Dagon

2001
6,2 2,7 tys. ocen
6,2 10 1 2684
6,7 7   krytyków
Dagon
powrót do forum filmu Dagon

ocenił(a) film na 7

Bardzo interesujący, mistyczny, wciągający horror. Świetnie się rozkręcał, na pewno nie nudził, napecie było, klimat świetny, miasteczko nieźle ukazane, straszne momenty rownież były, krwi w sam raz. Polecam.

Filmweb A. Gortych Spółka komandytowa
użytkownik usunięty
Maartenmetz

Uwaga, SPOILERY!

Jak dla mnie to wspaniały film, tyle że momentami wspaniale spieprzony... Zachowanie głównego bohatera i jego dziewczyny miało chyba śmieszyć, chociażby ten ich ciągły optymizm i spokój. Coś jakby "zamknęli mnie w jakiejś stodole, obok siedzi koleżanka bez nogi i zgwałcona przez Dagona. O, ciebie też złapali, Jezu jak się cieszę, że tu esteś!" Albo scena, w której facet leci przez szklany dach i wychodzi z tego bez zadrapania, potem jeszcze się na te szkło przewraca... Na szczęście z czasem, kiedy napięcie rośnie, takich kwiatków est coraz mniej. Gdyby reżyserowi ktoś powiedział, co trzeba poprawić, byłoby 10/10. No, przynajmniej 9.

A jeszcze co do samej fabuły - niektórzy narzekają, że bardzo odstaje od opowiadania Lovecrafta. Ja się akurat cieszę, że podobieństw est tak mało. Włączając film oczekiwałem czegoś w dobrym klimacie, a nie ekranizacji. Film ma klimat jakiego ostatnio mało, natomiast myślę, że ekranizacja wypadłaby marnie.