PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=684356}

Dracula: Historia nieznana

Dracula Untold
2014
6,4 101 tys. ocen
6,4 10 1 101326
4,4 17 krytyków
Dracula: Historia nieznana
powrót do forum filmu Dracula: Historia nieznana

Jak zinterpretowalibyście końcówkę?
Generalnie może przespałem jakieś kluczowe sceny, ale od początku:

1. Czy ten Wampirek czasem nie zrobił Włada w jajo? Rzekomo gdy Wład wypije krew i zdecyduje się na wieczność to owy Wampirek zostanie uwolniony, tak? Jednak co to znaczy "uwolniony"? Powróci do ludzkiej postaci? Fakt, teoretycznie powrócił, jednak widać było przepiękne pazurki co mogło oznaczać, że wciąż jest Wampirem. A więc jak to się trzyma kupy?

2. Czemu Wampirek ciągle miewał twarz Wampira? Wlad będąc rzekomo tą samą kreaturą co on, żył spokojnie w ludzkiej postaci, ludzkiej twarzy, nie ukazując szczególnie swego oblicza.

3. Motyw tworzenia Wampirzej armii. Rozumiem, że Wlad stał się tym samym co ten Wampirek z początku. A więc obowiązywały te same zasady. Wlad daje komuś napoić się krwią a ta osoba po wypiciu krwi staje się Wampirem na zawsze a Wlad zostaje "uwolniony". No właśnie, cała jego armia natychmiast się napoiła a Wlad jakoś nie "uwolnił się" tak jak ten pierwszy Wampirek. A więc? Czy to błąd w filmie czy może potwierdzenie punktu 1, że Wampirek robił go w jajo?

4. Mógłby ktoś wyjaśnić sytuację jego 'zmartwychwstania'? Kim ten gość, który napajał go krwią na koniec? O ile dobrze skojarzyłem to był ten sam, który proponował mu kielich w lesie. Poza tym niektóre Wampiry od słońca po prostu rozsypywały się w wiór, a niektóre tylko obsychały powierzchownie (tak jak Wlad). Jakim cudem powrócił do życia i czemu tylko on?

5. Idąc dalej punktem numer 5, o co chodziło generalnie w ostatniej scenie, jak on się tam znalazł? Z pola bitwy z Turkami trafił do centrum... czego? Współczesnego Paryża?

6. I oczywiście motyw z blondyną. To była w końcu ta jego żona czy nie? Rozpoznała wiersz ale jego nie poznała. Cofnął się w czasie?

Mimo tylu punktów film naprawdę mi się podobał. Trzymał w napięciu. I mimo niedociągnięć zarówno logicznych jak i historycznych.. to kino sci-fi, nie oczekujmy zbyt wiele.

ocenił(a) film na 7
mejki

1. nie na wieczność tylko 3 dni jeśli napije się ludzkiej krwi wtedy stanie prawdziwym wampirem. Uwolniony zostanie w sensie wyjścia ze swego wiezienia którym była jaskinia , gdyby nie ona wampirek mógłby buszować w nocy wyrzynać wioska po wiosce i wracać na dzień do kryjówki, a tak był więźniem jaskini. Wampirem stał się na cale życie gdyż pil ludzka krew, jak został więźniem jaskini nie wiem nie skupiałem się na tym aspekcie w kinie.
2. Myślę ze to kwestia ilości lat i miejsca gdzie był uwieziony czyli ciemnej jaskini bez dostępu do słońca przykład z władcy pierścieni i Goluma czy jak mu tam było :P
3. Zostałby uwolnione jeśli jego przemienieni współbratymcy nie pili by ludzkiej krwi przez 3 dni a oni jak widać było na ekranie wyrznęli cala armie.
4.nie znam gościa z lasu ani który go napoił na koniec facet chciał mu służyć prawdopodobnie w nadziei na laskę przemienienia.Co do obsychania myślę ze to kwestia tego iż on został przemieniony z własnej woli przez wampirka z początku a oni od niego wiec istnieje możliwość ze byli słabsi od pierwowzoru oraz głównego bohatera.
5.Gdziekolwiek by nie trafił nie był zniewolony jak wampirek z początku wiec mógł podróżować w poszukiwaniu ukochanej.
6. Kwestia interpretacji slow jego zony i przysięgi ze będzie go kochać w tym życiu lub w następnym. Syn przeżył możliwe wiec ze jest to jakaś pra pra pra pra wnuczka.

ocenił(a) film na 7
lukaszbik

Też jestem ciekawy kto to byłten koleś z lasu. On mi coś tu nie pasi, zresztą kto wpuścił od tyłu tych Turków do zamku, którzy w konsekwencji zrzucili/zabili jego żonę?

PS. Jak czytałem Twoją odpoiedź @lukaszbik to żasmiałem się z jednego motywu cytuję - "chciał mu służyć prawdopodobnie w nadziei na laskę przemienienia." Od razu mi się przypomniał motyw jak nie używa się polskich znaków, znajdź różnicę: "zrobić komuś łaskę" a "zrobić komuś laske" :) taka mała dygresja :)

ocenił(a) film na 7
Yagar

Acha i jeszcze punkty 5 i 6. Po prostu wampiry żyją wiecznie więc pokazano jak za kilkaset lat wygląda jego życie. Żyje sobie normalnie i akurat spotkał bardzo podobną kobietę do jego żony. To, że znała ten wiersz to wydaje mi się taki tam smaczek reżyserski, no albo w sumie to, że w każdej epoce rodzi się prawie taki sam człowiek jak i w poprzednich. My tego nie sprawdzimy, ale wampiry tak, skoro żyją wiecznie, a przynajmniej po kilkaset lat.

ocenił(a) film na 7
Yagar

sorka za błąd autokorekta nie poprawiła :P co do tego jak weszli to był moment jak pokazano ze się wspinają po stromej stronie wzgórza wiec mogli sami wejść .

mejki

kim jest wampir z jaskini i o jakiej grze mowi na koncu ?