Mówił że jest uwięziony w tej jaskini a na końcu widać jak łazi za Vladem. Chyba że złamała się klątwa jak przemienił vlada,ale t oz drugiej strony Vlad nie powinien też być uwieziony?
Klątwa wiążąca w jaskini była rzucona jedynie na Mistrza wampirów. Dlatego nakłaniał on Vlada do poddania się pragnieniu i wypiciu ludzkiej krwi, bowiem dopiero wtedy mroczna ofiara miała zostać spełniona, a klątwa złamana.
Można by się zastanawiać czy Vlad nie zajmie jego miejsca w jaskini, sama przez chwilę myślałam, że tak może się stać, ale patrząc po dalszym rozwoju wydarzeń w filmie wnioskuję, że przywiązanie do jaskini nie jest jednoznaczne z przekazaniem mocy. Widocznie to była klątwa z rodzajów do złamania, nie do przekazania i była niezależna od mocy wampirów.
Niestety nie wiemy jak Mistrz stał się wampirem, kto i dlaczego i jak uwięził go w jaskini, dlatego to jedyne co mogę wywnioskować z przebiegu filmu.
Wiemy :) Klecha w pierwszych minutach filmu wspomina o stworzeniu które niegdyś było człowiekiem. Z czeluści piekieł wezwał demona aby posiąść jego moce. Siła nieczysta usidliła jego zmysły, ofiarując mu swoje moce i skazując tym samym na życie potępieńca w mrokach jaskini. Jedynym wyzwoleniem miał być ktoś kto go "oswobodzi" :)
Dla potwierdzenia moich słów odsyłam do filmu (siódma minuta filmu z groszem) gdzie nawet obraz przedstawiający kuszenie człowieka pokazuje facjatę aktora Charlesa Dance'a ;)
Jeden z lepiej przedstawionych wampirów ever ten cały "mistrz". Jego wizerunek czerpie garściami ze starych wierzeń i przedstawiania wampira. Sam film bardzo średni niestety. A miał według mnie duży potencjał. :(
Czyli Mistrz chce po prostu zemścić się na demonie? Faktycznie było coś takiego wspominane, jakoś ubzdurałam sobie, że jak mścić to będzie się chciał na jeszcze jakimś innym człowieku. Moja wina :) Czyli to uwięzienie to także było jedynie po to, żeby dokonała się ofiara?
No i zgodzę się, film zapowiadał się bardzo dobrze, jak pierwszy raz zobaczyłam trailer to zaparło mi dech i bardzo spodobała mi się kreacja nowego Vlada i świata. Niestety gdzieś po drodze czegoś chyba zabrakło i właśnie potencjał stracono. Zastanawiam się czy to też po części nie wina tego, że bardzo skupili się na przerzuceniu film do czasów współczesnych (scena po napisach sugerująca kontynuację).
SPOILER ALERT!!! Mistrz chyba chce się zemścić na ludzkości. Pożądał tych mocy nie bez powodu- a jak wiadomo został uwięziony i to z pewnością nie przez demona.
A mnie się w ogóle wydawało, że zostało powiedziane, że wypicie krwi przez Vlada uwolni "starego" wampira nie tylko z jaskini, ale od wampiryzmu w ogóle. I wielkie było moje zdziwienie, kiedy zobaczyłem go w ostatniej scenie.
Źle słuchałem...?
Anyone?
W filmie jest powiedziane, że jeśli Vlad nie zdoła się oprzeć żądzy krwi, uwolni mistrza, ale nie sprecyzowano już w jaki sposób i od czego konkretnie, czy tylko z tej jaskini, czy od wampiryzmu, czy może od czegoś innego. Co więcej Mistrz stwierdza, że Vlad pewnego dnia stanie się jego żołnierzem - może to lekka sugestia odnośnie kontynuacji?