Cztery lwy

Four Lions
2010
6,6 12 tys. ocen
6,6 10 1 11521
6,9 12 krytyków
Cztery lwy
powrót do forum filmu Cztery lwy

widząc co się dzieje na świecie za sprawą wyznawców islamu , stanowcze NIE tego typu "dziełom" . komediowe potraktowanie terroryzmu i osadzenie miejsca akcji w Londynie uważam za spory nietakt ze strony scenarzystów . od rzemyczka do koniczka , jak mówi przysłowie - dziś pośmiejmy się z nieudaczników terrorystów - jutro przyznajmy rację facetowi który w imię proroka wysadził się w metrze . w ten sposób wpuszczamy - od kuchni - kulturę i ludzi popierających zniewolenie kobiet , sex ze zwierzętami , spółkowanie z żoną do sześciu godzin po jej śmierci - mąż ma prawo się przecież pożegnać , a ostatnio gwałty na chrześcijankach .

mariol250

koleś wyluzuj.. takie spinanie się szkodzi zdrowiu.
jak idziesz ulicą i ktoś rzuci papierek na chodnik to krzyczysz o globalnym ociepleniu..?

ocenił(a) film na 9
mariol250

A pod filmami naśmiewającymi się z katolików komentarze "z muzułmanów to nie macie jaj się nabijać". A jak już ktoś ma jaja to też niedobrze. To że twoje rozumowanie brzmi jak majaki deliryka to inna sprawa.

ocenił(a) film na 1
pan_dziejaszek

jest polska seria filmów : U pana Boga za piecem , w ogródku ... tam naśmiewają się w sposób kulturalny z zaściankowego katolicyzmu i ok , szacunek . film z Adamem Sandlerem - Nie zadzieraj z fryzjerem - tam cały konflikt izraelsko-palestyński jest potraktowany z " mocnym przymrużeniem oka " . natomiast gdy w temat wchodzi islamski terroryzm , to zdecydowanie wolę filmy takie jak np. Królestwo , The Hurt Locker , Wróg numer jeden . w czterech lwach nie podoba mi się głównie podejście do tematu i ukazanie bohaterów jako niezdarne pierdoły . nie chcę oglądać takich filmów tak samo jak nie chcę oglądać kobiet w burkach i minaretów za moim oknem

użytkownik usunięty
mariol250

Jesteś taki głupi, czy tylko trollujesz?
Po pierwsze film wyśmiewa nie terrorystów, a muzułmanów - dżihadystów, którzy chcą zabijać niewiernych, a nawet nie potrafią się modlić. Ponadto wyśmiewa działanie służb, które uderzają tylko w stereotypowych muzułmanów z brodami, podczas, gdy terroryści rzadko kiedy różnią się od Europejczyków. Nie zrozumiałeś filmu. Skoro nie chcesz oglądać takich filmów to nie oglądaj. Oceniłeś 10/10 Monty Pythona. Czy Monty Python kulturalnie przedstawił wizję w Żywocie Briana? Nie! Jedzie równo po chrześcijaństwie.
Ponadto to, że jakiś nawiedzony mułła pozwolił uprawiać seks z trupami nie znaczy, że każdy taki jest. Równie dobrze Ty możesz kraść samochody i gwałcić żonę po pijanemu jak patologiczny element polskiego społeczeństwa.

ocenił(a) film na 1

nie trolluję i raczej nie jestem głupi - przynajmniej tak o mnie sądzą . Żywot Braiana - no bardziej kulturalnie nie można chyba było zakpić z chrzescijaństwa - w końcu Jezus jest tam pokazany bodajże dwa razy ( narodziny i 8 błogosławieństw ) , i raz wspomniany - były trędowaty . w 4 lwach nie leży mi , jak wyżej napisałem : miejsce akcji , temat , i " jajcarskie " przedstawienie bohaterów . film też ogólnie jest dla mnie słaby

użytkownik usunięty
mariol250

A ja jako muzułmanin (jak pewnie zauważyłeś) lubię śmiać się z takich dżihadystów, bo sam takich znam. Może nie takich, co się chcą wysadzić, ale takich co wciąż gadają o dżihadzie i o tym jaka Ameryka jest zła. Nie pojawiają się w meczecie, bo jesteśmy dla nich za mało religijni i mamy jakieś zależności z Arabią Saudyjską, która też jest zła, bo kocha USA. Mnie ten film śmieszył, bo wiedziałem o co chodzi i miałem idealną przekładnię na realny świat. Ponadto zajmuje się bezpieczeństwem wewnętrznym i przez to wiem, że nawet działania służb zostały w tym filmie idealnie przedstawione. Ogólnie ten film niczego nie wyśmiewa, lecz pokazuje idealny obraz świata, ale z lekką nutą humoru...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 1

brak argumentów , to poskarżymy się . zabierz jeszcze zabawki i wyjdź z piaskownicy ...

ocenił(a) film na 8
mariol250

Nikt się nie poskarżył, sama to wychwyciłam. I mówię stanowcze nie tego typu komentarzom.

