Doskonały świat

A Perfect World
1993
7,8 84 tys. ocen
7,8 10 1 84026
7,4 24 krytyków
Doskonały świat
powrót do forum filmu Doskonały świat

Generalnie film bardzo mi sie podobal. Poryczalem sie w momencie, jak chlopiec zamiast
pobiec do mamy, wrocil do swojego przyjaciela. To byla poteżna scena.

Ale moje pytanie dotyczy momentu, kiedy byl u czarnoskorych w domu, zwiazal wszystkich,
celujac gospodarzowi w serce. Potem wiadomo co sie stalo, no i nie zrealizowal swojego
zamiaru.

Moje pytanie: jak odczytac ta nieskonczona scene? Gdyby mial bron w tym momencie to by
zabil? Czy chcial zabic? Co chcial zrobic? Nie skumalem tego.

ocenił(a) film na 8
efc_2

Później sam mówił, że nie wie co by zrobił, ale widać, że miał ochotę kropnąć gościa, że się tak wyrażę, chociaż w filmie doskonale wybrnęli z tej sceny i potoczyło się w stronę rozwiązania fabuły. Przecież dużo straciłby w naszych oczach bohater, który jednak przelałby krew bezbronnego, a tak sam zginął próbując po części spełnić marzenia chłopca, ale to smutne...

ocenił(a) film na 9
Greenpike

Ale wyglada na to, ze nie zabil przez przypadek, a to juz tak do konca nie daje mu statusu niewinnego.... Hmmm... dziwne... moze kiedys jeszcze raz obejrze...

ocenił(a) film na 8
efc_2

W sumie to uważam, że by nie zabił, ale zabieg zastosowany w filmie skłania do przemyśleń... W ten sposób przywracam mu status bohatera :-)

ocenił(a) film na 9
Greenpike

bezbronny nie znaczy niewinny...

ocenił(a) film na 7
efc_2

Kiedy Phillip uciekał przez łąkę, Butch mówił: "Jesteś bohaterem! Napiszą o tobie gazety. Jak ich uratowałeś. Prawdę mówiąc, i tak bym ich nie zabił. Zabiłem tylko dwóch ludzi..." Zagadka rozwiązana ^^

ocenił(a) film na 8
buffon44

Tak, faktycznie tak mówi, aż zanadto wyjaśniłeś sytuację, teraz już nie możemy gdybać :)

ocenił(a) film na 9
buffon44

DZIEKI !!!!!!

Czyli 9/10 zostaje :-)

buffon44

Ja oglądałam film z lektorem (nie słyszałam zdania w oryginale, po angielsku, które pada w tym momencie), ale w polskiej wersji jest : "Tak naprawdę NIE WIEM, czy bym ich zabił. Zabiłem w życiu tylko 2 ludzi..."

ocenił(a) film na 8
buffon44

"Jesteś bohaterem! Napiszą o tobie gazety. Jak ich uratowałeś. Prawdę mówiąc, i tak bym ich nie zabił. Zabiłem tylko dwóch ludzi...Jeden skrzywdził mamę, a drugi Ciebie''