Proszę Was, szanowni Filmwobicze o szczerą odpowiedź - czy Django, Skazani na Shawshank, Zielona mila, Nietykalni - to są naprawdę najlepsze filmy, jakie widzieliście w życiu?
"Skazani na Shawshank" zdecydowanie do tych najlepszych się zalicza i podpisuję się pod tym obiema rękoma. :)
"Zielona Mila" też spoko, choć oglądałem tylko raz. Jednak nie uważam by był to jeden z najlepszych filmów.
"Nietykalni" - oglądałem niedawno. Nie zachwycił, może dlatego że zbyt wiele się po nim spodziewałem. Ale był ok.
Na "Django" mam zamiar dopiero się wybrać więc nie wiem. Ale nie wydaje mnie się:)
Pozdrawiam
"Skazani..." zdecydowanie tak - jeden z najlepszych filmów w historii kina.
"Zielona Mila" nie wiele ustępuje.
"Django" to film co najmniej bardzo dobry...
Pamiętaj jos_fw, że to nie Twój gust jest wyznacznikiem tego, co najlepsze ;)
No bo przecież nie tłum nastolatków będzie decydował, które filmy sa najlepsze. Moje oceny tych filmów "Nietykalni" - 8, Django - 7 ; Skazani - 6 i Zielona mila - 5. Nie lubię ani prozy, ani ekranizacji Kinga (jedyny wyjątek - Lśnienie Kubricka).
Django i Nietykalni na pewno nie są. Powinny z hukiem wylecieć z Top 10. Django gdzieś pod koniec pierwszej setki a Nietykalni ciut przed nimi. Gdybym miał zostawić któryś z tych filmów w Top 10 to tylko Skazanych. A cały ten ranking to ogólnie jest tragedia, świetne filmy (wspomniana przez Ciebie) Dzika Banda nie jest nawet w Top 1000, Mechaniczna Pomarańcza za Monty Pythonem.. od Bergmana i Tarkowskiego nie ma nic w top 100, od Kubricka jeden, od Kurosawy jeden. Żal du*ę ściska.
Nie "Żal du*ę ściska", tylko po prostu ten ranking ma złą nazwę. Zamiast TOP 100 Filmów - Świat, powinien być Ranking Popularności Filmów w Polsce. I tyle w tym temacie. :)
Widzę, że jesteś alfą i omegą i liczy się TYLKO Twoja opinia o filmie. Skoro wystawiasz 1 i 10 kierując się regułą: bo podobał się wielu osobom a mi nie, więc obniżamy ! Jeżeli nie odpowiada Ci formuła gdzie w top 100 są filmy, które trafiają do szerokiej publiczności to chyba to nie jest portal dla Ciebie, bo tylko będziesz się frustrował :)
Działa to trochę inaczej. Film uważam za całkiem spoko, ale miejsce w rankingu nie jest adekwatne do stanu faktycznego. Jest efektem małej znajomości kina przez społeczeństwo (to o czym jos_fw piszę w innym temacie). Możliwe nawet, że się z tym zgadzasz, ale ty oceniasz film, a ja walczę z przecenieniem danego filmu.
Pozdrawiam
Tylko Skazani na S jest filmem zasługującym na wysokie miejsce, Zielona Mila wyłączyłem po 30min (nie dałem rady), Nietykalni jeszcze gorzej nuda, gra aktorska na poziomie W11 (oglądnąłem tylko ze wzg. na moja dziewczynę głupio mi było wył. w połowie), Django bardzo przeciętny, ten ranking nie jest rankingiem najlepszych filmów tylko rankingiem popularności jak ktoś wyżej napisał
Ranking popularności- zgadzam się. A Django jest co najwyżej dobry, tak na 6 max. :) Moim zdaniem, muszę dodać, bo potem mogę mieć nieprzyjemności, za to że mam swoje zdanie.