Oby więcej takich debiutów w polskim kinie !Ciekawa historia trzymająca widza w napięciu do ostatnich scen.Na duuuży plus piękne zdjęcia,scenografia na najwyższym poziomie,świetna ścieżka dzwiękowa,oraz kapitalne aktorstwo(ale to nie dziwi,wystarczy spojrzeć na obsadę).Film co prawda jest utrzymany w takim specyficznym "leniwym" klimacie,ale mi to absolutnie nie przeszkadzało.Na mały minus jedynie zakończenie tej historii,inaczej to sobie wyobrażałem.
ten film to tęsknota za światem w którym jest jeszcze tajemnica, a także światem w którym pragmatyczny racjonalizm nie zawsze triumfuje. Bardzo dobrze opowiedziana historia, choć nie chronologicznie i nie linearnie. Nie jest to zwyczajny film kostiumowy. Kreacje aktorów na medal. Jeden z najlepszych polskich tytułów ostatnich lat. Żałuję że nie widziałem go w kinie, gdyż magia dużego ekranu i ciemnej kinowej sali, pozwoliła by znacznie lepiej go chłonąć i rozumieć. Może lepiej pojąłbym czym jest Daas ..
8/10. dawno nie oglądałam polskiego filmu o ta spójnej i pociągającej narracji, a zarazem zrealizowanego za pomocą tak minimalistycznych środków. do tego świetnie oddany mroczny i tajemniczy klimat Galicji. powolny, chłodny, surowy, pełen niewiadomych, tak jak pejzaże mgłą owiany. z drugiej strony wiara, nadzieja... entuzjazm. coś pięknego.
Daas to "wiedza tajemna", wokół odkrycia której koncentrowała się działalność Jakuba Franka i jego wyznawców. Coś nie do końca określonego, co przyciąga i opanowuje. Główny bohater, czyli radca prawny Hernyk Klein czuje, że odkrył cos w rodzaju takiej wiedzy - to tajny spisek ludzi Franka i austriackich służb przeciw cesarzowi. Ta "wiedza" staje się jego obsesją, która prowadzi do skandalu na uroczystym balu u cesarza. Wtedy okazuje się, że szeroko zakrojony spisek to po prostu zwykły romans cesarskiego domu i Klein stal się ofiarą własnej wyobraźni i demaskatorskiej pasji. Tym samy okazuje się działalność Franka - odzianym w tajemne znaki i sugestie zwykłym kupczeniem cudzymi żonami i naciąganiem wierzycieli. Film "Daas" jest wielowymiarowy i daje szerokie możliwości interpretacji historii. Takie powinno być kino!