Czerwony baron

Der rote Baron
2008
6,7 5,5 tys. ocen
6,7 10 1 5502
Czerwony baron
powrót do forum filmu Czerwony baron

Jak w tytule. Film rozwija się świetnie, wizualnie jest mistrzowski, muzyka dobrze dobra, a groza i klimat Wielkiej Wojny nieziemski!

Ale dlaczego w każdy dobry dramat wojenny muszą wpieprzyć umoralniający przepoetyzowany wątek miłosny, który aż żal oglądać... i te wszystkie sentencje, o tym że "wojna jest złem", "nasze kultura nie jest lepsza od nich!", "Francuskie papierosy, uwielbiam je, nie walczmy, lepiej obciągajmy sobie nawzajem!"
Jezus Maria! Twórcę scenariusza i tych kwestii powinno się powiesić... no ale wtedy do kina poszliby tylko faceci, a przecież trzeba zmusić czymś baby... więc rujnuje się filmy takim pie******iem...

Moja ocena to 9/10 - bo cenię wszystko tam poza tym wątkiem romantycznym. Aż szkoda, że ludzie odpowiedzialni za te efekty, montaż, stroje, klimat i muzykę, zostaną zaszufladkowani jako współtwórcy szmiry, bo jakiemuś padalcowi zachciało się taniego wątku miłosnego >.>

ocenił(a) film na 9
yuriprimepl

dziżiz. czyżbyś nie dostrzegł, że wątek miłosny zawsze jest wciskany do filmu, albowiem dodaje to dodatkowego motywu i nie tylko oglądamy panów w czołgach, samolotach i innym jeżdzącym gó..wnie.
wlasnie że doskonałe antywojenne sentencje, bo gdyby tego nie było - chłopcy sprzed bloku pomyśleliby sobie, że woja była fajna, latało się, strzelało.....
o tym, że wojna nie jest złem, niech kręca hitlerowcy.
poza tym doskonałe oddanie klimatu I wojny światowej, niezle sceny batalistyczne, wielki plus to zadbanie o szczegłóy, jeden mały minusik - wszystko wygląda na zbyt nowe !!!!!! jakby prosto z ...magazynu,
zwrócmy uwage, ze jakby pokazac wojnę bez jej krytyki - byłoby to niezjadliwe, monotonne, przygłupie. I mimo że jestem fanem militariów i historykiem, niżej oceniłbym film.
doskonała wieloplaszczyznowośc zachowań, stosunku do wojny, osobowości baronka.
9/10 - gratulacje dla producenta.