Diabeł ubiera się u Prady

The Devil Wears Prada
2006
7,0 403 tys. ocen
7,0 10 1 403053
6,0 52 krytyków
Diabeł ubiera się u Prady
powrót do forum filmu Diabeł ubiera się u Prady

Moja siostra uparcie mówi że czyta się po prostu "Prady" ,a ja "Prejdi", kto ma rację ? :)

filmowy_laufer

Twoja siostra ma racje, czyta się po prostu u "Prady". Bo to wyraz przetłumaczony na polski a więc czyta się normalnie. Natomiast Prada - angielskie słowo prawdopodobnie czyta się tak samo. http://pl.forvo.com/search-en/Prada/

ocenił(a) film na 6
nudecroft

Aha o.O Wkurza mnie wymowa samogłosek angielskich gdzie 'a' można wymawiać jako: 'a', 'e', 'ej', 'o', 'i'.

ocenił(a) film na 6
nudecroft

Prada jest włoską firmą i słówkiem włoskim, więc stąd ta różnica w możliwej wymowie :) po prostu Prada.

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

A wiesz co to jest Prada?;)

ocenił(a) film na 6
monika22567

Tak, wiem. Ale czasem anglicy wprowadzają swoje wersje chociażby Warsaw, a nie Varshava :)

filmowy_laufer

Na 100 procent "Prada", jak po polsku. Legalna Blondynka, Plotkara i inne babskie filmy i seriale odpowiadają na takie pytania.

ocenił(a) film na 6
filmowy_laufer

Prejdi, modżajto i versejs.

filmowy_laufer

Nie bierz tego do siebie, ale rozbawiłaś mnie strasznie tym "Prejdi" :D w życiu nie wpadłam na to, że ktoś to może tak przeczytać. Słyszałam za to wersję "Predy"; moja koleżanka tak to przeczytała, ale szybko ją towarzystwo poprawiło :)

ocenił(a) film na 9
Phony

To jeszcze nic :P Znajoma przeczytała Gucci jako "gukki".

ocenił(a) film na 6
Phony

Z totalnym zażenowaniem czytam, co tu odczyniłem. Trochę śmieszne to w sumie, ale nie oceniajcie dzieciaka, który jeszcze nie wiedział o istnieniu tak burżuazyjnej marki XD.

ocenił(a) film na 5
filmowy_laufer

O-M-G ...

filmowy_laufer

Rozbawiło mnie to Prejdi, ale jestem też mile zaskoczona. Nie spodziewałam się, że można nie wiedzieć jak się czyta Prada :P

ocenił(a) film na 6
Sasayaki

Ja facet, nie kupuje ubrań jak kobiety ;) Co prowadzi do tego, że znam tylko "podstawowe" marki :P

filmowy_laufer

Domyślam się, ale żyłam w tym ignoranckim przekonaniu, że wie się iż Prada to Prada tak samo jak wie się, że samochód to samochód albo, że mercedes to mercedes.

ocenił(a) film na 6
Sasayaki

Ty żyłaś, ja nie. Sądzę że na tym powinniśmy zakończyć dyskusje ;)

filmowy_laufer

Szkoda, bo uważałam, że jest bardzo ciekawa, lekka i przyjemna.

ocenił(a) film na 7
Sasayaki

Otóż Prada to marka.
Samochód to określenie przedmiotu. Nie marka.
Prada to w przypadku samochodu Mercedes, Volkswagen, Saab, Volvo itp - marka.
A samochód w stosunku do ubrań to bluzka, sukienka, spódnica, spodnie, kurta.
Chyba to wystarczy byś zobaczyła czym dla faceta jest Prada i dlaczego nie jest to tak jednoznaczne słowo jak samochód ;)

conrad_owl

No i?

ocenił(a) film na 8
filmowy_laufer

a nosisz "ejdajdejsy"

ocenił(a) film na 7
gala99

Ta odpowiedź zdecydowanie rozbawiła mnie najbardziej :>

ocenił(a) film na 7
gala99

Padłam haha :D

gala99

hahaha :D Genialne!

ocenił(a) film na 7
filmowy_laufer

Na "You Tube" można znaleźć wymowę większości znanych nazwisk, aktorów, muzyków , projektantów, firm itp. Trzeba wpisać tę nazwę + PRONUNCIATION, albo np. "How to pronounce Nicolas Ghesquière"

ocenił(a) film na 6
Lovorica

Wiem, stosowałem to przy naziwsku Gyllenhaal :)

ocenił(a) film na 5
filmowy_laufer

Ja czytam po prostu "Prady", ale nie mam się za jakiś autorytet w temacie wiec nie musisz się
sugerować :)

ocenił(a) film na 6
filmowy_laufer

Dżizusie Nejzaredżski!...

ocenił(a) film na 6
Morska_Bryza

Jezusie, czemu ludzie to jeszcze czytacie XDDDD

ocenił(a) film na 6
filmowy_laufer

Mnie się akurat nudziło w pracy. Nie wiem jak inni.

filmowy_laufer

Bo to w sumie ciekawe pytanie jest :D

filmowy_laufer

Ja tam sie nie smieje, bo nie kazdy musi byc obeznany w temacie, ale tak gwoli wyjasnienia: Prada to wloska marka, jej zalozyciel byl Wlochem i od jego nazwiska wziela sie nazwa. Wiec po angielsku sie jej raczej nie czyta :)

ocenił(a) film na 6
evadne

Ludzie, miałem 12 lat jak to pisałem xD

filmowy_laufer

Oj tam oj tam, toz to ciekawe pytanie jest :D