PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=726550}

Czerwony żółw

La tortue rouge
2016
7,2 13 tys. ocen
7,2 10 1 12992
7,3 47 krytyków
Czerwony żółw
powrót do forum filmu Czerwony żółw

W połowie grudnia podano przybliżoną datę premiery nowego filmu „The Red Turtle”, produkcji Studia Ghibli i Wild Bunch. Reżyserem został Michaël Dudok de Wit, a producentem artystycznym Isao Takahata.

Mimo ogłoszonej przerwy w produkcji oraz niepewnych planów na przyszłość, spowodowanych m.in. odejściem Hayao Miyazakiego na emeryturę, Studio Ghibli powraca z zapowiedzią nowego filmu. „The Red Turtle” („Czerwony żółw”), bo taki jest jego tytuł, będzie zrobiony bez dialogów i ma opowiadać historię mężczyzny, który próbuje uciec z bezludnej wyspy za pomocą tratwy, ale na drodze staje mu wielki żółw. Premiera w Japonii zapowiedziana jest na wrzesień 2016 roku.

Film zostanie stworzony wspólnie z francuską wytwórnią Wild Bunch, z którą już wcześniej Ghibli współpracowało przy realizacji „Tajemniczego świata Arrietty". Studio Ghibli jest odpowiedzialne za nadzór nad produkcją, a producentem artystycznym został Isao Takahata („Grobowiec Świetlików”, „Księżniczka Kaguya”, „Szopy w natarciu”). Reżyserem zaś będzie duński twórca Michaël Dudok de Wit, dotychczas znany z takich animacji, jak „Mnich i ryba” czy „Ojciec i córka”, który w celu współpracy przyjechał do Tokio i opracował scenorysy oraz scenariusz w głównej siedzibie Ghibli. Cały ten proces był osobiście nadzorowany przez Takahatę.

Jeśli któregoś dnia Studio Ghibli zdecyduje się zrobić film z animatorem spoza studia, to będzie nim on [de Wit].

– powiedział Miyazaki po obejrzeniu filmu „Ojciec i córka”, za który de Wit dostał m.in. Oscara za najlepszy krótkometrażowy film animowany. W tamtym czasie Studio Ghibli pracowało jeszcze nad „Ponyo”. Początkowo de Wit nie był zainteresowany realizacją długometrażowej animacji, ale zmienił zdanie, gdy dowiedział się, że ma szansę współpracować z Ghibli.

Obecnie produkcja filmu przeniosła się do Francji. Sam scenariusz napisała Pascale Ferran, znana z takich obrazów jak „Bird People”.

rawkaz

Super wiadomość i zgadza się wszystko poza narodowością twórcy - Michael Dudok de Wit jest Holendrem.
:)

Być może tworzy w Danii, tego nie wiem; może to tak jak z Chopinem czy Curie-Skłodowską, ale w Holandii przeżywają jego współpracę ze Studiem Ghibli - moim zdaniem, mają prawo. :) Choć dziwi, że film kompletnie nie jest tu promowany i leci raz w jednym kinie, następnego dnia raz w innym mieście... Dowiedziałam się o nim całkowicie przypadkowo; nie rozumiem, dlaczego takie filmy nie są popularne, czy nawet nie próbuje się ich "sprzedać" widowni. Ogromna szkoda.

Mam nadzieję, że mimo wszystko uda mi się go obejrzeć.

ocenił(a) film na 6
rawkaz

jest juz w necie

ocenił(a) film na 6
miko1980

Dzięki! Mam nadzieję, że będą też szybko napisy

ocenił(a) film na 6
miko1980

Co ja plotę. Napisy nie są tu potrzebne.

miko1980

A jest gdzieś online, czy tylko torrenty?