Cztery lwy

Four Lions
2010
6,6 12 tys. ocen
6,6 10 1 11521
6,9 12 krytyków
Cztery lwy
powrót do forum filmu Cztery lwy

zabawny do łez film. Czy terroryzm jest smieszny - oczywiscie ze nie! ale Chris Morris jest smieszny i jego film a takze farsowe sledztwo w Islamski Dżihad i istota ideologii w sposob jaki nam pokazuje jest jak kopalnia smiechu.
"Four Lions" jest filmem o 4 terrorystach - wprowadza nas w ich swiat gdy przygotowuja bomby, testuja, plan ataku/dzialania nawet dwoch jedzie do Pakistanu na 'oboz szkoleniowy' ;-) i to wszystko z WIELKA dawką humoru !!! jednak dla nich jak najbardziej na powaznie.

Polecam! Zapraszam chociażby do ogladniecia trailera

Promesto

Trailer fajny, sam film już trochę mniej. Pomysł jest rewelacyjny, można też tu znaleźć kilka dobrych scen, ale filmowi jednak czegoś brakuje. Miałam wrażenie jakbym oglądała brytyjski sitcom, a nie pełnometrażową produkcję. Poza tym miejscami jest przegadany i to psuje dynamikę filmu. Ale polecam, głównie ze względu na kontrowersyjną tematykę i nietuzinkowe poczucie humoru.

Promesto

Z tym humorem to właśnie tak różnie bywa, jednych to będzie śmieszyć, innych nie. Ja nie ukrywam, że męczyłem się przez większość filmu, bo zaprezentowane w nim poczucie humoru do mnie nie trafiło. Z czasem jednak, im bliżej końca i im bardziej "Four Lions" zamieniał się ze zwykłej przygłupawej komedii w porządną czarną komedię (a może nawet po trochu w komediodramat), tym bardziej dzieło Christophera Morrisa zaczęło mnie wciągać i zacząłem je naprawdę doceniać. Kilka scen zasługuje na szczególną uwagę, szkoda, że poziomu nie udało się utrzymać przez cały czas trwania filmu.