pierwsza połowa strasznie się ciągnie, zabrakło mi dialogów między głównymi bohaterami i skonsumowania chemii, która
się między nimi narodziła, na plus zdjęcia i muzyka, mimo wyżej podanych zarzutów nadają określony klimat, tworząc
atmosferę tajemnicy, jakiegoś spokoju i idylli, czerpania satysfakcji z przebywania w swoim towarzystwie, która wystarcza by
zaspokoić potrzebę bliskości drugiej osoby, zwalczając poczucie samotności obu bohaterów, w drugiej połowie filmu akcja
przyspiesza, nagle okazuje się, że główni bohaterowie potrafią mówić, przemoc rodzi przemoc, tym samym do ostatnich
ujęć leje się krew
postawiłem znak zapytania w ttytule, bo w sumie nie jestem przekonany co urzekło mnie w tym filmie, a coś na pewno
urzekło i poruszyło, a zdarza mi się to ostatnio coraz rzadziej, stad moja ocena
polecam, nie spodziewajcie się arcydzieła, ale nie nastawiajcie się zbyt negatywnie, wydaje mi się, że wart zobaczenia
Tak powinno być. Konsumowanie chemii nie zawsze jest wskazane, liczy się napięcie. Inaczej byłoby bardzo holiłudzko czyli marnie.
nie chodziło mi o dosłowne skonsumowanie chemii, o jakikolwiek dowód na to, że między bohaterami rodzi się jakieś uczucie, i niekoniecznie musiałoby być holiłudzko, nawet gdyby do konsumpcji doszło dosłownie, dobra scena seksu zawsze cieszy oko ;)
Film rzeczywiście urzeka, zapewnia tak rzadkie dziś w kinie emocje, ze wyróżniłem go 10, a mam tu ostre kryteria. Nie martw się, fani też nie do końca nie potrafią nazwać, co jest tu najlepsze. Co do konsumpcji - dobrze że jej nie było, postawiono nap okazanie innych aspektów no i budowano to powoli.
Driver, to taki typ charakteru, który nie potrafi rozmawiać o uczuciach, bardzo trudno mu je wyrazić. Trudno mu też mówić o byle czym. Zawsze inne osoby mówią za niego. W drugiej połowie zaczął się odzywać dlatego, że mu życie leżało na karku oraz miał doświadczenia związane z przestępczością. Driver, dziewczyna oraz jej chłopak z więzienia mieli jakieś niedociągnięcia psychiczne. Drive można porównać do takiego informatyka: Wiele nie mówi, ale jeśli chodzi o swój fach, to ma na każde pytanie odpowiedź i potrafi przejąć inicjatywę.