Dopóki ślub nas nie rozłączy

Hasta que la boda nos separe
2020
5,5 1,5 tys. ocen
5,5 10 1 1463
Dopóki ślub nas nie rozłączy
powrót do forum filmu Dopóki ślub nas nie rozłączy

Film włączyłem do snu i to, że na nim jednak nie zasnąłem jest dowodem, że całkiem znośnie się ten film ogląda ;) Jak to w komediach romantycznych bywa, fabuła nie jest zbyt dopracowana, ale aktorzy ładni, całkiem nieźle grają, do tego miłe oku widoki, wartka akcja, seria mniej lub bardziej zabawnych nieporozumień, a zatem wszystko to co komedia romantyczna powinna zawierać. Tyle, jeśli chodzi o plusy...

Bo teraz minusy, a tych jest całe mnóstwo. Po pierwsze sam pomysł na fabułę. Facet robi swojej kobiecie jedno z największych k..stw jakie jeden człowiek może zrobić drugiemu człowiekowi, a wszystko jest ubrane w zabawne, figlarne szaty i twórcy karzą nam się śmiać z tego i radować wraz z głównymi bohaterami. W przenośni to trochę wygląda jak:
- Hej zabiłem ci babcie
- Spoko, i tak już jej dawno nie widziałam
No ja miałem jakiś dysonans poznawczy. To trochę za dużo nawet jak na komedię.
Kolejna rzecz to zakończenie. Scenarzyści tak daleko wszystko zapętlili, że mam wrażenie iż już nie wiedzieli jak z tego wybrnąć bez zamieniania komedii romantycznej w dramat psychologiczny, że wybrali chyba najgłupszą ze wszystkich możliwości. Rozumiem, że jest to remake filmu z 2011 r. (którego juz oglądać nie zamierzam) i być może stąd to zakończenie, ale nie zmienia to faktu, że zakończenie jest strasznie głupie.

I jako ostatni minus - autentycznie szkoda mi było narzeczonej głównego bohatera. W chyba niezamierzony sposób została przedstawiona w filmie jako chodzący ideał: nie robila awantur, była wyrozumiała, piekna, zadbana, mądra, energiczna - w zasadzie nie poznalismy ani jednej jej wady. Tymczasem głowny bohater i tak wybrał neurotyczkę :)

Nie jestem specem od komedii romantycznych, ale ta wywołała u mnie ambiwalentne odczucia.

ocenił(a) film na 6
Astur

To tylko film i nie trzeba aż tak dogłębnie analizować każdego szczegółu fabuły a panna młoda sztywna i płaska jak deska i co tatuś mówił było dla niej święte i decyduje za faceta że chcę z nim 3 dzieci nawet nie pytając go o zdanie a dziecko to odpowiedzialność i nie może za to decydować jedna ze stron w związku:O

ocenił(a) film na 2
Justyna_Rebisz

Więc aborcja powinna być ostro karana, bo często facet nie wie, że kobieta zabiła dziecko. A już te chore dreamy pomagające zabijać.

ocenił(a) film na 2
Gamera

I ten film to strasznie żałosny, nie śmieszny. Mogę zdadzać, bo kogoś "już nie spotkam", pie...ć się na kilka dni przed ślubem z jakąś żałosną idiotką...