Cztery lwy

Four Lions
2010
6,6 12 tys. ocen
6,6 10 1 11521
6,9 12 krytyków
Cztery lwy
powrót do forum filmu Cztery lwy

Widzę po komentarzach, że widownia jest trochę podzielona w ocenie filmu, ale nie
skupiajmy się teraz na tym, tylko na fakcie, że Angole zrobiły komedię o zamachach
terrorystycznych, których sami doświadczyli.

Pomyślcie teraz jaki wielki wrzask byłby podniesiony gdyby ktoś robił komedię o Smoleńsku
:P

Anja_Parus

ha prawda :P Polacy z siebie śmiać się nie umieją :/

pixi222

Bo Ci Polacy nie chcą się śmiać z siebie tylko z innych Polaków.

Anja_Parus

i bardzo słusznie ,ze zrobiłby się wrzask. Pośmiejemy się jak ktoś z Twojej rodziny zginie tragicznie.
I co? Zmienia się punkt widzenia?

matoole

Ale o co ten butthurt? Ziomek, postawiłam czystą, nierealną hipotezę, po co się spinasz.

Anja_Parus

Piszesz nieprzemyślane posty - dostajesz konkretne odpowiedzi. Ból du.py również mi nie ściska,nie widzę powodu .
Natomiast po formie twojego postu wnoszę ,że jesteś jeszcze osobą bardzo młodą -niekoniecznie wiekiem

matoole

Nie wnoś za wiele, bo stereotypy za daleko cię nie zawiozą. Ale spoko, też tak mogę. Po formie twojego postu wnoszę, że interpunkcja nie jest twoją mocną stroną.

I owszem, masz butthurt, gdybyś nie miał, to by nie było tych przepychanek, po prostu byś to olał. Miłego wieczoru, dobranoc.

Anja_Parus

Z przejawami głupoty trzeba walczyć ,głupoty nie można olewać. Dobranoc

matoole

To bierz szabelkę i wyjdź na ulicę. Niezła beka będzie.

ocenił(a) film na 6
Anja_Parus

Ostatnio coraz łatwiej poznać w internecie idiote który chce być fajny, używanie (lub raczej nadużywanie) słowa butthurt to najprostszy znak do rozpoznania.

bdk1985

Ostatnio coraz łatwiej poznać w internecie idiotę, który chce być fajny, nazywa ludzi idiotami, tylko dlatego, że się z nimi nie zgadza.

ocenił(a) film na 6
Anja_Parus

Ostatnio coraz łatwiej poznać w internecie idiotę, który chce być fajny, nie potrafi czytać ze zrozumieniem i w wypowiedziach innych widzi to co chce widzieć.

matoole

nie zmienia :P po śmierci kogoś z rodziny masz okres żałoby i wtedy trzeba uszanować to,a im dalej tym luźniej :P
Trzeba umieć się też z takich rzeczy śmiać, bo samym spinaniem i wylewaniem żalów się żyć nie da

pixi222

To zacznijmy śmiać się z Powstańców Warszawy ,ofiar obozów koncentracyjnych ,ofiar wypadków komunikacyjnych ,ofiar błędów lekarskich itd. Trzeba potrafić odróżnić "gorzkie żale" od zwykłego poczucia przyzwoitości i empatii . No ale do tego trzeba najpierw dorosnąć

matoole

hm Idąc twoim tokiem rozumowania powinno się zakazać działania kabaretom, satyrykom, bo się śmieją i z wojny i wypadków itp. :P
Człowieku coś za bardzo trącisz fanatyzmem :/ jak ci muzułmanie, co ich strasznie obrażały żarty z Mahometa...
Ech do zdrowego podejścia do żartów i oddzielania żartu od prywatnego stosunku do danej sprawy też trzeba dorosnąć :P

pixi222

Umarła ci babka ,dziadek ,matka? Ale jaja,boki zrywać!
Rzeczywiście ,trzeba do tego dorosnąć.
Więc dorośnij

matoole

suchar !

ocenił(a) film na 3
matoole

Nie trzeba dorosnąć, ale mieć dystans :) pozdrawiam smutnego matoole :]

Porodówka, mężczyzna czeka spięty, bo jego żona rodzi w sali obok. Pot na czole, nerwy, papieros w drżącej dłoni. Czeka. Po chwili wychodzi lekarz z dzieckiem na rękach. Mężczyzna wstaje z miejsca, ucieszony podnosi ręce do góry w geście radości. W tej samej chwili lekarz rzuca dziecko o podłogę. Podnosi z ziemi, rzuca o ścianę. Kopie trzy razy, uderza pięścią, znowu rzuca o ścianę. Mężczyzna patrzy na niego przerażony: co pan robi?! oszalał pan?! Lekarz na to:
- Żartowałem, zmarło przy porodzie.

