Czekając na wyrok

Monster's Ball
2001
7,0 17 tys. ocen
7,0 10 1 17480
6,9 10 krytyków
Czekając na wyrok
powrót do forum filmu Czekając na wyrok

Ostatni niezależny film, który mi się tak podobał to "Sen na jawie". Do "Czekając na wyrok" przymierzałem się dość długo. Zachęciła mnie obsada, choć o fabule nic nie wiedziałem. Kiedy już zacząłem oglądać film pochłonął mnie do reszty od pierwszych minut. Lubięfilmy, które nie mają za wiele dialogów, a pokazują dosłownmie wszystko w obrazie, grze aktorów, zdjęciach itp. Minimalizm jest tutaj doprowadzony do perfekcji. Akcja dzieje się niespiesznie, ale ogląda się to ze sporym zaciekawieniem. Pierwsze sceny, przygotowania do wykonania wyroku śmierci i samej śmierci, były naprawdę genialnie zrealizowanie, które zrobiły na mnie naprawdę solidne wrażenie. Ostatnio byłem pod takim wrażeniem podczas egzekucjiw filmie "Zielona Mila". Aktorzy grają jak z nut, choć Halle Berry na Oscara nie zasługiwała. Nie jest to rola zła, ale przy konkurencji jaką miała, wypada blado. Szkoda, że wątek ojca i syna skończył się tak szybko, bo w tych relacjach tkwił niesamowity potencjał podparty rewelacyjnym aktorstwem w wykonaniu śp Heatha Ledgera i Billy'ego Boba Thotrona.
Skromny, ale niezwykle silny w wymowie dramat, oparty na niuansach i niezwykłym klimacie.