PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=837143}
5,6 1,9 tys. ocen
5,6 10 1 1876
5,2 8 krytyków
Czarny młyn
powrót do forum filmu Czarny młyn

Książka jest lepsza, subtelniejsza. Niepotrzebnie zmieniono jej treść. Młodzi ludzie to nie są skończeni idioci. Traktujmy ich po partnersku, naprowadzając, a nie wskazując palcem i trzymając za kark. Materiał wyjściowy był lepszy. Szkoda, ale i tak fajnie, że komuś się chce robić ambitniejsze kino dla młodzieży. Od czasów Pana Jędryki, nie było nikogo, kto próbowałby zmierzyć się z tym wyzwaniem długodystansowo, wièc doceniam. Jeśli reżyser przypadkiem przeczyta kiedyś mój wpis, to polecam mu sięgnąć po literaturę Artura Pacuły, lub "Tajemnicę Bursztynowej Komnaty" Tomasza Michałowskiego.

ocenił(a) film na 1
Flashlight_Beam

Zgadzam się. Bardzo lubię tę książkę. A tu zmieniony motyw ojca, młyn ożywa inaczej, dziewczynka zamiast być karłem jest chyba po porażeniu, a to tylko wierzchołek góry lodowej. Z powieści dla dzieci pisanych przez Szczygielskiego przeczytałem wszystkie prócz książki"Serca Neftydy", a nakręcone adaptacje to nieśmieszny żart. Strach pomyśleć, jaki koszmarek wyszedłby z filmowej wersji "Omegi".

Shiloh

Mam wrażenie, że ogólnie mamy problem z kinem dla młodzieży. Największy koszmar zeszłego roku, to nowy Pan Samochodzik. Przy tamtym czymś, "Czarny Młyn" jest kinem wybitnym. Coraz częściej myślę, że ludzie, którzy biorą się za kino w Polsce, są kompletnie odklejeni od reszty i żyją w bańce, a dzieci wokół nich to małe monstra, które trzeba hodować i tresować. Być może ci filmowcy od kina familijnego, powinni wyjechać poza Warszawę. Tak na miesiąc i to najlepiej PKSem. Są jeszcze dzieci, które grają w piłkę, wchodzą na drzewa i które nie wygłaszają "progresywnych, woke" haseł, ani nie krzyczą "konstytucja!" przed zaśnięciem. Wokół nas są normalne, mądre dzieciaki, a wokół filmowców? Chyba są roboty, które mają jeden cel - kopiować dorosłych i ich przekonania. Koszmar. Czekam z nadzieją, że ktoś sięgnie po książki Pacuły i zrobi dobre kino familijne. Przygodowe, mądre, zabawne, po prostu dobre.