Dom w głębi lasu

The Cabin in the Woods
2011
5,5 99 tys. ocen
5,5 10 1 98675
6,9 51 krytyków
Dom w głębi lasu
powrót do forum filmu Dom w głębi lasu

Serio, jest to dla mnie conajmniej dziwne, że taka niska ocena. Na IMDb średnia dla tego filmu
wynosi 7.2, co oznacza, że film się przyjął dobrze, a nie spodobał się tylko w Polsce. Spooooko

ocenił(a) film na 6
Astacus

Pierwszy horror jaki obejrzałem do końca od bardzo długiego czasu. Horrory raczej mnie nie interesują więc często w połowie wyłączam albo przewijam na sam koniec żeby zobaczyć jak się skończy i nawet ich nie oceniam. Ten jest zdecydowanie inny, rewelacja. Ocena jest niska zapewne z takiego powodu że dużo osób stawia niskie oceny tylko dlatego że film ich nie przestraszył, nie zwracając na nic innego uwagi

ocenił(a) film na 1
adr2204

to nie byl horror to byla denna komedia ... prosze Cie nie balam sie ani troche nie wzbudzil we mnie zadnych emocji po za jedna otoz nie wiedzialam co robie w kinie na tym filmie to jakas porazka czulam tylko uszczuplenie bez sensowne dodam portfela

ocenił(a) film na 7
butterflylightness

no i znowu słynne "nie bałam się" jako argument jakby w obecnych czasach robili jeszcze filmy, które potrafią porządnie przestraszyć... Ten film jest karykaturą obecnego kina grozy, przejaskrawiony, absurdalny w zamyśle a nie straszny... na każdym kroku widać tu powiązania do innych filmów i ich karykature, gość na stacji rodem z "Wrong Turn", kontrolowane środowisko jak w "The Hunger Games", dziewczynka z "The Ring" i wiele innych. Ten film trzeba zrozumieć żeby docenić, Tobie się to nie udało bo skupiłas się na tym czy Cię przestraszy a się NIE BAŁAŚ :D:D:D

ocenił(a) film na 1
grzesiekpl88

sluchaj nie uwazam by bylo ciezko stworzyc film ktory trzyma w napieciu i ktory sprawi ze bd mial /a ciarki ..wystarczy nieco klimatu odpowiednia muzyka aktorzy ktorzy reprezentuja jakis poziom do tego interesujaca fabula . i mozna stworzyc cos co moze tknac widza .. natomiast ten film to kompletna katastrofa .. przepraszam bardzo niby co tu rozumiec jaki glebszy sens ? no i po co ta karykatura moze i nasmiewaja sie z tamtych filmow ale film jest zagrany denna amerykanska maniera ... co do samego konca mnie irytowalo . przepraszam ale uwazam ze film jako (gatunek ) powinien byc traktowany jako komedia ...a nie horror bo z nim nie mial nic wspolnego
dziekuje

ocenił(a) film na 7
butterflylightness

Rozpisałaś się, a jedyny argument jaki podałaś to:
Katastrofa, bo film bez sensu.

Mogłaś się ograniczyć się do jednego zdania, a Twoja wypowiedź nic by nie straciła.

ocenił(a) film na 1
MisterGonzo

heh lecz chcialam skonfronowac moj poglad z przedmowca ... aby bylo jasne co autor mial przez to na mysli ..:)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
butterflylightness

