PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=893}
7,6 16 tys. ocen
7,6 10 1 15788
7,4 41 krytyków
Do widzenia, do jutra...
powrót do forum filmu Do widzenia, do jutra...

2:0

ocenił(a) film na 5

Drugi raz zrobiłem podejście do tego filmu i niestety drugi raz nie podobał mi się.

Oczywiście zdjęcia, klimat ,cybulski bez zarzutu.
Jednak od filmu oczekuję bardziej rozbudowanej fabuły, a nie tylko melancholijnych scen, poetyckich gadek i rozmyślań jaka miłość jest szalona, romantyczna i jak szybko znika.

Jakby umieścic jeszcze kilka watków które uatrakcyjniłyby oglądanie owego dzieła mogłoby z tego wyjść coś niezwykłego

Może brak u mnie wrazliwości na takie klimaty, moze nie dostrzegam w tego typu dziełach tego czegos -nie wiem
Dla mnie film średni a dodatkowo miałem wrazenie że Tuszyńska naśladowała Audrey Hepburn

P.S.Film krótki ale bardzo mnie zmęczył.

ocenił(a) film na 8
KRISPO_DE_PALMA

Nigdzie nie powiedziane, ze musi Ci sie podobac. Tak jak z filmami Bergmana - jedne sa rewelacyjne a na innych mozna z nudow sie przekrecic.

ocenił(a) film na 8
drjak

O gustach się nie dyskutuje. Ale jedno jest bezdyskusyjne - chućby dla Tuszyńskiej warto obejrzeć :)

ocenił(a) film na 8
LimaOscar

Obraz pozornie stłamszonej przez ustrój polskiej młodej inteligencji, mimo wszystko podtrzymującej romantyczne i libertyńskie tradycje, zapewniającej ciągłość aż do obecnej, liberalnej i nowoczesnej obyczajowo, części naszego "zapyziałego" społeczeństwa.
Film - świadek czasów.

ocenił(a) film na 8
jak45

Bardzo dobrze i celnie to ująłeś. Ja bardzo lubię ten film. Tak samo jak Tuszyńską i Cybulskiego. Choć "Do widzenia...' nie tylko z ich powodu nalezy do moich faworytów ;).
pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
LimaOscar

Wyobraź sobie, że niektórych z tych ludzi - z teatrzyków studenckich - poznałem trochę później osobiście; należeli do trójmiejskiego środowiska plastycznego.
Jak to dawno było...

ocenił(a) film na 5
drjak

,,Nigdzie nie powiedziane, ze musi Ci sie podobac"- toteż ja na nigdzie tego nakazu nie szukam.

Po prostu do niektórych filmów trzeba 2 x podejść, bo w róznym czasie ten sam film mozna całkowicie inaczej odebrać.
W tym przypadku tak nie było.

W tamtym czasie wiele wspaniałych filmów powstało,jak dla mnie do widzenia... się do nich nie zalicza.
pozdr.

ocenił(a) film na 3
KRISPO_DE_PALMA

Mnie także zmęczył i znudził. Za dużo poezji, romantyzmu i patetyzmu, za mydlany jak dla mnie.

ocenił(a) film na 6
KRISPO_DE_PALMA

o jeny mnie też zmęczył - to chyba najlepsze określenie

czekałam na rozwój wydarzeń, żeby coś się wreszcie wydarzyło coś spektakularnego i ... nastąpił napis KONIEC :D

co do samych aktorów rozwaliło mnie to, że on miał lat 25 a ona 18 - dla mnie on wyglądał na 40-latka ona co najmniej 30 letnią kobietkę ;)

ocenił(a) film na 10
KRISPO_DE_PALMA

A dla mnie jeden z najlepszych filmow w historii polskiego kina,dalem 8/10,ale po trzecim obejrzeniu daje 10/10 ,klimat I dialogi w tym sa nie do powtorzenia,rewelacyjne kino!