PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=504129}

Dredd

2012
6,4 55 tys. ocen
6,4 10 1 54967
6,5 40 krytyków
Dredd
powrót do forum filmu Dredd

Fenomenalny film, największe pozytywne zaskoczenie w tym roku. Prawdziwy film akcji z jajami, aspirujący do miana kultowego, jakich już od dawna się nie robiło... robi totalną klapę w box office'ach. Nie wiem, jaka może być tego przyczyna. "R-ka" swoją drogą, ale może ludzie po prostu wolą oglądać akcyjniaki, w których protagonista się nawet nie ubrudzi. A może niedostateczny marketing? Film miał zarobić 50 mln, żeby autorzy zdecydowali się na sequel. Tymczasem nie zarobił nawet połowę tej kwoty a w zestawieniach przebija go nawet taka qpa jak najnowszy Resident Evil. Ogromna szkoda, że film sie nie sprzedał. Pozostaje liczyć na bardzo dobre wyniki sprzedaży z rynku BluRay/DVD, może na tym polu film odrobi część strat i kontynuację jednak zobaczymy. Sam z pewnością dołożę to tego cegiełkę, pozycja obowiązkowa do mojej kolekcji.

ocenił(a) film na 8
K_i_T_t_

Coś było nie tak z promocją filmu gdyż widać to choćby po liczbie głosów na samym Filmwebie - Dredd niespełna tysiąc, a taka kupa jak Resident Evil: Retrybucja (co za żałosne przełożenie z angielskiego) ponad 3600 głosów. Szkoda, wielka szkoda, bo sam film jest perełką w morzu łajna jeśli chodzi o kino akcji z tego roku.

Elizeusz

Po prostu ludzie, nie wiedzieć czemu, odrazu byli negatywnie nastawieni do filmu i nikt na to do kina nie chciał iść, a film rewelacyjny, świetny. Ode mnie też 9/10.

ocenił(a) film na 9
Szejku

Ja oglądając ten film odniosłem wrażenie, że jest to idealny materiał (gdyby nie wyszła kontynuacja) na krótki serial, przykładowo na zasadzie jednego sezonu, z dziesięciu odcinków, po godzinie każdy. Wtedy możnaby przedstawić kilka jego innych krótkich przygód, ewentualnie jakiś wątek przeplatający się przez dłuższy czas. Klimat swoją brutalnością bardziej przypominał mi właśnie najlepsze serialowe produkcje w stylu The Walking Dead, czy seriale wojenne, modne ostatnimi czasy mocne kryminały pokroju Luter'a itd, bardziej niż filmy blockbusterowe. Chciałbym by poszli bardziej w oryginał. Mało kto wie, że w komiksach Dredd mieszkał z gosposią, która dbała o niego mieszkanie bo sam żyłby w chlewie, antycznym robotem sprzed wojny, który wyglądał jak poskładany z klocków do których przykręcono zamiast rąk rury do odkurzacza pokracznik, i bratanicą która, była jedyną osobą wobec której okazywał jakieś wyższe uczucia (innych tylko akceptował w swoim otoczeniu, tak jak np pannę Anderson, to taka jego swoista forma sympatii). Rodzinne życie tego socjopaty nie mogłoby być oczywiście tematem przewodnim, ale jako tło, czemu nie. Tylko pytanie czy Urban zagrałbym w jakimkolwiem serialu, nawet gdyby był tak ambitny. Wszyscy doskonale wiemy, że kto jak kto, ale brytyjczycy znają się na dobrych serialach :)

ocenił(a) film na 7
barry4500

Człowieku, co ty zjarałeś? Dredd z gosposią? Bratanica? W jakim chorym świecie tak było. Dredd w ogóle nie ma czegoś takiego jak prywatne życie. Na godzinę albo dwie wchodzi do jakiejś specjalnej komory, gdzie "śpi efektywnie", a po wstaniu natychmiast wraca patrolować miasto i tak przez ponad 20 godzin na dzień spędza na ulicach. To postać prostacka do bólu i dlatego taka ekstra, ale przez to trudno dobry film z nią zrobić.

