Dom latających sztyletów

Shi Mian Mai Fu
2004
7,3 45 tys. ocen
7,3 10 1 45012
7,1 17 krytyków
Dom latających sztyletów
powrót do forum filmu Dom latających sztyletów

Film bardzo dobry, ale ustępuje Hero, ustępuje też filmowi Przyczajony Tygrys Ukryty Smok. Dom Latających Sztyletów jest - że tak powiem - mniej dojrzalszy, mniej wiarygodny - przez co zwiększa dystans jego oglądania.

ocenił(a) film na 10
JakBym

Wcale nie uwarzam go za mniej wiarygodnego od PTUS'a (pamietasz skoki na mieczach w jeziorze?!?) - to po pierwsze.
A po drugie czy film musi być 'rzeczywisty' by był dobry?

ocenił(a) film na 9
sperzdechly

Co innego skakanie po wodzie czy fruwanie po drzewach, a co innego samonaprowadzające noże, czy inteligente strzały (czekąjąca jedna na drugą, aby w tym samym czasie uderzyć). W czym różnica? To pierwsze nie wytrąca klimatu chinskich sztuk walki w duchu dawnych legend. To drugie wchodzi - chcąc nie chcąc - w obszar kierowania siłą woli przedmiotami (bo mistrzostwo rzucania to raczej za mało), a to już jakoś traci - przynajmniej u mnie - wiarygodność przekazu. Duch baśniowej, chińskiej opowieści w tych własnie momentach (noży i strzał) pryskał. Momentów takich było wprawdzie nie wiele, ale wystarczyło, aby mnie to rozdrażniło. Poza tym film uznaje za bardzo dobry, ustępujący jednak (pomijając już moje czepianie się) Hero i PTUS.