PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=228227}
7,3 226 tys. ocen
7,3 10 1 226261
6,4 40 krytyków
Deja Vu
powrót do forum filmu Deja Vu

Końcówka bardziej naciągana niż podróż w czasie, ale ogółnie ok nie nudziłam

ocenił(a) film na 4
Borowka

Mam pytanie, bo albo coś mi uciekło, albo po prostu nieścisłość fabuły :

Gdy Doug ratuje Claire i przyjeżdżają do niej do domu w domu zostaje masa odcisków, zakrwawione bandaże, claire wykonuje telefon.

Zatem jakim cudem te rzeczy się tam znalazły w "pierwszej linii czasu" skoro claire miała obcięte palce co znaczy, że Oerstadt zabił ją w tym domku ? Sekcja wykazała, że zginęła ~2 h przed wybuchem więc sam raz pasowało by miejsce w domku.

ocenił(a) film na 9
Jezus_

zastanawialem sie nad tym samym. jak to sie stalo ze karetka byla wbita w ta stacje a claire byla bez palcow, jedyne co przychodzi mi do glowy to to, ze bohater z jeszce dalszej przyszlosci nie zapobiegl tragedii :) ale naprawde to dziwne, skoro byly tam jego koszule zakrwawione i karetka a na sekcji Claire bez palcow, druga sprawa ze glowny przestepca nie pamietal naszego bohatera, a przeciez widzial go na tej stacji... potem rozmawiali i zero reakcji, czyli wszystko moglo pojsc nie tak... zreszta nie wiem juz sam.

n0ah

Zapewne widzieliście Harry Potter i Więzień Azkabanu, prawda?
Gdy Harry i Hermiona przenoszą się w czasie.
Nazwijmy Harrego po podróży w czasie 2Harry, a Hermione - 2Hermiona.

Gdy 2Harry i 2Hermiona chowają się za dyniami, 2Hermiona orientuje sie, że to ona rzuciła kamieniem, by Hermiona, Harry i Ron zdążyli uciec.
Gdy Harry, Hermiona i Ron chowają się za dyniami, 2Harry i 2Hermiona są zaraz za nimi, przy drzewach. 2Hermiona mówi: Czy moje włosy naprawde tak wygladają? A w tym momencie Hermiona słyszy ten głos.
Są naprawde w dwóch miejscach naraz.

Gdy jednak chodzi o Deja Vu:
Gdy 2Doug ginie, Doug żyje nadal.

A gdy Larry zginął powiedziane, że nie zmienili historii tylko okoliczności. Tak samo jeśli chodzi o Claire. Nie miała obciątych palców, a nie zginęła bo 2Doug ją uratował. Umarł. To tak jak w Skarbie Narodów - "Ktoś musi pójść za kratki", tak tutaj ktoś musi zginąć. Zginął 2Doug, a nie Claire. Natomiast Doug nic nie wie, bo tak samo jak w HP i WA Harry i Hermiona nie widzieli 2Harrego i Hermiony, tak samo Doug nie widział 2Douga.
Jak w HP i WA 2Harry i 2Hermiona uratowali Hardodzioba, tak tutaj 2Doug uratował Claire.
Jak w HP i WA 2Hermiona rzuciła kamykiem w Harrego, a potem w dzbanek, tak tutaj 2Doug zrobił napis: U can save her.

Mam nadzieje, że ktoś mnie zrozumiał. xD

tankianlady

Mniejwięcej (czyli mniej)wychodzi że 2 wersje były zobowiązane przeznaczeniem i nie miały wyboru.
Jednakowo HP bardziej trzyma się kupy, jak mogły zostać ślady Doug w domu zabitej w pierwszej wersji rzeczywistości?

ocenił(a) film na 9
exe13

"... jak mogły zostać ślady Doug w domu zabitej w pierwszej wersji rzeczywistości?"

Ta pierwsza rzeczywistość nie była pierwsza, tylko któraś tam z kolei. Tych pierwszych nie pokazywano bo byłoby to (podejrzewam) za bardzo gmatfajace fabułę. Ta nazwana przez Ciebie "pierwsza rzeczywistość" na pewno była przedostatnią. W domu dziewczyny były ślady Douga, gdyż zostawił je Doug2 (ten z przed-przed-ostatniej rzeczywistości, czyli tej nie pokazanej w filmie). Wspomniany Doud2 był wcześniej na stacji gdzie przyjechał karetką i prawdopodobnie wtedy został ranny (prawdopodobnie gdyż w filmie pokazując przedostatnią rzeczywistość pokazywali tylko Douga1, a pokazana później ostatnia rzeczywistość mogła być inna niż przedostatnia). Nasuwa się więc pytanie dlaczego w przedostatniej rzeczywistości Doug 2, skoro nie ocalił dziewczyny pojechał do niej do domu? Odpowiedź może być banalnie prosta, może miał ten dom po drodze i zatrzymał się aby opatrzyć sobie ranę, powodów może być wiele.

ocenił(a) film na 4
Peewit

"może miał ten dom po drodze i zatrzymał się aby opatrzyć sobie ranę, powodów może być wiele. "

Przecież ta kobieta odebrała wtedy telefon, więc musiała być w domu razem z nim.

ocenił(a) film na 9
Jezus_

Masz rację. Trochę się rozpędziłem, są to gdybania o faktach, których nie popkazano w filmie. Pewne jest jednak, że był tam "ten z przyszłości", jak zauważyłeś był razem z dziewczyną, ale potem poszło coś nie po jego myśli i godzinę przed eksplozją na statku, kobieta została zamordowana, a jemu nie udało się zapobiec katastrofie.

ocenił(a) film na 4
Borowka

* Claire odbiera telefon ;] (a nie wykonuje)