Demon: Historia prawdziwa

An American Haunting
2005
6,1 19 tys. ocen
6,1 10 1 19363
4,8 5 krytyków
Demon: Historia prawdziwa
powrót do forum filmu Demon: Historia prawdziwa

Ten tytuł pasowałby tutaj lepiej. Kolejna bzdura, którą reklamuje się hasełkiem "na podstawie prawdziwych wydarzeń". Jasne...
Ograne sposoby straszenia, kompletny brak oryginalności i kompletny brak prawdopodobieństwa zachowań bohaterów. To rzeczy "wybijające" się w tym filmie... Aż żal takich dobrych aktorów jakimi bez wątpienia są Spacek i Sutherland, którzy zresztą i tutaj zagrali na poziomie. Niestety ich trudy są daremne. Nic tutaj nie wskurali. "An American Haunting" to produkcja naiwna, nudna, niezbyt straszna (chyba, że straszy kogoś nagłe podgłaśnianie dźwięku, bo mnie nie), a to niby oryginalne zakończenie woła o pomstę do nieba. Jeszcze to połączenie z czasami współczesnymi - zdecydowanie niepotrzebne. Oczywiście nie jest to jakiś absolutny szajs (muzyka niezła, zdjęcia też), bo da się oglądać, ale właśnie... Po co? Tyle jest filmów na tym świecie... A po zwiastunie zapowiadało się tak pięknie.

Albertino

Aha i aby było sprawiediliwie - pochwalę, bo zapomniałem. Film faktycznie ma niezły mroczny klimat, dzięki wyżej wymienionym zdjęciom i muzyce. Ale te zabawy ze snem, jawą to przegięcie. W pewnym momencie sen bohaterki trwa chyba z 10 minut :P Jakby to wyciąć to samego filmu zostałaby chyba maksymalnie jedna godzina.
W każdym razie klimat jest, ale niestety fabuła i (prawie) cała reszta (z reżyserią włącznie) to niestety słabizna...

ocenił(a) film na 8
Albertino

Może wyjdę na kogoś kto się nie zna,trudno mnie tam się podobał,od początku mnie wciągnął,może to żaden hit,ale przynajmiej nie muszę żałować że obejrzałam.