PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=514675}
7,6 377 tys. ocen
7,6 10 1 377138
6,1 69 krytyków
Deadpool
powrót do forum filmu Deadpool

moje pytania powstały po obejrzeniu filmu, który myślałem, że będzie wymiatał a okazał się tylko przeciętny*.

Czy Deadpool faktycznie ma jakąś kobietę czy zostało to wymyślone do filmu? - znowu fabuła do przewidzenia złol kradnie ukochaną a bohater ją ratuje, nuda

Czy Deadpool nie powinien być większym chamem, egoistą, samolubem, bardziej świrnięty? - Czy w filmie nie pokazali go za łagodnie? Czy z czasem stanie się bardziej walnięty?

Napisy do filmu stworzone za łagodnie jak zwykle w filmie mówią fu*k a u nas tłumaczą kurrna

*Wymiatał do sceny na autostradzie - potem robiło się coraz nudniej i schematycznie.

Shoother

Eeee....nie znam dokładnie tej postaci ale troche o nim czytałam...
Wiesz Deadpool uważany jest za jednego z największych bajerantów i ruchaczy...Miał romans ze Śmiercią i dziewczyną Drakuli ponoć. Poczytaj o nim troche a się dowiesz.

ocenił(a) film na 8
Shoother

Vanessa aka Copycat, również w komiksie była w związku z Deadpoolem.

ocenił(a) film na 7
Shoother

SPOILERY (troche z filmu i komiksów)

Jeśli trzymamy się tej wersji genezy Deadpoola w której miał żonę (Mercedes Wilson) przed zostaniem najemnikiem, a która potem zginęła (przez co właśnie Wade został najemnikiem) to Vanessa Carlysle zwana też Copycat faktycznie była jego pierwszą po żonie partnerką. To ona pojawia się w filmie chociaż w nieco innej formie. W komiksie jest mutantką o niebieskiej skórze i białych włosach. Gdy Wade dowiaduje się, że ma raka, zostawia ją. Czyli mniej więcej tak jak w filmie. Po tym jak Wade wziął udział w Weapon X Project i stał się Deadpoolem spotkali się ponownie, nawet trochę razem pracowali dla faceta o imieniu Tolliver. Copycat szpiegowała dla niego wśród grupy X-Force i wkrótce potem zdradziła, przez co Deadpool, wciąż wierny pracodawcy, miał za zadanie przeciągnąć ją z powrotem na ich stronę, a jeśliby mu się nie udało, zabić ją. W tym okresie Deadpool był naprawdę mściwym i okrutnym człowiekiem, więc nie widział w tym problemu. Copycat rzuciła go dla Garrisona Kane'a z którym z resztą Deadpool w tamtym okresie kilka razy się konfrontował. Chociaż mimo tego całego gniewu z powodu zdrady Copycat, Wade uratował jej życie w czwartym numerze miniserii The Circle Chase poprzez dotyk, dzięki któremu ta pobrała od niego moce regeneracyjne, które uleczyły jej śmiertelne rany. Fabuła filmu została skonstruowana od podstaw tylko na potrzeby filmu, zapożyczając tylko mniej lub bardziej różne elementy z komiksów. Ajax na przykład, w komiksach to bardziej pół człowiek, pół cyborg, który był w pewnym sensie prawą ręką genetyka Emrysa Killebrew'a (to on opracował cały eksperyment, który dał Wade'owi jego moce). W tym obskurnym laboratorium, które w komiksie zwie się the Workshop, Wade nieustannie nabijał się z Ajaxa. Wade był kłopotliwym rezydentem placówki, dlatego Killebrew w końcu pozwolił Ajaxowi go zabić, jednak stało się inaczej - to Deadpool skopał mu dupsko. Potem uciekł z placówki, Ajax go ścigał, żeby się mścić. Nie miało to nic wspólnego z Vanessą.

Co do drugiego pytania to nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy od serii i od scenarzysty, który akurat pracuje nad postacią. Każdy jeden zawsze jakąś tam cegiełkę od siebie dodaje i zmienia coś w postaci. Jeśli jednak skupimy się na pierwszych dwóch mini-seriach (The Circle Chase i Sins of the Past) i pierwszej dużej solo serii Deadpoola od Joe Kelly'ego w których pojawia się tyle znanych z filmu postaci (Blind Al, Weasel, Vanessa, Ajax) to wyłania nam się obraz nieco odmienny od tego filmowego. Pierwsze komiksy z Deadpoolem są bardziej ponure, depresyjne, humor jest często bardziej ironiczny, niż typowo, komediowo "śmiechowy". Do tego Deadpool zaczyna jako złoczyńca i to złoczyńca często bardzo podły i samolubny. Na tym etapie czeka go długa droga, zanim w końcu stanie się 'antybohaterem'. Deadpool jakiego poznajemy w filmie jest dużo bliższy seriom, które wychodzą aktualnie (od Briana Posehna i Gerry'ego Duggana). A przynajmniej takie jest moje zdanie.

Osobiście jeszcze dodam, że w filmie jest zatrzęsienie przekleństw. Według mnie jest ich zdecydowanie za dużo. Nie, żeby mi jakoś w filmie szczególnie przeszkadzały, ale od momentu, gdy postać pojawia się na początku lat 90, aż do dzisiaj, na kartach tych wszystkich komiksów z jego udziałem, Wade nie zabluzgał chyba tyle razy, ile w tym jednym filmie.

Jeśli walnąłem jakąś gafę to mnie poprawcie.

ocenił(a) film na 8
TheBizzy

Fascynujące :O Deadpool faktycznie jest panseksualny? W filmie skierowali to na prostą linię miłości pod premierę walentynkową.

ocenił(a) film na 8
BozekVooDoo

Nicieza stwierdził, że mózg Deadpoola jest tak pokręcony, że jego seksualność też zmienia się z minuty na minutę i nie sposób ją "uchwycić" xD.

ocenił(a) film na 8
TheBizzy

Świetny wywód, sama się nieźle doedukowałam ;). Dzięki!

TheBizzy

Wielki dzięki za tak spory i dokładny opis do moich pytań ;)

ocenił(a) film na 10
Shoother

Poczytaj komiksy zamiast pytać

Himiteshu

usuń konto zamiast odpowiadać jak debil

ocenił(a) film na 10