PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684356}

Dracula: Historia nieznana

Dracula Untold
2014
6,4 101 tys. ocen
6,4 10 1 101458
4,3 20 krytyków
Dracula: Historia nieznana
powrót do forum filmu Dracula: Historia nieznana
użytkownik usunięty
LaraCrofts

Moja reakcja, nie różniła się zbytnio od twojej

LaraCrofts

noo to już trąci sporą przesadą, za chwilę przecież puszczą serial o Draculi...

ocenił(a) film na 4
more_than_a_woman

a mi się wydaje, że może być całkiem ciekawy, zważywszy na to, że będzie "ugryziony" trochę od innej strony niż dotychczas

ocenił(a) film na 4
SgtPepper1942

czytałam, że ma to być przedstawione nie tyle od strony wampirów itd, ale też od strony bardziej historycznej, bo przecież hrabia Dracula istniał w rzeczywistości i był uważany wręcz za bohatera narodowego- tak wyczytałam, ile w ty prawdy- nie wiem :)

digital_player

Wład Palownik zwany Drakulą jest postacią historyczną, trochę więcej info możecie na wiki znaleść

bucky_b

podobno ma to być historia stworzenia Draculi. będzie to raczej dramat niż horror moim zdaniem... Luke Evans w roli tytułowej - może być ciekawie :)

digital_player

Ten "bohater narodowy" raz zaprosił do swojego starego pałacu na wielką ucztę bezdomnych z całej okolicy. Kiedy sie zjawili kazał zabarykadować wszystkie wyjścia i podłożyć ogień. Tak dla rozrywki, bo zbudował sobie nowy, a stary się mu znudził.

użytkownik usunięty
szkola__oczy

albo te plotki rozsiewali mu wrogo nastawieni do niego możnowładcy którym podpadł

ocenił(a) film na 3
LaraCrofts

To się chyba nigdy nie znudzi...

Myślałam, że film ten nie powstanie. Poprzedni projekt nosił tytuł Dracula. Year Zero, a Vlada miał zagrać Sam Worthington... to się podniosło larum. Evans jakoś mi bardziej pasuje na D. Charyzmatyczny aktor.

Taaa, będzie serial, niestety z Meyersem, którego nie zdzierżę, i jest jeszcze projekt The Last Voyage of Demeter http://www.filmweb.pl/film/The+Last+Voyage+of+Demeter-2013-562230.
Dziwne, że się jeszcze za Historyka nie wzięli :/

ocenił(a) film na 5
GrellRautha

Wampiry się nigdy nie znudzą, fakt. Ale tu będzie Dracula pokazany jako postać historyczna! Jako waleczny hospodar, który by ratować swój kraj podpisuje pakt z diabłem. Tego jeszcze nie było!

ocenił(a) film na 3
doliwaq

Ja obejrzę na pewno. I pod względem tematyki, i obsady mi odpowiada - mam nadzieję, że pod tym względem już nic się nie zmieni. I że film ten powstanie w końcu, jak na razie strasznie długo dojrzewa ten projekt. Chciałabym zobaczyć prawdziwe widowisko historyczne, bo Vlad Tepes był (jak dla mnie) rewelacyjną i niezmiernie ciekawą postacią.
Byleby nie było to tylko kolejne rozczarowanie, więc na razie wolę się nie napalać. Serial "Dracula" kompletnie mnie zawiódł.

ocenił(a) film na 5
GrellRautha

Było na świecie bardzo wiele ciekawych postaci i całe szczęście, że jedna z tych postaci jest uważana przez Hollywood za wampira, bo dzięki temu w końcu doczekamy się o niej filmu! Mam nadzieję, że będzie jednak więcej historii niż fantasy, ale jak to z tą nadzieją jest każdy wie.

doliwaq

Wątpię. Historyczne tło by było, gdyby to oparli na Domagalskim, a nie na Stokerze.

ocenił(a) film na 3
Seila

Film ma być podobno tylko częściowo oparty na Stokerze. Jak to będzie wyglądać w rzeczywistości, tego nie wiem, bo jak dotąd informacji dość mało. Trudno wyczuć, ile w tym będzie Stokera, ile historii, a ile inwencji twórczej scenarzystów. Już na przykładzie serialu Dracula dużo było przed premierą gdybania, które w efekcie nijak się miało do rzeczywistości.

Idąc za filmwebem: "Film ma połączyć spopularyzowaną przez Stokera legendę o wampirze Drakuli z autentyczną historią Vlada III Drakuli".
Ja bym się filmu dokumentalnego o Tepesie po tym projekcie raczej nie spodziewała. Ekranizacji Stokera tym bardziej. Ma to być kompletnie nowa historia, przynajmniej wg tego, co Evans opowiada w wywiadach. Tło historyczne będzie. Plus wampiry (a jednak).

Na razie, jak już mówiłam, trudno cokolwiek powiedzieć. Czekam na zwiastun.

GrellRautha

Skoro będą wampiry to tło historyczne będzie tylko mocno wyblakłym tłem. A szkoda... Historia Vlada i jego ojca to jeden z najbardziej "wyrafinowanych" i chyba pierwszy na taką skalę przykład czarnego PRu, który nota bene przetrwał do dziś, skoro 90% ludzi na słowo Drakula ma przed oczami wampira ;) A myślę, że historia tureckiej wojskowej niewoli (do której jako młodzi chłopcy dostali się synowie Drakula - ojca) i sposób szkolenia "branych" wojowników jest na tyle mocna, że wampiry mogą się schować ;)

ocenił(a) film na 8
Seila

O Domagalskim to raczej nikt nie słyszał w Hollywood, natomiast jest nikła szansa, że ktoś słyszał o "Historyku" Elizabeth Kostovej. O ile głównym wątkiem książki nie był do końca Wład, tak jego postać była tam traktowana właśnie z bardziej historycznej perspektywy o ile dobrze pamiętam. :)

ocenił(a) film na 6
LaraCrofts

A kiedy ostatnio był jakiś film o Draculi? Chyba mnie coś ominęło

użytkownik usunięty
Himiteshu

Chocby ten dosc kiepski film Dario Argento:

http://www.filmweb.pl/film/Dracula+3D-2012-600453

ocenił(a) film na 6

To sa rzeczy z odmętów kinematografii i nikt nie wie o ich istnieniu :P

ocenił(a) film na 3
Himiteshu

Dopiero co powstał serial o Draku. W planach jest też film, o którym pisałam wcześniej.