PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=341745}

Death Note: Ostatnie imię

Death Note: The Last Name
2006
7,1 13 tys. ocen
7,1 10 1 13123
Death Note: Ostatnie imię
powrót do forum filmu Death Note: Ostatnie imię

Temat mówi chyba sam za siebie.. spojlery się tutaj sypią, więc proszę nie wyjeżdżać, z zarzutami, że komus film popsułem...

Może mi ktos wyjaśnić po co scenarzyści stworzyli jakąś durną zasadę 23 dni? Rozumiem, że chcieli uratować L, jednak to się kupy nie trzyma.

Po pierwsze, zasada jest bzdurna i powstała tylko na potrzeby filmu.
Po drugie, po co Misa miałaby wpisywać w DN, że L umrze po 23 dniach?!

Twórcy mogli spokojnie skorzystać z zasady, że Notatnik nie zadziała, jeżeli kilka razy (pewno 4) przekręci się imię ofiary, gdy Misa zapomniała nazwisko L (to chyba uodparniało delikwenta przed DN?). A tak to niby L umiera, ale nie umiera... widać filmowcy szukali jakiegoś sprytnego sposobu, żeby nie musieć robić 3 części...

ocenił(a) film na 6
_Nameless_

Po pierwsze: to nie Misa wpisała imię L, tylko sam L.
Po drugie: wpisanie imienia błędnie parę razy chroniło osobę przed działaniem Death Note, ale tylko tego jednego konkretnego, więc przed notatnikiem Rem, by nie ochroniło L.
Po trzecie: i tak powstała tak jakby trzecia cześć filmu więc z tą zasadą pewnie nie o to chodziło, aby nie robić trzeciej części, bo kolejna część to większa kasa zarobiona. Chodziło pewnie o to, aby nie mieszać tak mocno jak to było zrobione w anime, choć to tylko moje przypuszczenia.

ocenił(a) film na 9
sylwia

Zgadza się, L wpisał sam siebie żeby się chronić - przez te 23 dni był nietykalny dlatego nie umarł kiedy Rem zapisała go w swoim notesie (udawał przed Lightem). I twórcy wcale go nie uratowali, L umarł tyle że dopiero po tych 23 dniach.

A tak w ogóle reguła 23 dni nie została wymyślona przez twórców filmu tylko twórców mangi. Autorzy mangi wyszli fanom naprzeciw spisując wszelkie możliwe reguły po to żeby nie dochodziło później do nieporozumień. Death Note ma ponad 90 reguł wśród nich są takie nieistotne z punktu widzenia fabuły jak to że w notesie kartki nigdy się nie kończą czy to że nie można zabić kogoś kto ma mniej niż 780 dni.

ocenił(a) film na 7
HuntMocy

Ah to tłumaczy, jakoś nie załapałem tego, że L sam się wpisał...
Dzięki za odpowiedź :)