PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=9605}

Detektyw

Sleuth
1972
7,7 3,4 tys. ocen
7,7 10 1 3406
7,4 10 krytyków
Detektyw
powrót do forum filmu Detektyw

Wspaniały

ocenił(a) film na 10

Zaliczam go do najlepszych kryminałów,thrillerów,noir jakie
dane mi było obejrzeć. To są moje najlepsze
M-morderca 31r, Starsza pani znika 38r,Rebeka 40r,
Sokół maltański 41r, Cień wątpliwości 43r, Urzeczona 45r
Podwójne ubezpieczenie 44r, Osławiona 46r,Wielki sen 46r,
Trzeci człowiek 49r, Nieznajomy z pociągu 51r, Dotyk zła 58r
Okno na podwórze 54r, Świadek oskarżenia 57r
Zawrót głowy 58r, Psychoza 60r,
Północ północny-zachód 59r,Z zimną krwią 67r,
Wyrok w Norymberdze 62r, Detektyw 72r, Chinatown 74r,
Jfk 91r, Milczenie owiec 91r, Podejrzani 95r, Siedem 95r,
Tajemnice LA 97r, Memento 2000r,
Pewnie jeszcze parę pominąłem

ocenił(a) film na 9
widmost

A co powiesz na:
Śmiertelna pułapka 82'
Kłamca 97'
Żegnaj laleczko 75' i parę innych:):) pzdr:):)

ocenił(a) film na 9
emsie

emsie te filmy co wymieniłes to gnioty w porównaiu do podanych widmosa, który wypisał same najlepsze z gatunku

ocenił(a) film na 8
fenomenonumeroone

dwóch pozostałych wymienionych przez emsie nie widziałam, ale śmiertelna pułapka to na pewno nie gniot. film równie dobry co detektyw.

ocenił(a) film na 7
widmost

Do tego zastawienia kompletnie nie pasuje. To jest zabawna, zręczna czarna komedia kryminalna. Tamte filmy to ciężkie noir. Tamte filmy można oglądać po wielokroć, a ten jest niestety jednorazowy.

widmost

Kino Noir, styl filmowy, nie gatunek, trwał do końca lat 50. tamtego wieku. Wszystkie inne filmy tego stylu noszą miano Neo Noir, którego początek sięga końca lat 60. Pisałem eseje w kolejnych latach moich studiów Film and TV Production na London Metropolitan University a jako pracę licencjacką wybrałem temat Film Noir. Jako bazę eseju o Neo Noir miałem film Polańskiego Chinatown '74, uznany jako najważniejszy z początku Neo Noir. Do Licencjatu wybrałem filmy Błękitna Dalia, Podwójne zabezpieczenie oraz Wielki sen. Filmy na podstawie książek Chandlera, choć Podwójne ubezpieczenie na podstawie scenariusza Chandlera oparte na książce Jamesa M. Caina.