Demon: Historia prawdziwa

An American Haunting
2005
6,1 19 tys. ocen
6,1 10 1 19363
4,8 5 krytyków
Demon: Historia prawdziwa
powrót do forum filmu Demon: Historia prawdziwa

Pewna kobieta znajduje stary pamiętnik z początku XIX wieku i zaczyna go czytać. W ten sposób powiada nam opisaną historię nawiedzenia przez ducha 2 osób: ojca i córki. . Duch żekomo nawiedza ich z powodu tego, że "wiedźma" rzuciła na mężczyznę klątwę, ponieważ ten bezprawnie wyłudzał od niej pieniądze (podatek za ziemię 20%). Mężczyzna traci dobre nazwisko i zaczyna cierpieć psychicznie. Najpierw widzi w lesie oraz koło domu wściekłe wilki. Puźniej słyszy jak ktoś chodzi po mieszkaniu. Wmawia sobie że ten duch to właśnie klątwa za jego chciwość. Jego córka natomiast widzi małą dziewczynkę (ducha) która usilnie próbuje jej coś wytłumaczyć. W nocy miewa straszne cierpienia: jest policzkowana, targana po ziemi i ciągana za włosy. Nauczyciel oraz znajomy rodziny próbują pokonać zjawę jednak nieskutecznie. Rodzina chce opuścić miejsce zamieszkania jednak duch na to nie pozwala. W pewnym momencie niewolnicy żekomej wiedźmy dostarczają do domu ubrania dziewczynki i ojca, które leżały u niej ponad rok - dokładnie tyle ile straszy duch. Ubrania są splamione krwią, więc myślą że to sztuczka "wiedźmy". Ojciec wybiera się do niej z prośbą by ocaliła jego rodzinę a w zamian odebrała mu życie. Kobieta odpowiada mu że to on sam rzucił na siebie klątwę a nie ona. Załamany próbuje odebrać sobie życie jednak duch nie pozwala mu na to (nie daje wystrzelić prochu z pistoletu). W tym momencie duch rozmawia z matka. Uświadamia jej że ona wie dlaczego on straszy i że nie powinna trzymać tego w sekrecie. Przypomina jej scenę jak otwierała drzwi i zauważyła zamaskowanego męża nad córką i plamę krwi na jej kroczu. Wtedy właśnie z dziewczynki wychodzi duch. Jest on symbolem jej niewinności odebranej przez ojca dlatego właśnie jest to duch małej Betsy, który prześladuje dom by ukazać prawdę złych czynów ojca. Dziewczyna nie może wyznać prawdy ponieważ po gwałcie jak i nawiedzeniach kompletnie nic nie pamięta. W końcu duch pokazuje jej twarz zamaskowanego mężczyzny którego usilnie próbowała przypomnieć sobie po jego tragicznym czynie. Dzięki duchowi widzi jak ojciec po całym zdarzeniu sprząta ubrania i przykrywa córkę. Teraz Betsy zna prawdę i podaje schorowanemu ojcu lek, który jest trucizną. W ten sposób dusza skrzywdzonej dziewczynki jest już wolna a ojciec zapłacił życiem za swoje czyny. Pamiętajcie jednak że duch nie dał w żaden spośob skrzywdzić ojca. Tylko córka mogłą się na nim zemścić, by uwolnić duszę. Pod koniec filmu widzimy zdjęcie, z którego wynika że Betsy wyszła za mąż za nauczyciela, który przez swą pomoc zauroczył się w dziewczynie. Niepotrzebny jest jednak koniec filmu, w którym widzimy jak pewna młoda dziewczyna wsiada z ojcem do samochodu i z przerażeniem dostrzega zrozpaczoną minę dziecka. Po przeczytaniu pamiętnika wie że córka jest w niebezpieczeństwie i że grozi jej niebezpieczeństwo, jednak jest już za puźno. Wiemy ,że historia się powtórzy... Jak dla mnie jest to film psychologiczny a nie horror. Akcja dzieje się na trzech płaszczyznach i trzeba uważnie oglądać by go zrozumieć. Ma u mnie trzecie miejsce; 1st "Butterfly effect", 2nd "Saw". Mam nadzieję że po obejżeniu i przeczytaniu nie macie już wątpliwości ani pytań.

ocenił(a) film na 3
ShadoWFighteR

Nic dodać, nic ująć. Jest tylko jeden duży minus tego filmu - wogóle nie straszy!