ocenił(a) film na 7

Dokładnie ziom!

ocenił(a) film na 1

w temacie islamu - wolę zamiast idioty nie potrafiącego się modlić , przez przypadek zabijającego bin ladena , oglądać amerykańskiego snajpera trafiającego prosto w turban - i tyle

ocenił(a) film na 8
mariol250

czy Ty w ogóle wiesz o czym jest ten film?

ocenił(a) film na 1
gregcoma

tak , wiem o czym jest ten film

ocenił(a) film na 8
mariol250

Nie wydaje mi się. To film o ludziach, którzy są postrzegani stereotypowo, przez swoje pochodzenie - a choć w oryginalny sposób, pragną się odciąć od takich stereotypów.

ocenił(a) film na 1
gregcoma

"a choć w oryginalny sposób, pragną się odciąć od takich stereotypów. " - czyli co robią - organizują zamach na maraton w Londynie - obalają w ten sposób mit - Nie każdy terrorysta to muzułmanin , ale każdy muzułmanin to terrorysta .
No wspaniały tok rozumowania - pozazdrościć ...

ocenił(a) film na 8
mariol250

Nie wszyscy chcą oglądać amerykańskiego snajpera trafiającego prosto w turban. Uważasz, że twoja religia jest lepsza bo islam nawołuje do mordów, po czym piszesz, że chciałbyś oglądać jak chrześcijanie mordują muzułmanów. Słowem, pogubiłeś się.

ocenił(a) film na 1

dodatkowo chciałem jeszcze zaznaczyć że : nie kradnę samochodów bo mam swój , a dodatkowo " siódme - nie kradnij , alkoholu nie piję bardzo rzadko ( miedzy innymi ze względu na pracę , doskonale potrafię się też bawić na trzeźwo ) , więc gwałcenie żony po pijanemu też odpada , sam gwałt też mnie nie bawi , nawet na trzeźwo

ocenił(a) film na 8
mariol250

"nie kradnę samochodów bo mam swój , a dodatkowo " siódme - nie kradnij , alkoholu nie piję bardzo rzadko ( miedzy innymi ze względu na pracę , doskonale potrafię się też bawić na trzeźwo ) , więc gwałcenie żony po pijanemu też odpada , sam gwałt też mnie nie bawi , nawet na trzeźwo" - Twoje wypowiedzi są bez sensu. W Twojej wypowiedzi nie wiadomo o co chodzi. Pewnie o to, że jesteś zagorzałym katolikiem.

Pytanie do Ciebie - jak, w odniesieniu do Twoich poglądów ("antyprzemoc", "antygwałt", "zabrońmy pokazywania zamachów") mają się oglądane przez Ciebie filmy? Twój profil ładnie obrazuje Twoją absurdalną demagogię.

Otóż, drogi mariol250: oceniłeś horror "Domowe Piekło" na 7/10. Horror "Nienarodzony" - 6/10. Horror "Piąty wymiar" - 7/10. Horror z elementami komedii (tak właśnie, wyśmiewanie się z przemocy) "Porąbani" - 9/10. "Porywacze ciał" - 7/10. I tak dalej...

Nie chce mi się z Tobą rozmawiać - nie masz niczego do powiedzenia, absolutnie nie rozumiesz kinematografii, pobudek socjologicznych, a dodatkowo niepotrzebnie zaśmiecasz Internet utrzymując się w przekonaniu, że jesteś wyjątkowy i mądry.

ocenił(a) film na 1
gregcoma

sorry że tak długo :
akapit 1 : prosta odpowiedź na w dyskusji z " takbir27 " , dodatkowo - chyba nie trzeba być zagorzałym katolikiem , żeby nie kraść , nie gwałcić , nie zabijać - tylko wyznawcy jednej religii propagują takie zachowania ...
akapit 2 i 3 : "Domowe Piekło" , "Nienarodzony" - ciekawe horrory z dodatkowym plusem za urodę aktorek , "Piąty wymiar" - wkręcił mnie , "Porąbani" - parodia konwencji tak jak i "Zombie SS" ...
- w odniesieniu do Twoich poglądów ("antyprzemoc", "antygwałt", "zabrońmy pokazywania zamachów") mają się oglądane przez Ciebie filmy? - przeciwdziałajmy przemocy , gwałtom , terrorowi - patrz np. Gran Torino , Siła magnum , ale też główny temat filmu Green Zone itp.
pozdro

ocenił(a) film na 1
rhotax

cóż za elokwencja

ocenił(a) film na 8
rhotax

rhotax - szacunek :)

ocenił(a) film na 7

Dokładnie to! Myślałem, że tylko ja zauważyłem to w tym filmie, aż byłem zdziwiony, że ludzie tak płytko go oceniają (film jest zły, daję 1), kiedy nie jest on jakoś specjalnie trudny. Podobnie się wyraziłem tutaj: http://www.filmweb.pl/film/Cztery+lwy-2010-502713/discussion/Moim+zdaniem+wbrew+ pozorom+nie+jest+to+g%C5%82upia%2C+szkodliwa+komedia,2573863 i pozwoliłem sobie zalinkować do Twojego komentarza. ;)

ocenił(a) film na 1
mariol250

stanowcze NIE tego typu filmom - szczególnie po ostatnich wydarzeniach w Bostonie i Londynie

mariol250

Zbyt mądry to film dla niektórych, jak widać. :)

