Dom snów

Dream House
2011
6,7 82 tys. ocen
6,7 10 1 82438
5,1 19 krytyków
Dom snów
powrót do forum filmu Dom snów

Przyznam, że film mi się podobał, ale zastanawiam się, jak należy rozumieć samo zakończenie filmu, gdy Peter stoi przy szybie księgarni ze swoimi książkami. Widzę trzy rozwiązania:
1. Cała historia widziana w filmie na prawdę się zdarzyła i Peter ją spisał (a więc powstała książka jest dla niego niejako autobiograficzna);
2. Cała historia pokazana w filmie jest po prostu treścią książki napisanej przez Petera, zwykłą fikcją literacką i nie ma żadnego związku z jego doświadczeniami i życiem;
3. (Wydaje mi się najmniej prawdopodobna) Cała historia pokazana w filmie wydarzyła się na prawdę, ale książka napisana przez Petera jej nie porusza i dotyczy czegoś zupełnie innego.

Może widzicie jeszcze jakieś rozwiązanie? I które wydaje wam się najwłaściwsze? Może w filmie był jakiś detal, który przeoczyłam, a który wskazywał jak należy całą historią rozumieć.... a może film celowo tak zakończono, żeby widz się zastanawiał o co chodzi :P

madzikk_

wydał po prostu książkę, tak jak od początku po wyjściu ze szpitala planował - był to Peter Ward więc historia nie była wymyślona, urojeniem był tylko jej początek w głowie Petera (wieżowiec, odejście z pracy, przeprowadzka z rodziną do domu). To co dzieje się od wizyty w szpitalu i pokazania mu filmu z nim jest klasycznym twistem, od którego odwraca się akcja i biegnie już w realu. Tylko peter widzi zmarłą żonę i córki - są to też jego omamy gdy jeszcze działa na pograniczu jawy i snu.