PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=399746}

Drive

2011
7,2 229 tys. ocen
7,2 10 1 228549
7,4 90 krytyków
Drive
powrót do forum filmu Drive

DRIVE & THIEF

ocenił(a) film na 10

Już po typografii tytułowej "Drive" okazuje się czerpać pełnymi garściami z "Thief'a" (filmu Michael'a Mann'a z 1981 roku). Nie mówię że ten sam film, plagiat czy remake - chodzi o co innego. Teoretycznie jest jasno powiedziane, że "Drive" jest oparty o konkretą powieść James'a Sallisa. Jednak jeśli obejrzycie oba filmy, zrozumiecie w czym rzecz.

Driver i Thief są to dwaj różni bohaterowie zajmujący się swoimi profesjami każdy po swojemu, ale idea fabularna, która przyświeca ich działaniom jest niemalże identyczna.

obaj wykonują zlecenia dla światka kryminalnego,
obaj są w tym najlepsi,
obaj mają przykrywkę swojej fuchy,
obaj dostają propozycję od grubej ryby,
obaj zostają wydymani przez mafię,
obaj przyczyniają się do śmierci przyjaciela,
obaj są przywiązani zarówno do kobiety jak i do dziecka,
obaj opuszczają swoje kobiety żeby dokonać zemsty,
obaj po trupach dochodzą do celu i wykańczają wspomnianą "grubą rybę"
obaj porzucają swoje dawne życie za sobą i nie wracają do kobiet, które opuścili

Ponadto, zdjęcia, styl i klimat są tak samo wysmakowane i plastyczne. Wiele scen i ujęć jest niemal skopiowanych. Różnią je drobne różnice w scenariuszu i epoka, która i tak przez Drive jest celowo naśladowana. No i chyba przede wszystkim konwencja głównego bohatera. W Drive mamy do czynienia z cichym samotnikiem a w Thief z głośnym zawadiaką. Jednak ostatecznie obaj stają się wybuchowi, mają ten sam cel i choć dochodzą do niego na swój sposób to również po trupach.

Jeśli to przypadek to chyba najzabawniejszy w historii kina :) W każdym razie oba filmy są świetne i bardzo je polecam. Drive od razu stał się dla mnie filmem kultowym i, och, jak wielkie było moje zaskoczenie po obejrzeniu "Thief'a"!

Dzięki za uwagę.

Przepraszam

Świetnie to opisałeś czekam na driv wiem że to bedą moje klimaty natomiast uwielbiam kino Mana i nieraz miałem szukać filmu Thief nawet chyba ostatnio po projekcji Wydarzyło się w Los Angeles, ale teraz właśnie to robie!Pzd

ocenił(a) film na 8
Przepraszam

Coś w tym musi być,bo nawet napis na okładce podobny,tyle że innego koloru.Thief nie ogladałem,chyba się skuszę...

ocenił(a) film na 9
Przepraszam

namówiłeś mnie na thief ;)

dla mnie drive to największe zaskoczenie tego roku i możliwe że jeszcze wielokrotnie go obejrzę choćby dla klimatu ;)