Freddy

Zgadzm się z opisem jak wyżej, bardzo dobry psychologiczny film. Dla mnie 8/10 :)

ocenił(a) film na 7
synoptyk

Ja mam ciekawe skojarzenie, moze jest to zbieg okoliczmości, albo reżyser zrobił to specjalnie. Mianowicie profesor nazywa się Richard Powell, teraz przypomnijcie sobie moment gdy w teraźniejszosći(koniec filmu - najlepiej włączcie sobie film) matka podnosi z pod drzwi przesyłkę pocztową i wchodzi do domu, gdy drzwi się zatrzasnęły kobieta okropnie się wystraszyła ponieważ zobaczyła ducha Betsy Bell szepczącego "help her!", wtedy kobiecie z rąk wypada owa przesyłka a na niej jest napisany adres domu oraz imie i nazwisko tej kobiety Elizabeth Powell(100% pewności nie mam że to jest jej imie i nazwisko ale tak przypuszczam). Ciekawe dlaczego Richard i Elizabeth mają takie same nazwiska?

ocenił(a) film na 5
malcolm555

ten opis jest po prostu wspaniały! Nie wiem kto mógłby być takim tłukiem by tego nie zrozumieć oglądając film. Przecież ty tu nic nie wyjaśniasz tylko opisujesz w streszczeniu wszystko co się działo. No i nie "żekomo" a rzekomo.

Nie wiem czy to dla wszystkich takie dobre wytłumaczenie na rozumienie filmu - to co zrobił ojciec. Czy tak duże cierpienia, męki są proporcjonalne do tego czynu?

malcolm555

Hmm... Może dlatego, że Richard był jej przodkiem?...

ocenił(a) film na 7
malcolm555

Mi się wydaję, że każdy chyba zrozumiał dlaczego takie same nazwisko. Ja osobiście nie musiałem widzieć nazwiska na paczce.

ocenił(a) film na 7
ShadoWFighteR

Ciekawe streszczenie, ale uważam, że film nie był trudny do zrozumienia więc nie trzeba chyba prostować wątku "dlaczego duch nawiedzał" ponieważ jest on dość jasny wytłumaczony na końcu. Aha i matka nie wiedziała co robić ojciec, dopiero duch jej to uświadamia. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
ShadoWFighteR

fajnie wyjaśnienie, bo te sceny ta szybko przelatywały<niektóre>,że normalnie tylko podejrzewalam,że on ją zgwałcił. film był bardzo dobry więc nie musiał być straszny, chociaż w porównaniu do innych współczesnych horrorów to jest naprawdę horror;]właśnie ja też nie wiem dlaczego było tam takie samo nazwisko, czy ktoś może mi t wytłumaczyć??:P

ocenił(a) film na 8
ShadoWFighteR

fajnie wyjaśnienie, bo te sceny ta szybko przelatywały<niektóre>,że normalnie tylko podejrzewalam,że on ją zgwałcił. film był bardzo dobry więc nie musiał być straszny, chociaż w porównaniu do innych współczesnych horrorów to jest naprawdę horror;]właśnie ja też nie wiem dlaczego było tam takie samo nazwisko, czy ktoś może mi t wytłumaczyć??:P

ocenił(a) film na 4
wiedzma_o2

Świetny opis. Po przeczytaniu go podwyższyłem ocenę temu filmowi o 2 oczka. Tylko jedna sprawa Później piszę się prze Ó!!!! a nie u.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
Wojtalek

Przeczysz temu, że masz niski poziom swoich wypowiedzi właśnie taką prostacką wypowiedzią :) Takimi tekstami to "chłopaki" rzucali w czwartej klasie podstawówki :) Zastanów się nad sobą troszeczkę.