________________________________________________________________________________ ________________________________________________________________________________ ________________________________________________________
Może ktoś wyjaśnić o co chodziło w scenie, gdzie Tom zakrada się do Silvera do pokoju przedzielonego linią z soli? Skoro Silver widział, czego dowodem jest ostatnia scena, to dlaczego nie "widział" Toma w tym pokoju?
udawał, że go nie widzi - silver od samego początku widział wszystko. Jego ślepota byłą fikcją.
Sol, uniemozliwia, uniedostepnia dostep, przekroczenie, przejscie demonom, istota nieczystym tego progu z soli.
czyli jakbys chcial sie schronic przed demonem to np. zrobilbys dookola siebie okreg z soli i ...... pufff demonek nie wejdzie :D
co do pytan mam swoje........................................................................... .
czyli tak - Tom byl psychic (niewiem jak to sie mowi po polsku) tak?
moje pierwsze pytanie to o co do cholery chodzilo z tym kolesiem czekajacym na korytarzu przy wejsciu do pokoju Silver'a? to kiedy tak 'ujawnil' sie - znany bardzo gest - opetanym/ demonom ale myslalem ze nie mozliwe - dopoki nie powiedzieli ze Tom ma moc nadprzyrodzonym to skoro to jest to nie wyklucza tez kolesia na poczekalni z bycia opetanym...... tak?
i w scenie koncowej gdzie Tom stoi na srodku korytarza i gada z Silver'em - to Tom zaczal trzesc wszystkim i jak Silver mowil 'jak to zrobiles' to chodzilo mu o to wlasnie zjawisko nadprzyrodzone?
Ostatnie juz - w scenie koncowej tej samej co wyrzej - jak Tom mowil do Silver'a ' wiedziales przez ten caly czas' czy jakos ' wiedziales o tym' - to o czym on tu mowi/pyta sie????
Końcowa scena to podsumowanie, Tom przez całe swoje życie szukał dowodu na to, że istnieją jakieś siły nadprzyrodzone, stąd jego wielkie zainteresowanie Silverem. Ten okazał się kolejnym oszustem. I rzeczywiście od początku udawał niewidomego, a podejrzenie Toma o siły nadprzyrodzone na pewno jużzrodziło się w momencie pierwszego kontaktu Toma z Silwerem (kiedy eksplodował sprzęt Toma do nasłuchiwań). Konstrukcja filmu przypomina nieco "Szósty zmysł", kiedy uwaga głównego bohatera skupia się na innych, podczas gdy to on jest istotą filmu.
Chodzi Ci o to czy Tom był medium, tak? Możliwe..
Jest pewna scena, gdy Sally pyta Tom'a w restauracji czym się zajmuje, on odpowiada: "Jestem jasnowidzem".