Witam, mam pewne wątpliwości co do filmu, który obejrzałem. Ściągnąłem z pewnością wersję oznaczoną rokiem 1979, starałem się, aby nie była to wersja Redux. Po obejrzeniu jednak doszedłem do wniosku, że film trwa 3 godziny i 22 minuty, co daje 202 minuty - tyle ile wersja Redux. Wersja klasyczna trwa 153 minuty. Czy wersja Redux to właśnie ta z 2003 roku? Czy jest "szansa", że obejrzałem film z 1979?
Pozdrawia
Oglądałeś wersję reżyserską - Redux. Nie ma szansy że obejrzałeś wersję oryginalną:) Stało się tak dlatego, że za mało sprecyzowałeś wersję do pobrania. Obydwie wersje będą najczęściej oznaczone rocznikiem 1979. Bo przecież jest tylko jeden film Czas Apokalipsy i powstał w 1979r. Data powstania wersji reżyserskiej nie może być równoznaczna z datą powstania filmu. Jej zazwyczaj w ogóle się nie oznacza. Oryginalnej wersji musisz szukać po opisie i czasie trwania.
Chociaż według mnie nic nie straciłeś. Zazwyczaj nie jestem fanem oglądania po raz pierwszy filmu w wersji reżyserskiej (w przytłaczającej większości są one słabsze od oryginalnych - nie bez powodu sceny zostały wycięte). Jednak są wyjątki, np: Łowca androidów, trylogia Władcy pierścieni, czy właśnie Czas apokalipsy. Film w tej wersji jest po prostu pełniejszy. Chociaż dla mniej zainteresowanych ta wersja może być bardziej nużąca (dodano dosyć "statyczne" sceny).
Właśnie też w tej chwili kiedy zobaczyłem tego posta uświadomiłem sobie że obejrzałem 3 godziną wersję reżyserską. No i faktycznie kiedy oglądałem ten film coś mi nie pasowało. Powiedz mi czy w wersji oryginalnej była ta scena rozmowy z francuzami bo szczerze powiedziawszy ten fragment filmu wydawał mi się cholernie nudny. :P