Film jest dla mnie znakomity i nie ma słabych punktów. Wynika to może z tego, że oglądałem go jako dziecko na pirackiej kasecie video, potem legalnie, ale nadal nic stracił w moich oczach. Scenariusz, reżyseria, muzyka, zdjęcia, intryga, postacie, akcja itd.- wszystko stoi na najwyższym poziomie.
Oto kilka ciekawostek dotyczących filmu:
1. Film do dziś nie został wydany na dvd z polską wersją jezykową- dostępne są tylko wersje vhs, video-cd oraz dvd bez polskich napisów i lektora- nie wiem czemu i dziwię się, że żaden z naszych rodzimych dystrybutorów nie planuje wznowić tego świetnego filmu.
2.Komisariat policji w filmie to tak naprawdę Biuro Zapobiegania Katastrofom Naturalnym.
3. Rolę Sato zaproponowano Jackie Chanowi, aktor nie zgodził się zagrać czarnego charakteru.
4. Aktor grający Sato już przed rozpoczęciem zdjęć był chory na zaawansowaną formę nowotworu pęcherza. Zmarł 09.11.1989- niecałe 7 tygodni po premierze filmu. Na początku zdjęć powiedział do Ridleya Scotta na pytanie dlaczego przyjął rolę mimo stanu zdrowia "Dzięki temu będę żył wiecznie".
5. Filmowcy mieli wielkie trudności z kręceniem zdjęć w Japonii. Sytuację spowodował czynny opór władz. Z powodu wygaśnięcia wiz ekipa musiała opuścić Japonię i przenieść się do Kalifornii, gdzie nakręcono finałową scenę strzelaniny.
6. Jest to pierwszy film duetu Ridley Scott (reżyser)-Hans Zimmer (muzyka). Potem zrobili jeszcze razem Hannibala, Gladiatora i Helikopter w ogniu.
7.Aktor grający Masahiro Matsumoto to znany japoński piosenkarz.
8. Średnia długość ujęcia- 3,5 sekundy.
9. Japoński znak pojawiający się na napisach końcowych Oznacza po polsku "jeden"- jest to hołd dla wielu starych japońskich filmów, które tak się kończyły.
10. Ridley Scott nakręcił alternatywne zakończeniw w którym Nick zabija Sato.
11. Pierwotna wersja filmu trwała 2 godziny i 40 minut.
12. Paul Verhoeven- twórca pamięci absolutnej, robocopa, nagiego instynktu, showgirls i żołnierzy kosmosu był rozważany przez wytwórnię jako potencjalny reżyser, nawet podpisał kontrakt, ale później wytwórnia zastąpiła go Scottem.
13. Sherry Lansing uczestnicząca w produkcji jest teraz członkiem zarządu wytwórni Paramount Pictures- producenta filmu.
14. Jan De Bont, który wymieniany jest jako autor zdjęć tak naprawdę nakręcił tylko część filmu. Pierwszym autorem zdjęć był Howard Atherton, który wycofał się z projektu z powodu przedłużającego się pobytu w Japonii. Jan De Bont został zatrudniony przez wytwórnię by dokończyć zdjęcia.
Przydałaby się jakaś dobra wersja na dvd tego filmu - na pewno bym ją kupił bo sam oglądałem jedynie w kiepskiej wersji avi. A film to po prostu klasy kina akcji lat 80 :) Już chyba nigdy nie będą kręcone filmy z takim klimatem :)
A co do ciekawostek to spoko oprócz tego, że Zimmer zrobił jeszcze muzykę do filmu Ridleya Scotta "Thelma i Louise".