PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=622009}

Demony

The Devil Inside
2012
5,5 23 tys. ocen
5,5 10 1 23086
4,0 7 krytyków
Demony
powrót do forum filmu Demony

Ponoć ten film jest na fatach. Orientuje się ktoś w jakim stopniu? Bo film ''Amityville'' i
''Udręczeni'' też ponoć są zrobione na wydarzeniach autentycznych, ale czytałam różne
opinie, że to nie do końca prawda. Wiem tylko, że jakaś para znanych gości od duchów
badała te dwa domy, gdyż uważano, że są nawiedzone i coś tam wyczuli, ale ogólnie
historie filmu są zmyślone. Nie wiem teraz co sądzić o tym filmie, bo nie oglądałam jeszcze,
a przyznam, że taka informacja czy on jest na faktach czy nie to dla mnie coś znaczy. Inaczej
będę go spostrzegać jak będzie słaby ;)

ocenił(a) film na 6
storczykxd

Informacje w filmie, że jest on na faktach to czysty chwyt reklamowy. Taka TEKSAŃSKA niby oparta na faktach, a w rzeczywistości postać Leatherface'a inspirowana jest Edem Geinem. I to tyle w tym temacie. Inna sprawa to taka, czy wiadomość, że film jest oparty na faktach, podnosi automatycznie jego wartość? Jak dla mnie jak film jest kiepski to i napis INSPIRED BY TRUE EVENTS mu nie pomoże.

ken_tucky

Wartość wykonawczą na pewno nie, ale jak dla mnie fabuła filmu jest wtedy bardziej wciągająca. Sam fakt o tym, że takie dziwne, jak dla mnie straszne zjawiska mogłyby naprawdę dziać się gdzieś na świecie bardzo mnie interesują. Ale to co napisałeś o ''TMPM" też gdzieś już czytałam i to mnie tylko utwierdza w fakcie, że to naprawdę tylko czysty marketing oparty o jakieś legendy i pogłoski.

storczykxd

słuchaj ja filmu nie widziałem jeszcze ale jedyny film na faktach (choć trochę przekoloryzowali) a bardziej trafne było by stwierdzenie oparty w jakiejś cześć na autentycznych zdarzeniach to "Rytuał" ewentualnie film pt: Egzorcysta ( tzn) powiedzmy że tak wygląda prawdziwe opentanie lub występuje w zbliżonej formie choć każde jest inne itd.... powiem ci jedno storczykxd POCZYTAJ LITERATURY FACHOWEJ TO dowiesz SIĘ WIĘCEJ O DEMONACH I opentaniach i nawiedzonych domach choć to wszystko zdarza się ciągle....

daro275

Szczerze to wierze w różne zjawiska paranormalne, ale chciałam się tylko dowiedzieć czy film ''Demony'' ma jakieś dowody na autentyczność, bo czytałam różne artykuły o tych dwóch domach z filmów co już wspominałam i ile tych artykułów to tyle różnych założeń i człowiek nic się nie dowiedział.

storczykxd

no wiesz trzeba by prześledzić historie i tak dalej ale jak wiesz wielu twórców ściemnia że to faktach w celu nabicia sobie kobzy itd.... trzeba by prześledzić historię i wtedy się dowiesz....
Film oparty na faktach choć tez przekoloryzowany czasem to Egzorcyzmy Emily Rose
prawdziwa historia do której pije to Historia Anneliese Michel opentanej przez Demony (zazwyczaj robią w kilku) nawet jest nagranie dokumentu na YOU TUBE to sa prawdziwe egzorcyzmy i tak to wygląda i nie ma tam żadnej sciemy....

ocenił(a) film na 4
daro275

Egzorcyzmy prawdziwie, ale film w żaden sposób nie udowdnia, że to opętanie, a nie choroba psychiczna.
Ogółem nie istnieje film o opętaniach oparty na faktach, bo nie można tych "faktów" udowodnić. Za to często są to filmy oparte w sporej mierze na faktach (np sam proces w egzorcyzmach) i dokoloryzowane w odpowiednich momentach.

Dealric

ten film nie O Michal nie ma niczego udowadniać ..........
Egzorcyzmy tak jak wiara w Boga Anioły to nie jest rzecz mierzalna itd...
więc głupcem jest ten który myśli że można to zmierzyć itd...
zwyczajnie te sprawy są po a czasem i naszymi zdolnościami poznawczymi więc nie bedziemy w stanie sami tego zbadać
różnica między nami a Aniołami np to tak jak by przyrównać Karalucha do człowieka Karaluch nie mam zdolności poznawczej zrozumieć, zbadać człowieka jest to po za jego możliwościami
więc wybaczcie ale żaden film przede wszystkim nie udowodni zaainteresowanych odsyłam do żródeł fachowych ale uwaga doradzam ostrożność...

ocenił(a) film na 4
daro275

To właśnie napisałem, stąd żaden film o takiej tematyce siłą rzeczy nie może być całkowicie oparty na faktach.
A kto wierzy niech wierzy.

Dealric

kwestia podejscia.. religijni ludzie ,chcac nie chcac wierza. Wspomniana byla Annaliese Michel - polceam warto wysluchac materiału na youtube, sam to zrobilem z podejsciem raczej zaspokojenia ciekawosci , cala noc nie spalem zwlaszcza ze jest to materia autentyczny. W sumie mozna zayctowac ferdka " sa na tym swiecie rzeczy o ktorym sie "fizjologom" nie snilo".

ocenił(a) film na 4
daro275

A Ty skąd masz takie zadziwiające informacje ze te filmy są na faktach???????????????? a po drugie kiedy ostatnio byłeś na egzorcyzmach ze piszesz, że to właśnie tak wygląda??????? To są filmy nic więcej FILMY !!!!

ocenił(a) film na 6
storczykxd

Jak byś chłopcze miał swoje życie a nie tylko forum i media byś wiedział, ze film to fikcja ... Jest zrobiony specjalnie by wyglądał jak autentyczny

ocenił(a) film na 4
storczykxd

Jest tak samo na faktach jak The Strangers i Blair Witch Project i cała reszta filmów które poruszają tego rodzaju temat