Wg mnie to nie jest horror tylko jak już to czarna komedia. Co nie zmienia faktu, że na pewno nie jest bez sensu, jak się oglądało większość filmów, do których tam nawiązano, to ten film przestaje być "bez sensu". Polecam "Sinister", trzyma w napięciu, nie ma jakiejś masakry i latających flaków a jest przyzwoity i może Cie wystraszy :)

ocenił(a) film na 1
grzesiekpl88

zapoznam sie z propozycja

ocenił(a) film na 4
butterflylightness

Zgadzam się z butterflylightness... Co do "Sinister" --> dobry horror, na pewno biję o głowę "Dom z głębi lasu". Polecam ;)

ocenił(a) film na 1
Lipstick_92

heh ..dzieki

ocenił(a) film na 1
grzesiekpl88

Powiem tak , ogladalam Sinster i byl sredni ale( podkreslam) ,,ale,, musze pogratulowac sciezki dzwiekowej uzytej w filmie to wlasnie przyklad filmu gdzie muzyka buduje wszystko trzyma w napieciu widza , gra aktorska glownego bohatera bardzo fajna nie razi ale niestety dzieci wygladaly smiesznie a nie przerazajaco ... ale fakt iz muzyka byla dobra sprawia ze film caly film robi sie znosny :D i momentami trzyma w napieciu dzieki niej bez niej natomiast nudnawy
dom w glebi lasu to denna muzyka denni aktorzy i denna fabula heh ale koncze juz o nim
nie polecam .!!

użytkownik usunięty
Astacus

Widać IMBD zna się na filmach... tak samo z PROMETEUSZEM ma ocenę 7.3 a na filmweb 6.4

ocenił(a) film na 8
Astacus

Ja tez sie zgadzam ze ocena za niska o wiele za niska chociarz 6 ,6 ; )

ocenił(a) film na 2
Astacus

Biedne nawiązanie do Martwicy Mózgu ale bez ogólnego polotu, pomieszanie Zderzenia Tytanów z Osadą i paroma innymi filmami, grozy tu w ogóle nie ma, brak składu i ładu, nie warto oglądać, ocena 2/10 ze elektryczną siatkę

Astacus

Właśnie ocena powyżej 7 na IMDb zachęciła mnie do obejrzenia tego filmu, niestety rozczarowałem się nim strasznie. Ani to komedia, ani horror.

ocenił(a) film na 8
Daroufo

Horror to na pewno nie jest, jak dla mnie to była typowa czarna komedia.

ocenił(a) film na 2
Astacus

Bo to była jedna wielka głupota takie mam zdanie na temat tego filmu.

ocenił(a) film na 8
Veronica86

Nie ma to jak konstruktywna krytyka filmu :D "nie podobał mi sie, bo był głupi"

ocenił(a) film na 2
Astacus

Był bezsensowny i tyle .Zle zinterpretowałas moje słowa.

ocenił(a) film na 8
Veronica86

To chyba Ty źle zrozumiałaś moje słowa ponieważ znowu znowu robisz to samo co dało mi powód do podśmiewania się -"film mi sie nie podobał bo był ............................. " (w miejsce kropek wstaw dowolny przymiotnik, a otrzymasz sposób argumentacji większości osób tego portalu). Swoja drogą jestem facetem, takie rzeczy możesz sobie sprawdzić w profilu.

ocenił(a) film na 7
Astacus

Problem tego filmu tkwi w tym, że scenariusz jest strasznie pomieszany. Wszystko by było super, jakby się okazało, że jest to stworzone reality show dla bogaczy, którzy płacą kupę szmalu i zabawiają się w ten sposób. Wmieszanie w to wszystko "przedwiecznych bogów" jest z goła jednym wielkim przegięciem.

ocenił(a) film na 8
tiesto4life

Przegięciem? przecież od samego początku autorzy sugerują że ich film należy traktować z dystansem.... Pomieszanie było dobrym elementem, ponieważ chyba dobrze kiedy film jest nieprzewidywalny? Do samego końca nie wiedziano o co dokładnie chodzi. Nie wiem dlaczego każdy bierze ten film na serio, może przez złą reklamę polskich dystrybutorów. Myślę że gdyby i filmweb troche pomyślał i dodał w gatunku filmu "czarna komedia" to byłoby lepiej.

ocenił(a) film na 3
Astacus

Jeśli to jest czarna komedia to bardzo nieudana. Ten film zawiera po trochu z horroru, czarnej komedii, s-f. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Ewidentnie przekombinowany film jak dla mnie.

