PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=228227}
7,3 226 tys. ocen
7,3 10 1 226251
6,4 40 krytyków
Deja Vu
powrót do forum filmu Deja Vu

3/4 ludzi po przeczytaniu tego co bedzie poniżej pomyśli ze jestem idiotą do kwadratu i wogóle skond sie urwalem ale ta 1/4 może pomysli inaczej... mi sie Deja Vu często zdarza, zawsze podczas snu, widze jakoms sytuacje jakby przez mgłe... tylko że to sie po pru miesiącach zdarza , dokładnie to co juz kiedys to widzialem , dokladnie to co słyszałem...moim zdaniem ( pewnie znacie teorie swiatów równloegłych :P)w innych swiatach nasze życie biegnie innym tempem...czasmi kiedy jestesmy nieswiadomi , możemy mimowolnie zaboczyc cos co jest w naszej podswiadomosci...
A co do swiatów równoległych,według naukowców wymiarów jest 11 nie licząć czasu, my potrafimy dojrzeć tylko 3...skond wiadomo ze za Twoim oknem nie dzieje sie cos czego Ty nie możesz zobaczyc...może zaistniała sytuacja dzieje sie w 4, 5, 6 wymiarze...tak samo z próżnią ...nie możemy mówić że czegos nie ma skoro my tego nie widzimy...
Mam nadzieje żez tego wywiąże sie ciekawa dyskusja , gdzie ludzie będą wygłaszali swoje poglądy na ten temat
Pozdrawiam :D:D

jabciu

Co do wymiarów to według naukowców jest ich 10 razem z czasem (aha, dla ścisłości nie dla wszystkich naukowców). Dalej, "zaistniała sytuacja" zawsze dzieje sie w 4 wymiarowym wszechświecie, gdyż własnie w takim żyjemy (w tej chwli raczej nie pomija sie juz czasu jako 4 wymiaru).

"skond wiadomo ze za Twoim oknem nie dzieje sie cos czego Ty nie możesz zobaczyc..."

Mianowicie stąd, iż według teorii wszeświat początkowo liczył 10 wymiarów, a że to była forma doskonała a co za tym idzie nie stabilna uległ rozpadowi na dwa wszechświaty równoległe 4- i 6-scio wymiarowy, przy czym gdy nasz wszeschświat rozszeżał sie do aktualnych wielkości, drugi 6-scio wymiarowy wszechświat skurczył sie do nie wyobrazalnie małych rozmiarów.

"może zaistniała sytuacja dzieje sie w 4, 5, 6 wymiarze..."

napewno nie w 5 wymiarze, wedlug aktualnych informacji jak juz pisalem wyzej sa tylko dwa wymiary (4 i 6)

Po dokładniejsze informacje odsyłam do fachowej literatury.

Pozdrawiam.

mateuszmtx

wg. teorii superstrun wszechświat liczy 11 wymiarów, tyle że pozostałe zostały zwinięte do bardzo małych rozmiarów (długosc Plancka czyli 10 do -33 potęgi metra). nie jest to żaden inny świat tylko pozostałe wymiary przestrzenne tak małe że nie zdajemy sobie z nich sprawy. co ciekawsze ktoś jeszcze domniemuje że wśród tych 11 wymiarów mogą istniec zwinięte wymiary czasowe. ale tego już nie jestem w stanie sobie wyobrazic.

ocenił(a) film na 8
jabciu

Codzi o to że czas jest pojęciem względnym i nie ma czegoś takiego jak terażniejszość. Istnieje tylko przeszłość i przyszłość.

ocenił(a) film na 8
jabciu

Chodzi o to, że czas jest pojęciem względnym i nie ma czegoś takiego jak terażniejszość. Istnieje tylko przeszłość i przyszłość.

hanna4687

Jesli juz byc takim drobiazgowym to nie ma tez przyszlosci i przeszlosci...

"Ludzie tacy jak my, wierzący w fizyke, wiedzą że różnica między przeszłością, teraźniejszościa i przyszłością jest tylko uparcie obecną iluzją"
Albert Einstein

pozdrawiam

jabciu

Dziwne, ale mnie też się czasem coś takiego zdaża. Śni mi się jakaś sytuacja. Zapominam dość szybko o tym śnie, a po kilku miesiącach jest to samo zdażenie (albo podobne) i dręczy mnie myśl, że już mi kiedyś się to śniło.