Diabeł ubiera się u Prady

The Devil Wears Prada
2006
7,0 403 tys. ocen
7,0 10 1 403084
6,0 52 krytyków
Diabeł ubiera się u Prady
powrót do forum filmu Diabeł ubiera się u Prady

Coraz bardziej utwierdzam się,że nie powinno się oglądać filmów opartych na książkach,które przeczytaliśmy. Miom tego że film jest dobrze zrobiony,a Meryl gra wyśmienicie , to chciałam usłyszeć to "odpierdol się Miranda!" ... właściwie po to oglądałam film do końca, chcialam zobaczyć jak zaaranżują tę scęnę...poza tym to,że z chłopaka Andy zrobili jakiegoś kucharza zamiast nauczyciela też nie było dobrym posunięciem, noi Lily ... przecież to był hipisowski wolny duch,który szedł do łóżka z kim chciał a rano nie pamiętał imienia osoby obok niej ! a tu dawała Andy jakieś reprymendy.... Gdybym przed tem nie czytała książki ocena byłaby wyższa.

6/10

helvetti

Ale film jest oparty na podstawie książki, a nie dosłownie przeniesiony na ekran... Ale cóż, kazdy ma prawo do własnego zdania ;).
Ja książki nie czytałam, ale chyba sięgnę po nią.

ocenił(a) film na 6
GossipGirl

no tak,ale po co zmieniać coś co jest idealne ?:P

ocenił(a) film na 10
helvetti

hmmm... tak sobie wymyslili ;)
Z wypowiedzi rezysera wynika, ze historia pracy (kariery) glownej bohaterki, nie miala osmieszyc "swiat mody", ale mimo wszystko oddac mu jakis szacunek, docenic poswiecenie i bezgraniczne oddanie sie temu co sie robi (nawet za cene zycia prywatnego) ...co w filmie sie udalo.
Szczerze mowiac też brakuje mi szalenstw Lilly i pomysl na Alexa/Nate'a - kucharza nie do konca moze udany, ale film filmem, a ksiazka ksiazka. Kazdemu z tworcow przyswiecal inny cel, wiec roznia sie!
Trzeba jednak przyznac, ze Miranda jest boska ;)))!
Meryl jest świetna i jak to juz ktos na tym forum powiedzial "zagra wszystko - nawet powietrze ;)".
Dla ciekawych i fanatyków filmu polecam to:
http://www.dailyscript.com/scripts/devil_wears_prada.pdf

ocenił(a) film na 4
helvetti

Zgadzam się z Helvetti.Po obejrzeniu filmu czułam niedosyt.Także liczyłam na to "Odpierdol się Miranda". Mimo świetnej gry Meryl filmowi dałam tylko 4/10, ponieważ tak jak to ujął mój poprzednik Meryl zagra wszystko i wszędzie, więc nie dam więcej punktów niż sam film na to zasługuje.

ocenił(a) film na 6
ladyinreddress

nie warto patrzeć tylko na meryl :) nie jest idealna i mimo tej nominacji do oscara , ten film nie zasługuje na na statuetkę w żadnej dziedzinie.

ocenił(a) film na 4
helvetti

No właśnie o to chodzi, że na nią staram się nie zwracać większej uwagi.
A bez niej ten film jest już totalną klapą (mimo iż bardzo lubię Anne Hathway), więc nominacja do Oskara jest tu wyjątkowo nie wskazana:)

ocenił(a) film na 8
helvetti

Ja czytałam zarówno książkę jak i oglądałam film i wg mnie film był zdecydowanie ciekawszy. Chyba pierwszy raz w moim życiu muszę tak stwierdzić:P