Oglądało się fajnie, Ewan jak zawsze dobry ale nie, nie ma tutaj tego klimatu narastającej psychozy. Wszystko jest zbyt powierzchowne ale to świadczy tylko o tym, że w dzisiejszym kinie brakuje prawdziwych świrów na poziomie Kubricka.
No właśnie bez klimatu, o który dziś trudno, bo do tego trzeba świrniętego geniusza a nie doświadczonego rzemieślnika.
Mówimy o tym samym Kubricku który zrobił "Lśnienie" z wieloma fabularny i dziurami, a do tego sztucznie podlręcał atmosferę muzyką od pierwszej minuty? Sam King zresztą "Lśnienie" Kubricka bardzo krytykował....
Na tym tle i w tych uwarunkowaniach "doktor sen" wychodzi nieźle. Żadne dzieło, ale też nie klapa.
Mówimy o tym samym Kubricku który zrobił "Lśnienie" z wieloma fabularny i dziurami, a do tego sztucznie podlręcał atmosferę muzyką od pierwszej minuty? Sam King zresztą "Lśnienie" Kubricja bardzo krytykował.
Lśnienie jest 5 poziomów wyżej od tego komercyjnego filmu przygodowego bez klimatu :) Jedyny klimat zrobiły nawiązania do Lśnienia :)
To wszystko zgoda, ale z perspektywy czasu. W momęcie premiery tak nie było. Sam film może i jest nieco "komercyjny" ale przyzwoicie konsumuje co lepsze motywy oryginału. Może po za samym zakończeniem i powrotem do hotelu.
ale nie masz ani grozy ani atmosfery + to jest wyreżyserowane bez wizji artystycznej, u Kubricka masz poetyke filmową, każdy kadr dopieszczony, bogate kompozycje, konkretne założenia dla pracy kamery itp.. a ten film jest zrobiony przez dobrego rzemieślnika filmowego, ale nie artystę... ale racja, jakbym nie znał Lśnienia, to pewnie dałbym większą ocenę :D
Wiesz, dostrzegam za dużo słabości w "Lśnieniu" żeby doceniać ten film jakoś nadzwyczaj. Tak wiem ten film jest "kultowy" ale to nie zmienia faktu - wiele bardzo słabych rzeczy tam jest.
Każdy ma swój gust, Lśnienie może Ci się wgl nie podobać i to jest okej, ale no obiektywnie jest co najmniej w top#5 najlepszych horrorów w historii. Doktor Sen pewnie nie załapałby się nawet do top 100....
Ależ nie przeczę. Choć "Lśnienia" to top 5 horrorów bym nie zaliczył. To naprawdę przeciętny film...
To już Twoja subiektywna opinia i spoko.. ja mówię bardziej obiektywnie/ogólnie, że tak jest. Na imdb jest chyba na 30 miejscu najlepszych filmów wszech czasów.... a z ciekawości, jakie masz top 3 horrorów w historii?
Tym mówisz tak samo subiektywnie jak ja. :) Ocenami na portalach kieruję się w bardzo małym stopniu.
Nie, ja nie mówię tak subiektywnie jak Ty. Ja mówię to co wynika z ocen publiczności, krytyków i wszelakich ekspertów na całym świecie, ale od razu mówię - nie piszę tego, żeby się kłócić. Są opinie, a jest obiektywna ocena jakości. Ja nie lubię na przykład Goodfellas, choć to wybitny film gangsterski, więc aż tak bardzo się nie różnimy.