ocenił(a) film na 7
Janek_fw

dokładnie.Po za tym, co to za własna interpretacja skoro nawet imdb określa ten film jako " Horror | Mystery | Thriller " . Jakby był czarną komedią to by chyba napisali o tym nie? Ludzie po prostu próbują usprawiedliwić głupotę tego filmu..

ocenił(a) film na 8
tiesto4life

Ten sam dystrybutor który sprzedaje film mylącym hasłem "Piła była jedynie niewinną zabawą", na swojej stronie w dziale informacji prasowych film opisywał też tak:
25.04 "Już w najbliższy piątek (27 kwietnia) zmartwiejemy ze strachu i pękniemy... ze śmiechu jednocześnie "
20.04 "Producenci pozwolili nam zrealizować film całkowicie zgodny z naszymi intencjami. A naszą intencją było nakręcić film, jakiego jeszcze nie widzieliście. Miała to być rzecz krwawa, przerażająca, ale przede wszystkim zabawna."
15.04 "Okazuje się, że inteligentny, przewrotny humor połączony z grozą ma wielką grupę fanów."

dowód:
http://www.forumfilm.pl/informacje1202.htm

...:::[SPOILER]:::...
Naprawdę nie rozumiem czemu grupa bogaczy miałaby być sensowniejszym wyjaśnieniem obecności potworów w klatkach, niż przedwieczni bogowie. Bogowie lubiący krew, śmierć i igrzyska mogli zasiedlić Ziemię maszkarami, a potem pójść na ugodę z ludźmi którzy im te zmagania o życie efektownie zaaranżują. Bogacze zaś musieliby nie wiadomo skąd wytrzasnąć te potwory, znaleźć sposoby na ich zamknięcie i przetrzymywanie.
...:::[SPOILER OFF]:::...

Poza tym nie pojmuję jak można nie zauważyć takich gagów jak radosna żabka, komentarze Marty'ego, naigrywania się techników z pana mrocznego, jednorożec, rozświetlenie polanki, czy ostatnie słowa zakrwawionych bohaterów po finałowej decyzji. Film prawie na każdym kroku naśmiewał się z tandetności slasherów.
Tak właściwie - popularności slasherów też nie jestem w stanie zrozumieć.

ocenił(a) film na 7
Astacus

Oryginalny pomysł, zabawa konwencją i czarny humor, dawno nie widziałem równie fajnej produkcji. Na rynku horrorów dominują tandetne slashery, a ten film kpi w żywe oczy z ich typowego widza - mroczni bogowie zgodzili się siedzieć gdzieś na dnie (intelektualnym?), ale muszą w kółko dostawać schematyczne, krwawe widowisko, bo inaczej zrobią manianę.:P
Takich momentów, w których twórcy sobie robią bekę jest tu cała masa (przy żabce o mało się nie udławiłem herbatą), ale, jak widać po komentarzach i ocenie, mało kto potrafi to wychwycić, zresztą, co się dziwić, większość młodego pokolenia ma kompletnie mózgi zlasowane.
A poza tym - podejrzewam, że sporo ocen 1 pochodzi z alterkont trolli, bo dawno nie było czyszczenia. Ostatnio w tym serwisie moderacja prawie nie istnieje, więc nie ma co się dziwić, że różne cuda się tu dzieją.

ocenił(a) film na 9
Astacus

film ma niską ocenę z kilku względów
- wielość użytkowników filmwebu to gimby
- film był źle reklamowany przez dystrybutora (chyba najważniejszy problem, bo w innych krajach film oceniony dobrze)
- wymaga od widza dużego dystansu
- jak i dużej wiedzy na temat gatunku, ponieważ cały humor odnosi się do klasycznych horrorów i schematów

Trudno wymagać, żeby polskie gimby miały na tyle we łbach, żeby to ogarnąć. W żadnym wypadku nie trzeba być mądrym, żeby ten film ogarnąć. Ale trzeba mieć wiedzę o gatunku.