Czerwone światła

Red Lights
2012
6,5 28 tys. ocen
6,5 10 1 28447
6,2 6 krytyków
Czerwone światła
powrót do forum filmu Czerwone światła

Cillian Murphy - to jest to! Najciekawsze, co się w tym filmie zdarzyło to jego gra aktorska. Sigourney Weaver - również na wysokim poziomie. De Niro... Ech... Czyżby coś gdzieś się wyczerpało. Sam film niby stara się być i sensacyjny, i zadawać ważne pytania (wątek Hamleta), niby chce nas wystraszyć (ale czy da się nas wystraszyć gasnącym światłem, trzaskającymi reflektorami i spadającymi martwymi ptakami) ale z drugiej strony - chce nam powiedzieć, że nie ma się czego bać, bo to wszystko oszustwo. Fabuła rozwija się w miarę klarownie (choć cały czas dręczy mnie pytanie - po cholerę te spadające ptaki? tylko ozdobnik? albo Murzynka na drodze? żeby udziwnić, umrocznić? czy bójka w kiblu była do czegoś naprawdę potrzebna?) - aż do finałowego starcia. Są podrzucane tropy (a może studentka?), zwroty sytuacji (przeniesienie akcentu z Pani Doktor na Pana Doktora). W finale Wielki Oszust pyta "Jak to zrobiłeś?". Bohater pyta - "Wiedziałaś?" Rzeczy niewyjaśnione zdarzają się tam, gdzie najmniej się spodziewamy, biorą się od strony, w którą na ogół nie patrzymy. Ale czy dla takiej miałkiej w sumie prawdy warto poświęcić tyle reflektorów i umywalek? W sumie - gdzieś sumie jestem rozczarowany.