Dom latających sztyletów

Shi Mian Mai Fu
2004
7,3 45 tys. ocen
7,3 10 1 45013
7,1 17 krytyków
Dom latających sztyletów
powrót do forum filmu Dom latających sztyletów

Kto ma choc troche wrazliwosci w sobie , romantyczną dusze, nie przeszkadza mu azjatyzka egzotyka oraz nie bierze doslownie wszystkiego co widzi lecz bawi sie konwencja to jak najbardziej polecam, bo to arcydzielo !! To opowiesc przede wszystkim o milosci, tej spelnionej i nie, idealnej prowadzacej do najwyzszego poswiecenia i tej egoistycznej przeradzajacej sie w nienawisc . wszystko inne jest tylko tlem w tym filmie. a propos tla : kolorystyka - tak barwnego filmu jeszcze nie ogladalem. przyroda jest tu ukazana z pasja botanika zafascynowanego jej wielokolorowymi przemianami. natura to jeden z bohaterow tej basni. dzwiek - slyszymy kazdy oddech aktorow , spadajace, szeleszczace liscie, szum wiatru. nie ma tu zadnych momentow ciszy. Muzyka -zupelna egzotyka- komponuje sie w obraz doskonale, wzmaga emocje, zaleznie od akcji, nastroju jest cicha, innym razem bardzo energetyczna, jest czescia duszy bohaterow. aktorka - alez ona ma prosta , a jednczesnie fascynujaca twarz.. trudno oderwac wzrok - idealnie pasuje do tej roli. ten film daje nam poczucie tak wysmakowanej estetyki, ze po wyjsciu z kina az zal wracac do "naszego" szarego swiata. dbalosc o kazdy detal w polaczeniu z nowoczesnym sposobem krecenia filmu daje nam obraz zupelnie niezwykly. co wazniejsze, ta basn powoduje w nas tak glebokie przezycia, o ile oczywiscie mamy otwarte serca, ze ta historia pozostaje na dlugo w naszej pamieci, atakuje nas milonami barw, nie daje zapomniec o sobie, by nas w koncu przekonac ze dla milosci warto poswiecic nawet wlasne zycie.. (moze to i wyswiechtany banal.. ale czlowiek w swoim egoizmie o tym zupelnie juz zapomnial, warto czasem sobie odswiezyc pamiec )

ocenił(a) film na 7
gepard_3

Pięknie napisane. Chyba mnie przekonałeś co do fabuły, bo wcześniej zdawała mi sie nieco zbyt mało oryginalna. Kochankowie z dwóch skłóconych obozów - ile razy to powtarzano od czasów Romea i Julii? Ale może masz rację mówiąc, że warto sobie "odswiezyc pamiec".
Natomiast pod innymi względami ten film jest po prostu CUDOWNY. Krajobrazy i zdjęcia są przepiękne. Wspaniałe kolory - jesienny las, zielony bambusowy gaj czy oślepiająco biały śnieg. Kostiumy to małe cuda, zarówno suknie, jak i męskie stroje. Większośc ujęć to malownicze majsterszyki. Niesamowite wrażenie daje np. czerwona kropla krwi na śniegu... No i trzeba wspomnieć o walkach i wszelkiego rodzaju baletowych wyczynach. Świetna choeografia.
Bardzo mi się podobał ten film, a azjatycka nie tylko mi nie przeszkadzała, ale wprost przeciwnie - stanowiła dodatkową atrakcję! Jest naprawde zachwycająca ;)

ocenił(a) film na 7
Mirabilis

Miało być azjatycka egzotyka, oczywiście... ;)

ocenił(a) film na 10
Mirabilis

Wiesz, masz racje. Powiedziałas(es) własnie to, czego niezauwazyli, badz niedocenili inni....

ocenił(a) film na 10
HoneyBunny

Dziękuję za Wasze opinie :) Cieszę się , że ktoś czuje podobnie jak ja. Najważniejsze to wyciągnąć z filmu coś , co jest dla nas piękne i ważne , a potem spróbować przełożyć to na nasz język dnia codziennego.