PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=228227}
7,3 226 tys. ocen
7,3 10 1 226053
6,4 34 krytyków
Deja Vu
powrót do forum filmu Deja Vu

SPOILERY

Z powodu cofnięcia się Carlina w czasie nastąpiło kilka zmian w linii czasowej.
Dla ułatwienia nazwijmy linie czasu, w której nastąpiła eksplozja pierwsza, a tą w której Doug ocalił barkę drugą. W drugiej linii
czasowej Doug wykonał kilka czynności takich jak napisanie wiadomości na lustrze, wyrzucenie do kosza opatrunku, zniszczenie domu zamachowcy oraz uratowanie barki.
Wszystkie czyny, które miały miejsce w drugiej linii czasowej odcisnęły swe piętno na linii pierwszej. Wyjątkiem jest tylko uratowanie barki i eksplozja samochodu pod wodą, która w pierwszej linii nie nastąpiła.

Pierwotnie przyjaciel Carlina zginął na promie. Jednak Doug cofnął się w czasie i wysłał koledze wiadomość co sprawiło, że nie umarł na promie podczas eksplozji, a przez zastrzelenie. Doug o jego śmierci dowiedział się po tym, gdy na parkingu na przystani zobaczył jego wóz. Skoro jego znajomy nie zginął na promie, to samochód nie powinien się tam znajdować.

Znalazłem też inne błędy ale wszystkie wiążą się z dwoma powyższymi i są ich następstwem.

użytkownik usunięty
Queston

chłopie dobrze jest film zarąbisty !

zgadzam się film jest rewelacyjny. 9/10 ode mnie.

ocenił(a) film na 8
Queston

tak, bardzo dobra sensacja, gdybysmy się zaczeli sie zagłebiać w te nitki, to byśmy się zaplątali:)

ocenił(a) film na 7
Queston

Zastanowiłem się nad tym co napisałeś, moim zdaniem Carlin cofał się w czasie kilkakrotnie, każda ingerencja w przeszłość zmienia przyszłość w sposób którego nie da się przewidzieć dlatego uważam że z każdym kolejnym skokiem zbliżał się do powstrzymania zamachowca. Poprzednim razem kolega Carla też dostał wiadomość i uszkodził samochód dlatego dziewczyna zginęła. Jest kilka przesłanek:
- Na początku filmu Carlin wypytuje wszystkich gdzie jest jego partner,
- Claire ginie bo bo terrorysta potrzebuje nowego samochodu,
- W spalonym budynku widzimy wrak karetki,
- Nawet główny bohater sugeruje to mówiąc " Możliwe że to już się wydarzyło" na chwile przed skokiem.

ryhu13

Twój komentarz rozwiał moje wątpliwości dotyczące tego filmu. Scenarzysta zostawił kilka poszlak świadczących o tym, że miały miejsce co najmniej 3 cofnięcia w czasie z czego 2 miały miejsce przed akcją ukazaną w filmie. Na początku nie rozumiałem tych poszlak i odbierałem je jako błędy w scenariuszu.

Queston

czyli ze niby cofal sie do skutku, jakie to romantyczne, hahahahahaha.
ale film jest slaby i nie klei sie.

ocenił(a) film na 9
Queston

http://www.filmweb.pl/film/Deja+Vu-2006-228227/discussion/Troch%C4%99+wyja%C5%9B nienia...,1246917