Daas

2011
6,0 5,4 tys. ocen
6,0 10 1 5365
6,6 18 krytyków
Daas
powrót do forum filmu Daas

Film jak dla mnie był za długi i stąd wieje (momentami) z niego nudą. Drobne brawa za grę aktorską, widać, iż rodzimi aktorzy umieją grać w filmach kostiumowych. Pomysł ciekawy, ale nie do końca umiejętnie przełożony na ekran. Szkoda, bo mógło być zdecydowanie lepiej. A tak 4 na 10.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 4
Thax

Nie rozśmieszaj mnie, polska szlachta - dobre ha, ha. 90% to obiboki, lenie i pijusy to my chłopi na nich pracowaliśmy by mogli żyć tak jak żyli.

robben76

Przyklad poprosze -1 nazwisko rodowe lacznie z herbem ...i w jakim okresie..?

ocenił(a) film na 4
Thax

Chłopcze widać, iż nie znasz historii Polski z tych czasów jeśli śmiesz polemizować z moją tezą. Dobra rada poczytaj sobie w chwili wolnej od oglądania filmów min. Adama Moszczeńskiego herbu Nałęcz "Pamiętnik do Historii Polskiej" Już w pierwszym rozdziale pisze on (cytat) "....za panowania Augusta III kraj cały nie wytrzeźwiał jeszcze rozpojony przez Augusta II...." A na marginesie taki szlachcic jak ty i takowe zachowanie i słownictwo "buraku" chyba stać Cię na coś więcej - mocium Panie :-)

robben76

Po pierwsze to prosze zwracac sie do mnie per Pan i klaniac do pasa tak jak to robili Twoi przodkowie ..a po drugie to przytoczyles tutaj wspomnienia zdrajcy na uslugach carskiej Rosji (czerpiac z tego korzyci) dazacego do podzialu Polski i za sparawa ktorego (oraz jemu podobnych" targowiczan") Rosja najechala nasz kraj- za co poniosl jedyna zasluzona kare.
A teraz odnosnie formy nazewnictwa..otoz "burak" to i tak najlagodniejsze co przyszlo mi na mysl okreslajac osobe ktora oczernia moich zacnych przodkow!!
A jesli nadal chcesz kogos zniesławiac to miej na tyle odwagi zeby podac konkretne personalia a udowodnie Ci ze zaden rod szlachetnie urodzonych wywodzacych sie z Polski nigdy nie proznowal (nawet wpomniany Adam Moszczenski) wbrew rozprowszechnionej prze lewakow propagandzie !

ocenił(a) film na 4
Thax

Per Pan mogę mówić do człowieka którego szanuję, a Ciebie nie mam za co. I jeszcze jedno nie tym tonem, bo sobie tego nie życzę szlachcicu z Bożej łaski. A propos personaliów, jak jesteś taki "kozak" to proszę podaj pierwszy swoje dane. Przecież Pan Szlachcic powinien świecić przykładem! A co do Moszczeńskiego, cóż łatwo mieszać go z błotem - dowody proszę i nie uprawiaj demagogii.

robben76

Pochodze w prostej lini po mieczu od Zyroslawa herbu Pilawa ktory jest protoplasta mego rodu z Bozej Laski - uczynkowej i uswiecajacej ...i w przeciwienstwie do ciebie szanuje wszystkich ludzi na Ziemi (chyba ze mowa lub czynem szacunek utracili) . Demagogii nie uprawiam i teraz ja odsylam cie do zrodel historycznych zalosny "znawco historii".. tylko hostorii tej prawdziwej a nie opartej na stronniczych pamietnikach czy przeklamanej przez ludowcow...Doksztalc sie bo ewidentnie bladzisz.

ocenił(a) film na 4
Thax

Jeśli szanujesz wszystkich tak jak mnie to tylko współczuć. Na dzień dobry użyłeś wobec mnie obraźliwego słowa "buraku", to gdzie tu szacunek i godna postawa Pana szlachcica za jakiego się kreujesz? Gdybym nie był tym kim jestem, mógłbym to zgłosić jako naruszenie dóbr osobistych koleżko. Po drugie, każesz mi się dokształcić, a sam robisz błędy, że aż strach np.: "bladzisz, hostorii, itp. co to jest, czy takie słownictwo przystaje tak zacnemu przodkowi Żyrosława? Przynosisz wstyd swojemu rodowi!!!!! I na koniec przykro, iż przy okazji jednego z nielicznych (ostatnio) polskich filmów o tej tematyce rozgorzał taki jałowy w argumenty spór.

robben76

Taki sam z Ciebie znawca historii jak i ortografii...

ocenił(a) film na 4
Thax

Biorąc pod uwagę długość i sens tekstu jaki napisałeś i czas na jego stworzenie (od ostatniego posta minęło grubo ponad 3 tygodnie) to gratuluje Ci erudycji. Co poprosiłeś kolegów - szlachciców o pomoc w skleceniu tego zdania. Nie mam o czym z Tobą rozmawiać. To jest ostatni post na który Ci odpisałem, jak dla mnie jesteś zwykłym "hulaką" szukającym zaczepki.