PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=228227}
7,3 226 tys. ocen
7,3 10 1 226251
6,4 40 krytyków
Deja Vu
powrót do forum filmu Deja Vu

K

ocenił(a) film na 10

Aha... chwila zamyślenia i więcej słów dla ciekawych dlaczego na koniec filmu

tak, ma się rozumieć, SPOILER

Doug zareagował tak, jak zareagował:

- przez "ciekawych" rozumiem tych, którzy uważają, że modyfikacji w czasie można
dokonywać, a więc na pewno nie użytkownika McLlovin - którego argumenty, choć
niezgodne z moimi, umiem uszanować - i na pewniej nie mojego przedmówcę,
gimbusa rodem z piekarni dla rozmnożonych przez pączkowanie, który, jak widzę,
ma łeb na 2500 kajzerek i używa na publicznym forum ciulozlepków, których
nie sposób nazwać argumentami.

Dlaczego Doug zareagował tak, jak zareagował + co kryło się w jego myślach, z
wiadomych powodów niewidocznych dla naszych oczu? Mam pewną hipotezę,
choć uprzedzam, że nie jest trywialna:

Zacznę od anonsu, że obecnie zajmuję się pisaniem książki na temat czasowych
akrobacji. W związku z poczynionymi na tym polu postępami, dziś poczyniłem, jak
sądzę, kolejny, mianowicie znalazłem poza moim tekstem przykład schematu,
który stosują bohaterowie i który odkrywa istotne rozróżnienie w kwestii czasu,
rozróżnienie, o którym się nie myśli z najprostszego z powodów - mianowicie
z powodu braku okazji do czasoskakania.

Jako że nie chcę od razu wszystkiego ujawniać, zainteresowanych proszę o kontakt
mailowy [kkarvox@gmail.com] bądź przez zaznajomiony PW. Pozostałych spróbuję
jeszcze zachęcić, informując, że owa hipoteza uzasadnia konieczność rozpatrywania
nie jednego, a co najmniej dwóch, okazjonalnie niezależnych szlaków czasowych.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
Kadente

Dobra dobra, podziel się na forum. Zaznaczę, że uważam, że 1. niemożliwa jest zmiana przeszłości oraz także 2. niemożliwe są podróże w czasie i aczkolwiek jeżeli niemożliwe są podróże w czasie, to niemożliwa jest zmiana przeszłości przez domniemanych podróżników, to nie dlatego że uznaję zdanie nr 2 uznaję zdanie nr 1. Ponadto, niepotrzebnie zakładasz, że rozważać te sprawy można tylko, jeżeli zakłada się, że można dokonywać zmian przeszłości, co zapewne miałeś na myśli gdy napisałeś " tych, którzy uważają, że modyfikacji w czasie można dokonywać". Brak precyzji, trochę to negatywnie rzutuje na możliwość sformułowania modelu. Bo o modelach tu trzeba mówić, a nie o siatkach przekonań. Pozdr.

ocenił(a) film na 10
Uh_Huh

Jeśli uważasz, że dyskutując o schematach czasowych możemy rozmawiać obiektywnie, to sory, nie mam nic do dodania, moje pole działania w tym temacie jest ograniczone dniem, więc mówię osobiście. Nie wiem, czy całą twoją wypowiedź zrozumiałem tak, jak
chciałeś, w każdym razie jeśli chcesz się dowiedzieć, jak się to robi, napisz. Otherwise, pzdr.

ocenił(a) film na 9
Kadente

Niestety nie zrozumiałem Twojej ostatniej odpowiedzi. Jeżeli chodzi o ostatnie zdanie z propozycja korespondencji, to nie jestem zainteresowany, wolę wymianę publiczną, gdzie inni mogą włączać się do rozmowy. Jeżeli jesteś taką zainteresowany to napisz, ale po ludzku. "Jak to się robi"? Czyżbyś był już na stadium aplikacji :D?

ocenił(a) film na 10
Uh_Huh

Uh-huhu, o ile mogę ci tak mówić :), zajmuję się od pewnego czasu śnieniem, opisuję je i badam w schemacie nadświadomym, a korespondencję zaproponowałem, ponieważ znacząca większość użytkowników filmwebu nie potrafi śnić nawet świadomie, więc demonstruje swój laicyzm w tej kwestii robieniem sobie z moich wypowiedzi jaj. A że mam zwyczaj pisać po to, by znalazł się dla
tego czegoś godny i wyrozumiały odbiorca, poprzestałem na skromnej zanęcie w postaci hipotezy odn. Deja Vu

ocenił(a) film na 10
Uh_Huh

Co zaś się tyczy tego, co napisałeś: dla mnie uznanie, że przeszłości nie można zmienić jest po prostu niekorzystne - formułując swój czasopogląd - i w ogóle światopogląd - kieruję się prostą zasadą: uznawaj takie prawa i zależności, byś mógł na ich temat napisać coś więcej niż kilka zdań. I tak jest też w przypadku rzekomej "trwałości" minionego - mam to gdzieś, czy formalnie jest możliwa jego zmiana, czy nie, liczy się dla mnie to, że da się taką opisać, a skoro przeszłe jest zapisem w pamięci zdecydowanie
da się z tym coś zrobić :)

ocenił(a) film na 9
Kadente

Rozumiem. No tu niestety się nie dogadamy, mnie interesuje rzeczywistość a nie zdolność tworzenia wielu nieprawdziwych zdań. To nawet zdecydowanie mnie odstręcza. Pozdr.