ocenił(a) film na 8
niemalogina

Ten dowcip jest straszny, ilekroć go słyszę to aż mnie ciarki przechodzą :P

A co do tematu, wydaję mi się, że nie należy brać życia zbyt poważnie. Po prostu trzeba znać pewną granicę, której nie należy przekroczyć.
Najlepiej być optymistą i radośnie patrzeć na świat gdyż jeśli mielibyśmy się ciągle zamartwiać to co z tego życia byśmy mieli?
Ostatnio pewna babcia w mojej miejscowości skończyła 100 lat. Ludzie się ja pytali co robić aby dożyć takowego wieku to odpowiadała:
"Nie zamartwiać się i iść naprzód z uśmiechem na twrazy. Gdybym żyła przeszłością to już za komuny bym kopyta wyciągnęła." ;)

wismerin

Masz rację,optymizm w życiu jest bardzo ważny ,jednak czym innym jest pozytywne nastawienie do życia ,a czym innym robienie sobie żartów z wszystkiego.

ocenił(a) film na 8
matoole

Tak jak napisałem, co do niektórych rzeczy należy zachować dystans i dobry smak. Co prawda taka umowna granica dla każdego postrzegana jest inaczej i tutaj jest problem. ;]

Dla mnie są tematy z których można trochę pożartować a inne powinno się zostawić w spokoju.
A czy taki Smoleńsk byłby rzeczywiście taki obraźliwy? Zacznijmy od tego, że pod Smoleńsk możemy podciągnąć bardzo wiele łączących się wydarzeń jak walka o krzyż czy tablica na pałacu prezydenckim z czego już utworzyła się ogromna parodia.
A co do samej katastrofy wydaję mi się, że wszystko zależało by od formy żartów.

Co do takich tematów które lepiej omijać to chociażby masowe mordy żydów w czasie II wojny światowej.
kawały typu "ile żydów zmieści się w maluchu?" czy numery żydolodka są dla mnie nie śmieszne i położone są daleko za tą granicą dobrego smaku.

wismerin

Żadna forma żartów z cudzej śmierci nie ma wytłumaczenia,bez różnicy czy to Smoleńsk ,mordy na Żydach,Tutsi ,czy co tam jeszcze wymienimy.
Szopka z krzyżem to już inna bajka -konsekwencja katastrofy ,a nie sama katastrofa

matoole

mnie by to nie ruszyło. na życie trzeba patrzeć z przymrużeniem oka. nie spinajmy się tak z byle powodu. owszem, byłby to delikatny temat, ale jakby miała powstać fajna komedia, to czemu nie. przecież to by nie obrażało zmarłych :P

ocenił(a) film na 5
Anja_Parus

No tak, ale to nie jest komedia o zamachach terrorystycznych, ale o głupich terrorystach którzy te zamachy usiłują przeprowadzić. Więc analogicznie komedia o Smoleńsku mogłaby powstać o nieudolnych terrorystach, głupich sowietach, bandziorach z PO czy kimkolwiek innym który za tym zamachem stoi. I nie dotykając tematu samej katastrofy, tragedii ofiar i ich rodzin, taki film by mógł powstać i zapewne nie wzbudziłby wielu protestów.
Nawiasem mówiąc, czy wiesz jaki "wielki wrzask był podniesiony" z powodu tego filmu w Anglii?

dzionas

Nie, nie orientowałam się. Widocznie nie był aż taki, bo film powstał. Ale zaproponowany przez Ciebie scenariusz raczej by bawił tylko Macierewicza i środowisko prawicowe.

ocenił(a) film na 9
Anja_Parus

Tylko że "Angole" ośmieszają terrorystów, a nie ich ofiary - taka "drobna" różnica.

ocenił(a) film na 9
iacob

A więc w tym wypadku humor został użyty w sposób przemyślany, wykorzystano satyrę w zbożnym celu. Nie ma tu śmiechu dla samego śmiechu, szczeniackiego rechotania z byle-czego, które nie jest żadnym dystansowaniem się, tylko zwykłym wyparciem rzeczywistości.

ocenił(a) film na 8
Anja_Parus

film jest dobry. smieszny, nienadety, ''atak skrajnej glupoty'' - trafne slowa z HBO

ocenił(a) film na 5
wojciech84

dla mnie to bardziej parodia albo czarna komedia :) wątpię aby ktoś ten film brał na poważnie