Anderson żyła w normalnym mieszkaniu, ale ona to z innych, tych PSI oddziałów, to nawet nie wiem czy brudzi się zabijaniem świrów na ulicach :)

W każdym razie wielka szkoda, że nie będzie sequela, bo jest masa fajnych rzeczy do wykorzystania. Jak w "Mad City" bym chciał, żeby taki klimacik był, z tyloma zakręconymi postaciami.

ocenił(a) film na 9
Roy_v_beck

Brat Dredda, Rico, który był czarnym charakterem w starej wersji ze Stallonym miał córkę, czyli bratanicę Dredda, która musiała gdzieś mieszkać i ktoś musiał się nią opiekować, zważywszy, że Dredd go zabił. A on się do tego nie nadawał tak jak sam mówisz.

ocenił(a) film na 9
Roy_v_beck

Brat Dredda, Rico, który był czarnym charakterem w starej wersji ze Stallonym miał córkę, czyli bratanicę Dredda, która musiała gdzieś mieszkać i ktoś musiał się nią opiekować, zważywszy, że Dredd go zabił. A on się do tego nie nadawał tak jak sam mówisz.

ocenił(a) film na 9
barry4500

K_i_T_t_

Sam mówisz, że film ma okazje stać się kultowym... co wróży mu niejako pewną przyszłość. Taki "Łowcy androidów" został z początku dosyć średnio przyjęty, a w kinach zaliczył klapę, a teraz gadżety, wersje reżyserskie, wszechobecny kult i rewolucja gatunku.
"Dredd" może rewolucyjny nie jest, ale jest wystarczająco dobry i ma kilka bardzo charakterystycznych cech, które faktycznie mogą uczynić z niego za parę lat obiekt westchnień geeków.
Ten film miał strasznie słabą promocje, przynajmniej u nas. Poza bannerami w sieci nie uświadczyłem żadnego przekazu, spotu, czegokolwiek. Wiem natomiast, że w UK miał całkiem niezłe otwarcie podobno< promocje pewnie też lepszą>, ale faktycznie coś w tym jest, że to takie trochę niezależne s-f, film zrobiony za stosunkowo niewielkie pieniądze i to z kiepskim marketingiem.

prostelinie

W Anglii miał najlepsze otwarcie od lat w kategorii 18+, co zwiastowało, że dobrze się sprzeda, a tu taka klapa...

ocenił(a) film na 10
prostelinie

To, że za kilka lat Dredd obrośnie kultem, jest jednak dla mnie marną pociechą, bo losy ewentualnej kontynuacji ważą się tu i teraz. Nie wydaje mi się, żeby wytwórnie podjęły ryzyko i sfinansowały produkcję sequela, który przyniósł kilkadziesiąt milionów dolarów (na ten moment) strat. Odnoszę też wrażenie, że film, z jakiś dziwnych powodów, nie jest traktowany przez ludzi poważnie. Próbowałem namówić kolegów i koleżanki z pracy na wizytę w kinie, ale NIKT się nie zdecydował, bo a) zwiastun taki sobie, b) minutowy clip z akcją ze slo-mo i rozwalenie meliny dla nich kiczowaty... Cóż.... Tak jak wspomniałem wcześniej, społeczeństwo woli jednak oglądać cukierkowych bohaterów w filmach sensacyjnych, którzy pomiędzy jedną a drugą akcją umyją ząbki i poprawią fryz.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 8
K_i_T_t_

No właśnie zwiastun jest najwiekszą bolączką tego obrazu, bo zapowiada sci-fi piarda na poziomie nowej Pamięci Absolutnej. Chyba nikt po nim nie spodziewał się tak udanego i mocnego filmu.

ocenił(a) film na 2
K_i_T_t_

Éomer marszałek Rohanu z Władcy pierścieni ...SĘDZIĄ-to kpina!czy żart?

ocenił(a) film na 7
snikers_fw

Doom, Red, Ksiądz - Urban wiele razy pokazał, że świetnie czuje się w kinie ze spluwami i elementami sf, więc nie widzę w tym nigdzie żartu...

ocenił(a) film na 2
Roy_v_beck

Do jegomościa nic nie mam,jednak mdła papka w jego wykonaniu "Judge" dla mnie nie jest :-?