parę wodną).

dona.marie

Cały temat jest bardzo przesadzony. chapi88 może nie ma podanej konkretnej liczby ofiar, ale za oficjalne fakty uważa się, że ofiar było zaledwie kilkadziesiąt. Głównie byli to inżynierowie którzy obsługiwali topiący się rdzeń oraz pracownicy budujący sarkofag. Dla ciekawostki powiem że 80% ofiar to ofiary promieniowania.

Geralt555

Żeby było śmieszniej takie wycieczki pokazane w tym filmie w zonie to normalka, państwo na to zezwala. W chwili obecnej bo za blokiem i samym reaktorem które są otoczone siatką cała zona jest bezpieczna i objęta obiektem turystyki ekstremalnej. Bilet kosztuje około 300 $.

Geralt555

http://tourkiev.com/chernobyltour/ proszę oficjalna Ukraińska strona, polecam poczytać.

Geralt555

Oglądanie tego jako pustostanu jeszcze ma sens. Bo to część historii. Jednak osoby takie jak ja urodzone w połowie lat 80-tych trochę to inaczej widzą. Mnie bardzo fascynowało miasto widmo. Jednak nigdy tak naprawdę nie dowiemy się ile tam zginęło osób. To były chore lata dla Europy Wschodniej. Na Zachodzie byli czynnie ludzie informowani co i jak, a my nie. Poza tym robienie sobie żartów z takiej tragedii nie jest na miejscu. Bo skutki wybuchu do dziś są odczuwalne jeśli chodzi o zdrowie ludzi którzy wtedy mieszkali w pobliżu reaktora.

użytkownik usunięty
dona.marie

Ludzie i co z tego, że taki film zrobili? Było promieniowanie a to kojarzy się z różnego rodzaju mutacjami itp...ci którzy wierzą tylko w to co opisuje nauka niech ten film sobie odpuszczą. To film dla tych co mają wyobraźnie skąd wiecie co czai się w ciemnościach tego miasta widmo?? nikt tego nie wie i dla tego zrobili o tym film i bardzo to doceniam bo dawno nie widziałem dobrego filmu o takiej tematyce i w końcu się znalazł "reaktor strachu" Mi się film jak najbardziej podobał.

ocenił(a) film na 6

taa, przeciez niektórzy nadal myślą, że przez to rodzą się dzieci z dwiema głowami czy 3 rękami ...

użytkownik usunięty
diabol44

I gitara przynajmniej jest o czym gadać ;p Bo najlepsze jest to że do końca nie wiesz co tam siedzi. A wszyscy wiem że ruscy i tak by zatuszowali wszystko i dla tego jest to takie ciekawe :)

Eee...nie.Wiadomo,co tam siedzi.Mutacje popromienne nie powodują powstawanie potworów.Co najwyżej żółwiki z dwiema głowami.

ocenił(a) film na 3
dona.marie

Szanowna Pani ( ja sugeruję po nicku),

Przede wszystkim, Każdy horror dotyczy śmierci, tragedii, albo katastrofy. Rzeczą logiczną jest, że ludzie obciążeni ciężkimi chorobami genetycznymi cierpią, a nie pożerają głupich ludzi z USA. Jednak z powodu skomercjalizowania większości dziedzin sztuki, coraz więcaj przyzwoitych twórców filmowych decyduje się na robienie filmów o takich bzdetach. ale horror jak pokazują niektóre produkcje, nie jest uosobieniem takich czynników, gdyż ciągle może przekazać morał z ambitniejszej grupy przesłań. Ale i tak żaden duch, zombie albo potwór nie powstanie bez powodu, zatem tragedię są rzeczą konieczną, aby film miał sens i odniósł sukces.
Pozdrawiam.