Davus

oglądam teraz i ciężko mi się na treści skupić,przeszkadza mi praca kamery...

ocenił(a) film na 3
mariol250

Jakoś niebardzo widzę w tym filmie komedię

blysk_2

Bo to typowa dla Chrisa Morrisa baaaaaaaaaaaaaaaaardzo czarna satyra. Takie poczucie humoru trzeba lubić - niekoniecznie ma wywołać u oglądającego spazmy śmiechu.

ocenił(a) film na 3
malgorzata

dla mnie to był dramat który na siłę próbował być zabawny co wywołało u mnie nie śmiech , a zażenowanie i niesmak .
Takie poczucie humoru najwyraźniej bardzo mi nie odpowiada .

ocenił(a) film na 9
blysk_2

Dla mnie komedia świetna, podkreślę czarny humor. Wysublimowany żart lepiej kilka razy a porządnie zaśmiać się na filmie niż oglądać miałki humor non stop.

ocenił(a) film na 8
mariol250

Dla mnie film śmieszny i odważny.
Nie sprawił, że ni mniej ni więcej polubiłem muzułmanów czy terrorystów.
Po prostu zobaczyłem film w stylu "angielskim" poruszający temat tabu.
W komentarzach zauważyłem, że co dla niektórych osób muzułmanin = terrorysta.
Dziwi mnie to, że na szczątkowej znajomości tej religii tak wielu potrafi się wypowiedzieć tak dosadnie jakby się znali
bo przestudiowali i doświadczyli tego co mówią.
Jakby któreś z was z taką dociekliwością przeczytało stary i nowy testament to zapewne doszłoby do wniosku
że i chrześcijaństwo to patologiczna religia.
Chciałbym też przypomnieć, że przy każdej religii, filozofii, polityce czy stylu bycia jest jakiś fanatyk który z chęcią przekonałby świata
do tego, że w to co wierzy, co myśli i co robi jest jedyne i najważniejsze oraz najwłaściwsze.

Oceniając sam film uważam, że jest genialny i polecam go wszystkim którzy mają dystans do niektórych spraw
i odrobinę czarnego humoru we krwi.
Film nie głupi tylko trzeba umieć to dostrzec (nie wszystko nam się podaje na talerzu) i zrozumieć go.
8/10

ocenił(a) film na 7
mariol250

Mówisz "stanowcze NIE tego typu filmom" może dlatego, że ten film mocno uderza w stereotypowe myślenie, które jak widać po twojej wypowiedzi, pomaga ci się odnajdywać w rzeczywistości.

ocenił(a) film na 1
georgeAzbest

10 styczeń 2016 - nadal uważasz że myślę stereotypowo ?

mariol250

Filmu jeszcze nie widziałem, ale co do traktowania humorem ciężkich tematów, to jest to czasami najlepsza droga sprzeciwu wobec złych rzeczy które dzieją się na naszych oczach.
Skecze i kabarety w komunistycznych czasach traktujące o tej dziadowskiej rzeczywistości więcej potrafiły zdziałać niż rzucanie kamieniami w zomowców. No chyba, że ktoś był Rambo... Większość ludzi nie jest. Na szczęście.

użytkownik usunięty
elistokles_

- "co do traktowania humorem ciężkich tematów, to jest to czasami najlepsza droga sprzeciwu wobec złych rzeczy które dzieją się na naszych oczach"

To nie jest najlepsza droga choćby z tej przyczyny, że jak Ci będą na Twoich oczach gwałcić, zarzynać lub w inny sposób mordować kogoś z rodziny, a Ty wybuchniesz gromkim śmiechem, to będzie to raczej sprzeciw daremny.

Skecze i kabarety niczego nie zdziałały w czasach komunistycznych, stanowiły jedynie koncesjonowaną metodę kontrolowania ciśnienia społecznego. W czasie gdy większość rechotała mogąc poczuć chwilową ulgę we wciąż niezmienionych okolicznościach, to ci którym radosny rechot nie wystarczył i podskakiwali, zakopywani byli po lasach.

ocenił(a) film na 8
mariol250

ten film raczej pokazuje jasno że ludzie na zachodzie żyją obok terrorystów i albo się wezmą w garść albo zginą.

użytkownik usunięty
mariol250

Wprawdzie nie ze wszystkim się zgadzam, co piszesz w tym wątku, jednak zgadzam niewątpliwie z tym, że film w swojej wymowie jest bardzo szkodliwy i niebezpieczny. Dopisałem się już w kilku innych wątkach dyskusyjnych pod tym filmem, więc nie będę się powtarzał.