PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=620541}

Django

Django Unchained
2012
8,3 520 tys. ocen
8,3 10 1 520028
8,4 96 krytyków
Django
powrót do forum filmu Django

czytając co niektóre posty myślę sobie czy nie powinno być jakiejś rekrutacji sprawdzającej wiedzę filmową i ogólnie to czy dana osoba jest godna tego by móc wypowiadać się na temat filmów , bo po prostu co niektóre wpisy to bluźnierstwa i obraza dla twórców i ludzi doceniających dobre filmy. A to nie jest dobry film, nie jest rewelacyjny nawet. Jest po prostu genialny. Szacun dla Tarantino, według mnie to jego najlepszy film. Zrobił to o czym pewnie marzył od chwili gdy zaczął kręcić filmy i zrobił to dokładnie tak jak chciał, a że jest geniuszem kina to wyszło jak wyszło. teraz gdy ma status i środki jego talent ma szansę w końcu zaprezentować swoje pełne oblicze. W " Bękartach ... " jeszcze tego nie widziałem, ale tutaj dostrzegam. Reżyseria jest kapitalna, muzyka to coś cudownego, a panowie obsadzeni w głównych rolach nie boję się powiedzieć że wycisnęli z siebie to co mieli w sobie najlepsze. Szczególnie DiCaprio i Samuel L. Jackson dawno nie mieli tak świetnych występów ale bądźmy szczerzy, takie role również musiały wpierw zostać napisane, wiadomo przez kogo :) Brawo Quentin, jesteś gość. Ciekawe ile nagród zgarnie ? Jak dla mnie, komplet na wszystkich możliwych festiwalach.

ocenił(a) film na 7
maurycy_86

No cóż. Filmweb jest dla wszystkich.
Dla tych którzy lubią w wolnej chwili zobaczyć dobry film. Niezależnie od gatunku, roku produkcji, budżetu. Jeśli film ma dobry scenariusz, sprawnego reżysera, dobranych aktorów, świetną muzykę, zdięcia, to chyba należy go docenić odpowiednio do poziomu jaki reprezentuje.

Filmweb jest też dla tych.... Tu się nie wypowiadam bo zostanę zjechany jak ty zaraz:)

vodka85

Internet daje wolność wypowiedzi i to jest piękne jeśli ma się coś ciekawego bądź zabawnego do powiedzenia. Po prostu wkurza mnie jak ludzie piszą iż film jest dnem totalnym kiedy wiadomo iż nie jest bo Tarantino poniżej pewnego poziomu nie schodzi. Ale ok, staram się tego nie czytać, a jak mnie zjadą to mam to gdzieś, też potrafię się bronić. Wczoraj oglądałem ' Django ' i być może na wyrost, ale mnie zachwycił. Na gorąco po seansie byłem poruszony a rzadko mi się to zdarza. Co do scenariusza to nie był jakiś wyjątkowy. ale u Tarantino nigdy nie było to ważne, chodzi o zabawę konwencją. Sam film na prawdę jest rewelacyjny i nie ma siły by było inaczej, a trole niech się bujają.

maurycy_86

Wg mnie wystarczy zrobić kryterium IQ > 100 i masz jak w banku, że 95% osób tutaj leci. Oczywiście to nie realne.

Co do filmu to uważam, że szkoda pieniędzy na bilet, więc lepiej w domowym zaciszu. Dla mnie zupełnie przeciętny obraz bez ambicji, ale gusta są różne.

Volturnus

kto bez winy niech pierwszy rzuci kasetą vidjo

enricopalazzo

Tu nie ma niczyjej winy, ludzie tacy po prostu są i trzeba z tym żyć. Po to jest demokracja i internet żeby mieli namiastkę swobodnego wyboru.

Volturnus

No i to mi się podoba, jedynie wyrażenie zdrowej opinii bez obrażania kogokolwiek. Myślę ze nie chodziło o to by było ambitnie a o to by oddać hołd gatunkowi. Bracia Cohen zrobili to z " Prawdziwym męstwem" a Tarantino z "Django" . Tyle że Cohenowie odgrzali po prostu klasyk z Waynem a Tarantino zrobił to po swojemu i fajnie to wyszło. Ale tak jak napisałeś gusta są różne, a pisanie że coś jest shitem gdy nie jest jest po prostu niesmaczne.

maurycy_86

...lub dawanie jedynki. Takich ludzi naprawdę nie rozumiem. Film może się nie podobać bo nie trafia w czyjś gust, ale przecież może być świetnie nakręcony i zagrany, w takiej sytuacji dawanie jedynki oznacza złośliwość.

Volturnus

Nie pamiętam czy dałem kiedyś jedynkę ale dwójkę na pewno, bo nawet ostatnio "dziełu" pt. "Winnica", także polecam jeśli jesteś odważnym widzem :) Z takich znanych, wielkich filmów dałem 4 "Avatarowi" bo według mnie był po prostu słabym filmem i te całe efekty nie przykryły słabości scenariusza i jego dobranockowego poziomu. Ale nie napisałem że to g*wno i nie dałem jedynki.