Dom latających sztyletów

Shi Mian Mai Fu
2004
7,3 45 tys. ocen
7,3 10 1 45012
7,1 17 krytyków
Dom latających sztyletów
powrót do forum filmu Dom latających sztyletów

Po obejrzeniu takiego dzieła jakim jest "Hero" wiadomo czego się oczekuje po kolejnym filmie tego samego reżysera.
Cóż od czego tu zacząć. Bardzo zawiodły mnie sceny walki, niby dalej potrafią latać i robić różne matrixowe pierdółeczki, ale jakoś w walkach sam na sam (całe dwie! są w filmie) tego nie widać. Wolne i mało efektowne. Zobaczcie choćby walkę Bezimiennego z Niebem na poczatku Hero. To było coś. Więcej w DLSZ było walk w grupie, choć i tak za mało jak na dwugodzinny film. I kurde też nie zachwycały tak jakbym chciał, ale nawet ujdzie. Jak miałbym wybrać to najciekawszą akcją było uwolnienie Mii. Nieźle, szybko i efektownie Jin wywijał samymi nogami.
Dobra, lecimy dalej - fabuła. Dom latających sztyletów zafundował nam romansidło które jednych poruszło, dla innych było beznadziejne. Ja jestem gdzieś tak pośrodku. Ale ogólnie mówiąć nie jest źle jeżeli chodzi o ten aspekt.
Czas na największy plus tego filmu. A mianowicie zdjęcia. No kapitalne krajobrazy, fantastycznie się ten film ogląda. Kolory, aż wylewają się z ekranu. Tylko patrzeć i podziwiać.
Podsumowując, fani Hero mogą się zawieść, ale film sam w sobie zły nie jest. Można spokojnie łyknąc taką Wuxię 7/10.