Dajta ludzie juz spokoj, juz dosc mam sluchania o upadkach, komunach , hitlerach itd. LUDZIE patrzy sie w przyszłość a nie to co bylo, to co bylo juz nie istnieje. TAK to juz sie rozpadło. Po co to rozkopywać? Po co sie uzalac? nie wystarczy ze historia jest w szkole?
Kiedy w tym kraju - kiedykolwiek, pójdzie cos dobrze jesli wszyscy beda odwracać sie do tylu nie widząc co nadchodzi z przodu?
Historia 20 wieku w szkole jest marna, przez większość czasu uczymy się o czasach wcześniejszych. Nie wiem czy jesteś uczniem czy może jesteś starszy ale ja odnoszę wrażenie że młodzież w dupie ma Polską historię i to co się działo, a to co się działo jest ważne i powinno się o tym wiedzieć-takiej wiedzy brak. Film jest na pewno łatwiejszą formą trafienia do ucznia. Zresztą ostatni film o wydarzeniach z 1970 r. to film Wajdy , więc warto dać młodym ludziom coś aby mieli chociaż namiastkę świadomości tamtych czasów. 2 Wydaję mi się że ten film jak na polskie kino jest bardzo bardzo dobry i potrzebny. Jeżeli chociaż 30% młodych ludzi zainteresuję się tym co było-chwała temu filmowi. Nie chodzi tu o to że Polacy żyją tylko tym i nie potrafią iść do przodu. Popatrz w tył i w teraźniejszość, tam słabo i tu słabo. Polakom filmy o PRL-U wychodzą mistrzowsko i ja jestem za - niech powstają. Rozpadło się i chwała temu ale pamiętajmy o tych którzy mieli odwagę i siłę walczyć o to abyśmy my teraz siedzieli sobie wygodnie i zapominali o nich. Żyjmy teraz i tu mając w sercach ich odwagę.
Witam i Pozdrawiam :)
Zgadzam się z Tobą całkowicie - film oceniłem na 7 ale biorę pod uwagę wyłącznie kwestie techniczne filmu. Co prawda jestem historykiem - więc moja opinia jest lekko spaczona - ale dziś o wielu sprawach po prostu się nie mówi. Życie ma być proste, kolorowe i opierać się na ramówce MTV. Pytania o patriotyzm, o szacunek, o przeszłość (a przecież w ten sposób i o przyszłość) sprowadzają się do banałów i intelektualnych płycizn. Najlepsza recenzja filmu - cisza podczas napisów końcowych ( i nie chodzi tu na pewno o to że nagle wszyscy pragną wysłuchać piosenki Kazika). Po prostu cisza ... nikt nie spieszy się do szatni po kurtki i nie przepycha się z wiadrem popcornu.
Jeszcze raz pozdrawiam.
Tak ta cisza i to że wszyscy siedzą na swoim miejscu to bardzo fajna sprawa, ja osobiście po wysłuchaniu tej energicznej wersji Kazika byłam ciekawa Lorenca i nie zawiodłam się w ogóle. Sama wiem bo jestem w szkole średniej i podczas sprawdzianów dziewczyna pyta mnie co to było getto a po chwili twierdzi że pytanie co to jest patriotyzm jest trudne. Sam komizm tej sytuacji jest że w ogóle takie pytania muszą pojawiać się na sprawdzianach. Ja zostałam wychowana w sposób taki aby o tym wiedzieć i to specjalnie się nie trudząc - to rzecz prosta, życiowa . Niby tak wiele filmów jak mówi kolega/koleżanka powstaje a młodzi ludzie nie mają pojęcia - przykro patrzeć jak jakakolwiek wiedza zanika. Niedługo będziemy żyć w państwie gdzie najważniejsza wiedzą będzie to co czyta się na pudelku. Pozdrawiam także :)