"W oczach Boga nadal jesteśmy małżeństwem, W TAKIM RAZIE BOG JEST SLEPY" czy rzeczywiscie ten film byl taki SLODKI?????? ten film raczej pokazuje jakimi ludzie sa slepcami nietolerancja wiara w cos bo tego chca inni a rzeczywiscie sie w to nie wierzy, banie sie wyrazic wlasnego zdania by nie zostac uznanym za "INNEGO" itp.... i najglupsze ludzie z klapkami na oczach slepo wierzacy w "cos" myslac ze jest to dobre a naprawde jest zle: ziomek ktory podpala barke . wiecie co mi ta wioska przypomina Polske burmistrz to nasz ojciec dyrektor ukochany milioner Ks. RYDZYK ludzie z miasteczka nietolerancyjni polacy z MOHERAMI na czele. nie wiem dlaczego wedlug was ten film jest taki slodki o jejku bo sie za chwile wzrusze bruhaha
Ej! ale to bardzo ciekawa iterpretacja:),mysle,ze filmy powinno sie czytac i wynosic z nich,to ,co chcemy:0 mzoe rezyser filmu nie mial akurat za zadanie pokazac nam ustroju politycznego ktorego z panstewek europejskich,ale mneit ainterpretacja sie podoba
i film te zmi sie podobal:) czasem zbyt przewidujacy,ale jestem na tak:)
przypomina Pachnidlo
A ja tam lubię Czekoladę!:P Z Pachnidłem to chyba tylko "bajkowy klimat" go łączy;)
Mnie się wydaję, że reżyserowi chodziło o ukazanie zastraszonych przez burmistrza i kościół mieszkańców, złego, niesympatycznego burmistrza i tak dalej o czym ty mówisz, by Vianne się z tym kontrastowała, zmieniała mieszkańców.
To, ze film ukazuje ludzi o zascianowych pogladach "otwierajacych sie na swiat", nie znaczy, ze nie mozna tego pokazac w "slodkim" klimacie. Mam nadzieje, ze zrozumiale to ujelam ;)
Ostatnio oglądając ten film, już chyba po raz trzeci, nasunęła mi się podobna interpretacja. ;-)
Z tym wyjątkiem, że nie uważam wcale, iż "Czekolada" jest przesłodzona.
P.S. Sorry, że dwa posty obok siebie, ale z tamtego wynikało, że jestem troszkę na "nie", a ja jak najbardziej na "tak". ;-)
"burmistrz to nasz ojciec dyrektor ukochany milioner Ks. RYDZYK"
Żeby było śmieszniej, to w książce właśnie zamiast burmistrza jest ksiądz :P.
Kłócić się nie bedę, bo nie pamiętam :). Film się oglądało z 5 lat temu... Trzeba sobie przypomnieć :).