PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228544
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

?

ocenił(a) film na 7

pierwsza połowa strasznie się ciągnie, zabrakło mi dialogów między głównymi bohaterami i skonsumowania chemii, która
się między nimi narodziła, na plus zdjęcia i muzyka, mimo wyżej podanych zarzutów nadają określony klimat, tworząc
atmosferę tajemnicy, jakiegoś spokoju i idylli, czerpania satysfakcji z przebywania w swoim towarzystwie, która wystarcza by
zaspokoić potrzebę bliskości drugiej osoby, zwalczając poczucie samotności obu bohaterów, w drugiej połowie filmu akcja
przyspiesza, nagle okazuje się, że główni bohaterowie potrafią mówić, przemoc rodzi przemoc, tym samym do ostatnich
ujęć leje się krew
postawiłem znak zapytania w ttytule, bo w sumie nie jestem przekonany co urzekło mnie w tym filmie, a coś na pewno
urzekło i poruszyło, a zdarza mi się to ostatnio coraz rzadziej, stad moja ocena
polecam, nie spodziewajcie się arcydzieła, ale nie nastawiajcie się zbyt negatywnie, wydaje mi się, że wart zobaczenia

ocenił(a) film na 8
coquinmr

Tak powinno być. Konsumowanie chemii nie zawsze jest wskazane, liczy się napięcie. Inaczej byłoby bardzo holiłudzko czyli marnie.

ocenił(a) film na 7
JFR

nie chodziło mi o dosłowne skonsumowanie chemii, o jakikolwiek dowód na to, że między bohaterami rodzi się jakieś uczucie, i niekoniecznie musiałoby być holiłudzko, nawet gdyby do konsumpcji doszło dosłownie, dobra scena seksu zawsze cieszy oko ;)

ocenił(a) film na 10
coquinmr

Film rzeczywiście urzeka, zapewnia tak rzadkie dziś w kinie emocje, ze wyróżniłem go 10, a mam tu ostre kryteria. Nie martw się, fani też nie do końca nie potrafią nazwać, co jest tu najlepsze. Co do konsumpcji - dobrze że jej nie było, postawiono nap okazanie innych aspektów no i budowano to powoli.

coquinmr

Driver, to taki typ charakteru, który nie potrafi rozmawiać o uczuciach, bardzo trudno mu je wyrazić. Trudno mu też mówić o byle czym. Zawsze inne osoby mówią za niego. W drugiej połowie zaczął się odzywać dlatego, że mu życie leżało na karku oraz miał doświadczenia związane z przestępczością. Driver, dziewczyna oraz jej chłopak z więzienia mieli jakieś niedociągnięcia psychiczne. Drive można porównać do takiego informatyka: Wiele nie mówi, ale jeśli chodzi o swój fach, to ma na każde pytanie odpowiedź i potrafi przejąć inicjatywę.

coquinmr

Fakt jest taki, że w filmie miało być dużo więcej dialogów, ale główni bohaterowie zdecydowali, że oddadzą akcję za pomocą swojej gry aktorskiej i część tekstu wyrzucono. Może gdyby do tego nie doszło, film wypadłby nawet lepiej, ale dla mnie nadal jest mega.