7,7 9,2 tys. ocen
7,7 10 1 9208
7,6 14 krytyków
Danton
powrót do forum filmu Danton

Ten film po prostu pochłonąłem, pPomimo całej mojej niechęci wobec Pana Andrzeja W... Linda w roli Saint Justa i Pszoniak jako Robespierre... Miodzio

ocenił(a) film na 9
sted

role
Wlasciwie pod wzgledem gry aktorskiej temu filmowi nie mozna nic zarzucic. Zreszta rowniez scenografia robi duze wrazenie. Pod tymi wzgledami film modelowy. Tak sie powinno robic filmy o historii. Przekzazac nie tylko wydarzenia, ale rowniez namietnosci i atmosfere czasow.

ocenił(a) film na 8
sted

Linda też mnie w tym filmie bardzo pozytywnie zaskoczył.

użytkownik usunięty
Sir Marco

Linda to świetny aktor tylko swego czasu grał w nie takich filmach w jakich powinien i to go troche zmanierowało.

ocenił(a) film na 9
sted

Ha... film tak mnie wciągnął że początkowo nie zorientowałem się że gra w nim Linda którego rola była bardzo dobra. Reszty naszych aktorów też na pierwszy rzut oka nie rozpoznałem. To tylko pokazuje jak dobra była to produkcja. W sumie mało znany film w dorobku Wajdy a powinien się nim chwalić bo to zdecydowanie jeden z lepszych jak nie najlepszych jego filmów. Do tego "Dantona" powinni pokazywać każdemu reżyserowi pragnącemu zrealizować film historyczny. Ten film nie tylko oddaje prawdę ale żyje pełnią piersią. Widz nie tylko zyskuje wiedzę ale także dokonuje wewnętrznego interakcji z bohaterami. Tego nam zdecydowanie brakuje w dzisiejszym kinie.