dona.marie

A ja powiem tak... pomysł filmu osadzonego w takim krajobrazie jest ok. Ale po cholerę wmieszano w to Czarnobyl? Nie można było tego zrobić w sposób 'bezosobowy' tzn. zmienić przynajmniej nazwy miejscowości? Przeczytałam opis i już wiem, że treść filmu nijak ma się do realiów. Nie dość, że może to urazić niektóre osoby, to utrwala jakiś wizerunek Czarnobyla w widzach. Mało kto pojedzie chociażby do Kijowa i odwiedzi oficjalne muzeum Czarnobyla, żeby dowiedzieć się jak wyglądał wybuch, prace zaraz po nim, ewakuacja, co działo się z ludźmi, którzy wyjechali i tymi którzy w zonie zostali. I nagle zobaczy film, który nazywa się, że jest o Czarnobylu. Choćby nie wiem ile razy powtarzano, że to fikcja, to większość i tak zapamięta błędny obraz tego miejsca... Albo trzymajmy się faktów, albo nie nazywajmy tego, że to Czarnobyl. To trochę tak jakby zrobić film fantasy i nazwać, że dzieje się na Wawelu.....

ocenił(a) film na 2
domizzz

Idąc dalej należałoby zaprzestać tworzenia filmów, które dzieją się w realiach II Wojny Światowej; taki, np. Kapitan Ameryka - przecież takiego kogoś nigdy nie było, dramat! Teraz pewnie ludzie myślą, że to on wygrał tą wojnę. Film fabularny (podobnie jak beletrystyka w literaturze) polega m.in. na mieszaniu fikcji z prawdą i tego się trzymajmy, bo nie na darmo rozróżniamy gatunki filmowe.
Wierzyć się nie chce, że ktoś może podejrzewać, iż ludzie, za pośrednictwem podrzędnego horroru, zaczną gremialną edukację na temat katastrofy w Czarnobylu.

ocenił(a) film na 6
dona.marie

Bez przesady po 30 latach???

TCWolf82

Ponieważ przeciętny Amerykanin nie wie gdzie leży Polska, a co mówiąc o Czarnobylu. Nie mam nic do filmu. Jednak pokazywanie w filmie że żyją tam mutanty lub zombie to przegięcie. Poza tym poczytajcie o środowisku jakie tam panuje. W opuszczonych domach może nie wszystkich ale mieszkają zwierzęta, drzewa zapuściły korzenie. Do dziś w okolicach Czarnobyla żyją ludzie. Poza tym w tym okresie kiedy doszło do tragedii w okrutny sposób likwidowano tam zwierzęta. Nie ważne czy to była krowa czy zwykły pies. To tak jak by ktoś o Kennedy'm zrobił film jako zombie lub mutancie. Dla społeczeństwa amerykańskiego to była tragedia.

dona.marie

Śmieszne i żenujące jest to że uważacie że zginęło (tylko) 31 osób ... film jest żenadą, reżyser musi być debilem by z tragedii tysiąca ludzi robić horror i trzepać kasę. Z ciekawości zobaczę tego gniota.

psychocranberry

Tylko,że to prawda.Eksplozja i implozja reaktora zabiła tylko 31 osób.

jporuba

a ile umarło na chorobę popromienną ? może to już się nie liczy .... ?

psychocranberry

Nie,nie liczy się.

jporuba

Twoim zdaniem.

psychocranberry

Moim.Przy okazji,choroba popromienna nie powoduje śmierci od razu.Napisałem,ile ludzi umarło w Czarnobylu.

jporuba

z całym szacunkiem ... :p ale załóżmy, kogoś potrąci samochód/autobus/tramwaj/cokolwiek nie umiera od razu lecz po tygodniu. Nie zginął przez potrącenie ?

psychocranberry

Wow,ludzie chyba nie maja szkieletu ze styropianu,czyż nie?Poza tym,medycyna jest bardziej rozwinięta niż w średniowieczu,można wyleczyć takie drobne uszkodzenia ;) Chyba,że zderzaki samochodów wybuchają odłamkami przy zderzeniu.

jporuba

żartujesz sobie ? ile osób rocznie ginie na drogach... HA.

jporuba

mogę zapytać ile masz lat ? ;>

psychocranberry

Informacja poufna.