Film jak dla mnie był za długi i stąd wieje (momentami) z niego nudą. Drobne brawa za grę aktorską, widać, iż rodzimi aktorzy umieją grać w filmach kostiumowych. Pomysł ciekawy, ale nie do końca umiejętnie przełożony na ekran. Szkoda, bo mógło być zdecydowanie lepiej. A tak 4 na 10.
Nie rozśmieszaj mnie, polska szlachta - dobre ha, ha. 90% to obiboki, lenie i pijusy to my chłopi na nich pracowaliśmy by mogli żyć tak jak żyli.
Chłopcze widać, iż nie znasz historii Polski z tych czasów jeśli śmiesz polemizować z moją tezą. Dobra rada poczytaj sobie w chwili wolnej od oglądania filmów min. Adama Moszczeńskiego herbu Nałęcz "Pamiętnik do Historii Polskiej" Już w pierwszym rozdziale pisze on (cytat) "....za panowania Augusta III kraj cały nie wytrzeźwiał jeszcze rozpojony przez Augusta II...." A na marginesie taki szlachcic jak ty i takowe zachowanie i słownictwo "buraku" chyba stać Cię na coś więcej - mocium Panie :-)
Po pierwsze to prosze zwracac sie do mnie per Pan i klaniac do pasa tak jak to robili Twoi przodkowie ..a po drugie to przytoczyles tutaj wspomnienia zdrajcy na uslugach carskiej Rosji (czerpiac z tego korzyci) dazacego do podzialu Polski i za sparawa ktorego (oraz jemu podobnych" targowiczan") Rosja najechala nasz kraj- za co poniosl jedyna zasluzona kare.
A teraz odnosnie formy nazewnictwa..otoz "burak" to i tak najlagodniejsze co przyszlo mi na mysl okreslajac osobe ktora oczernia moich zacnych przodkow!!
A jesli nadal chcesz kogos zniesławiac to miej na tyle odwagi zeby podac konkretne personalia a udowodnie Ci ze zaden rod szlachetnie urodzonych wywodzacych sie z Polski nigdy nie proznowal (nawet wpomniany Adam Moszczenski) wbrew rozprowszechnionej prze lewakow propagandzie !
Per Pan mogę mówić do człowieka którego szanuję, a Ciebie nie mam za co. I jeszcze jedno nie tym tonem, bo sobie tego nie życzę szlachcicu z Bożej łaski. A propos personaliów, jak jesteś taki "kozak" to proszę podaj pierwszy swoje dane. Przecież Pan Szlachcic powinien świecić przykładem! A co do Moszczeńskiego, cóż łatwo mieszać go z błotem - dowody proszę i nie uprawiaj demagogii.
Pochodze w prostej lini po mieczu od Zyroslawa herbu Pilawa ktory jest protoplasta mego rodu z Bozej Laski - uczynkowej i uswiecajacej ...i w przeciwienstwie do ciebie szanuje wszystkich ludzi na Ziemi (chyba ze mowa lub czynem szacunek utracili) . Demagogii nie uprawiam i teraz ja odsylam cie do zrodel historycznych zalosny "znawco historii".. tylko hostorii tej prawdziwej a nie opartej na stronniczych pamietnikach czy przeklamanej przez ludowcow...Doksztalc sie bo ewidentnie bladzisz.
Jeśli szanujesz wszystkich tak jak mnie to tylko współczuć. Na dzień dobry użyłeś wobec mnie obraźliwego słowa "buraku", to gdzie tu szacunek i godna postawa Pana szlachcica za jakiego się kreujesz? Gdybym nie był tym kim jestem, mógłbym to zgłosić jako naruszenie dóbr osobistych koleżko. Po drugie, każesz mi się dokształcić, a sam robisz błędy, że aż strach np.: "bladzisz, hostorii, itp. co to jest, czy takie słownictwo przystaje tak zacnemu przodkowi Żyrosława? Przynosisz wstyd swojemu rodowi!!!!! I na koniec przykro, iż przy okazji jednego z nielicznych (ostatnio) polskich filmów o tej tematyce rozgorzał taki jałowy w argumenty spór.
Biorąc pod uwagę długość i sens tekstu jaki napisałeś i czas na jego stworzenie (od ostatniego posta minęło grubo ponad 3 tygodnie) to gratuluje Ci erudycji. Co poprosiłeś kolegów - szlachciców o pomoc w skleceniu tego zdania. Nie mam o czym z Tobą rozmawiać. To jest ostatni post na który Ci odpisałem, jak dla mnie jesteś zwykłym "hulaką" szukającym zaczepki.