PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=33487}

Czerwona pustynia

Il deserto rosso
1964
7,3 5,2 tys. ocen
7,3 10 1 5177
7,8 20 krytyków
Czerwona pustynia
powrót do forum filmu Czerwona pustynia

Ciekawie zrealizowany, czuć rękę Antonioniego, nastrój zagubienia i osaczenia, a jednak to za mało. Cały ten dramat jest dla mnie bez pokrycia, brakuje podłoża psychologicznego, kontekstu, czegokolwiek. Rozterki Giuliany tylko mnie irytowały.

ocenił(a) film na 7
corleone_family

Dla mnie studium Guliany po wypadku, bez żadnych odniesień do przeszłości, relacji z mężem to jednak za mało. Próbowałam sb tłumaczyć jej zmianę wpływem wypadku, nasileniem objawów jeszcze przed tym zdarzeniem, ale otoczenie nie wywierało na niej widocznej presji, a mimo to jej stan ciągle się pogarszał. Miała możliwości realizacji (sklep, dość duża swoboda, pomoc niani przy dziecku, wyrozumiałość męza), ale ona sama nie widziała czego chce.
Tych brakow nie ma np. w 'Kobiecie pod presja'- tam znajdziemy genialne studium obłedu kobiety, przedstawione są też czynniki, które do takiego stanu doprowadziły.

alqitta

Mnie film zanudził. Stan tej kobiety nie musi mieć realnego podłoża, po prostu odczuwa ono, to, co odczuwa. Lęki i depresje można w zasadzie mieć bez łatwo określonego powodu. Można doszukiwać się przyczyn w zimnym, nużącym otoczeniu.