PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 522 tys. ocen
8,3 10 1 522040
8,4 103 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

Wiele osób zachwyca się muzyką w tym filmie. Dla mnie była ona jedynie irytująca. O ile w niektórych momentach pasowała bardzo dobrze, to już w scenach walki Django była
beznadziejna - jak można było tam wstawić jakiś wiejski rap? Rozumiem - tę muzykę wynaleźli potomkowie niewolników w USA, ale w tym filmie to nie pasowało ani trochę i
odechciewało się oglądać przez nią momentami. Mam nadzieję, że bezkrytyczni fani Tarantina mnie nie zaatakują od razu, bo każdy czasem po prostu coś sknoci. Tarantino
sknocił wstawiając tak niepasującą muzykę w tych scenach.

Tilion

Muzyka jest prześwietna. Twoje zdanie i moje.

ocenił(a) film na 8
Tilion

Akurat muzykę zaliczam in plus.

Tilion

Nie ma mowy o pasującej lub niepasującej muzyce u Tarantino. Ona jest zawsze komentarzem, zabawą, kontrapunktem - tu genialnym kolejny raz. Przecież "Requiem" Verdiego w scenie ataku a'la Ku Klux Klan to smaczek sam w sobie i pokazuje przede wszystkim odwagę Tarantino i jego niebywałą wyobraźnię. Dla mnie super, ale możesz przecież myśleć inaczej. A może obejrzyj jeszcze raz nie szukając "pasującej" muzyki - posłuchaj dowcipu tejże.

ocenił(a) film na 10
Tilion

caly film jest irytujacy Dlatego jest zaje...

ocenił(a) film na 8
Tilion

Lol, wiejski rap. ; D

Widzisz, Tupac to legenda, James Brown również, a nie wyobrażam sobie - aby inne słowa pasowały bardziej do konwencji Django - pierwszego czarnego Django (poprawcie jeżeli się mylę) - aniżeli te w scenie walki Foxxa.
"Only wish to breed
I explode into a million seeds
Ya'll remember me
Legendary live eternally
Bury me in pieces cause they fear reincarnation(..)"
nie będę wszystkiego cytował, w każdym razie, ostatnie słowa:
"Expect me nigga like you'd expect Jesus to come back. Expect me nigga, I'm coming."
mówią wszystko, powróciła największa legenda westernu (Django).
Możesz nie doceniać, ale nie obrażaj. Wielu ludzi kocha takie smaczki w filmach Tarantino, nawet jeżeli jest to wiejskie jak Los Angeles - gdzie tekst nagrano.

użytkownik usunięty
Troublesome

a ja tam sobie nawet główny motyw na mp3 wstawiłam i nie mogę się od niego oderwać ;D

ocenił(a) film na 8

sam ciągle na yt coś odpalam, uzależnia : )

użytkownik usunięty
Troublesome

dobre słowo ; uzależnia. Zgadzam się. Dziś chyba sobie zrobię powtórkę z filmu, wczoraj po 0.00 obejrzałam znowu Perks of being Wallflower

ocenił(a) film na 8

Miałem obejrzeć go jeszcze raz, ale wróciłem już tyle razy do poszczególnych scen, że nie ma sensu ruszać teraz całości. : )
Perks of being Wallflower jest daleko na mojej liście do oglądania. Nie mam chęci na taką tematykę.

ocenił(a) film na 8
Troublesome

Tam został użyty kawałek Tupaca? Nawet ja, który takiej muzyki nie lubi, wie, że to legenda. Użyłem przymiotnika "wiejski", ponieważ trudno mi było opisać moje poczucie zażenowania i kiczu, gdy słyszałem ten motyw w WESTERNIE. Nie mówię od razu, że cały soundtrack był kiepski - był dobry, ale te rapowe wstawki były moim zdaniem bardzo chybionym i irytującym pomysłem, który sprawiał, że całkowicie (w moim odczuciu oczywiście) burzył klimat.
Ale jeśli innym to się podoba, to ok, raczej jestem w mniejszości w swojej opinii :)

ocenił(a) film na 8
Tilion

Ten motyw z rapem to jeden z lepszych momentów filmu. Jak mogło to się nie podobać? No, ale o gustach się nie dyskutuje.

ocenił(a) film na 9
Tilion

rap jest tu świetnie wpasowany - o ile na początku słyszymy motywy niczym z spaghetti westernu - to potem z każdym momentem muzyka jest jeszcze lepsza...

ocenił(a) film na 10
Tilion

muzyka jest swietna.nadaje fajny klimat filmowi.

ocenił(a) film na 9
Tilion

'Wiejski' rap pasowal doskonale - najlepsze momenty. Nie wiem, co w tym irytujacego, ja oceniam jak najbardziej na plus. :)

ocenił(a) film na 10
Tilion

Muzyka była super. Bardziej denerwowało mnie dziewczę, które siedziało obok i tańczyło i śpiewało w rytm muzyki. Jakbym miał taki młotek jak DiCaprio to bym chyba użył.

Tilion

Stary, sama racja. Moje zdanie jest takie same...

ocenił(a) film na 9
Tilion

Rozumiem głosy krytyki ale ten film to film Tarantino. Ja osobiście nie cierpię rapu ale w tych momentach gdzie był w filmie wcale mi to nie przeszkadzało.