Czarny deszcz

Black Rain
1989
7,0 13 tys. ocen
7,0 10 1 12747
6,2 13 krytyków
Czarny deszcz
powrót do forum filmu Czarny deszcz

Znakomity film

użytkownik usunięty

Niesamowity klimat, świetne zdjęcia, bardzo dobre aktorstwo, dobra muzyka i ciekawa fabuła to chyba największe plusy tego filmu! Ja jestem zachwycony.

ocenił(a) film na 8

Film mnie również zachwycił, świetna gra aktorska, zero nudy, czysta akcja. Mam ochotę obejrzeć raz jeszcze.

ocenił(a) film na 9
ringerilia

Polecam powtórkę, warto.

Ja też jestem za i zgadzam się z tajemniczym usuniętym.
Jedyny minus to to, ze pierwsza połowa niestety przerasta drugą. Na początku jest właśnie przewaga klimatu, nastroju, tajemnicy. Druga część to już typowa sensacyjna jatka - "Dobry twardziel wykańcza złych bandziorów". No i niestety, film ukazuje kulturę i styl życia Japonczyków z wyczuwalną, typową dla zachodnich, a zwłaszcza amerykańskich produkcji, wyższością.

Poza tym SPOJLER nie mogłam wybaczyć scenarzystom, ze zabili Garcię :P

Szarobure

{spojler} Również uważam, że pierwsza część, ubarwiona Garcią, jest zdecydowanie lepsza (gdyby oceniać, byłoby to odpowiednio 8/6). Rozwój wydarzeń miał wyjaśnić determinację głównego bohatera, ale z pewnością mógł być bardziej przemyślany - w końcu Charlie nie był nastolatkiem, by uganiać się za marynarką po pustym podziemnym parkingu, a po jej odzyskaniu - czekać z rozdziawioną gębą, co będzie dalej. Również kilka innych scen, ważnych dla rozwoju akcji, wydało mi się zupełnie nieprzemyślanych.

chevreuill

Chodziło mi o paszport ;). Poza tym obaj byli podpici po imprezie w reasturacji. Charlie był już podczas śpiewania ostro pod gazem.

Wydaje mi się, że Charlie miał być troszke żołtodziobowaty - miał niby w filmie 28 lat (trochę mnie to rozbawiło, bo Garcia nie wyglądał tam na 28 lat, raczej na 35).